• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

Ulusal Ajans Aracılığıyla Yurtdışında Ücretsiz Eğitim

 

. Bu kurstan faydalanan Mantık Eğitim Kurumları Önder Şubesi’nde İngilizce Öğretmeni olan Sinem Şen, bu kurs imkanının, Ulusal Ajans’ın hem üniversite öğrencilerine hem de öğretmenlere sunduğu bir şans olduğunu belirti.       

            Şen, yurtdışına ücret ödemeden de gidilebileceğini aktararak konuyla ilgili merak edenleri bilgilendirmek istediğini kaydetti.

“What is your name?’den ileri gidemiyoruz”

            “Hem yerel halkımız hem de çoğu üniversite öğrencisi İngilizce eğitimine yıllardır aşina fakat devlet sisteminde İngilizcenin konuşma bölümü göz ardı edildiğinden, öğrenciler dilbilgisini iyi bilmelerine rağmen, sözlü konuşma da başarı gösteremiyorlar. Yurt dışında herkes İngilizce biliyor, derdini, hastalığını anlatabiliyor ve bunu üç ayda gördüğü eğitim sayesinde icra ediyor. Bizler neredeyse sekiz yıl İngilizce dersi görüyor fakat “ What is your name?”den ileriye gidemiyoruz. En basitinden “ How are you?” sorusuna “Fine thanks and you” diye cevap verip , “What‘s up ?” sorusuna aynı cevabı veremiyoruz çünkü tek düze bir eğitime maruz kalıyoruz. Ülkemizde ana dil seviyesinde İngilizce konuşabilen kişiler azınlıkta. Ya kendi çabalarıyla bu seviyeye ulaşıyor ya da İngilizceyi ana dil seviyesinde öğrenebilmek için özel kurslara gitmeyi tercih ediyor. Çoğu yabancı dil hocası asıl yapması gerekeni yapmıyor, öğrenciler dil öğreniminden uzaklaşıyor, mecburiyetten hazırlık sınıflarını geçmek ya da okul derslerinden kalmamak için bizim gibi özel kurslara başvuruyorlar. Yine de “Biz neden İngilizce öğreniyoruz, onlar neden Türkçe öğrenmiyor?” diye sorular soruyorlar. Israrla İngilizce öğrenmenin neden önemli olduğunu vurguluyoruz.     

‘Cebimizden ödeme yapmadan yurtdışına çıkma imkanı sunan programlar var’

            Avrupa Birliği’ne girmek isteyen bir ülke olarak çağın gerektirdiği düzene uymakta zorunluyuz. Hep birisi bize bir şey anlatsın istiyoruz, yapılması, öğrenilmesi gereken şeyleri bilmiyoruz, hatta sormuyoruz. Türkiye’de ya da yurt dışında uygulanan sınavlar konusunda, içeriği, nerede ihtiyaçları olduğu konusunda çoğu kişi ne yapacağını bilemiyor. Aslında araştırmıyoruz. Genelde ya cebimizden para vererek, ya da bir acenteye belli miktar ödeme yaparak kısacası birine bel bağlayarak yurt dışına çıkıyoruz. Bizlere hem deneyim kazandırmak hem de bakış açısı kazandırmak amaçlı, cebimizden ödeme yapmadan yurt dışına çıkma imkanı sunan programlar var.

            Avrupa Birliği, Ulusal Ajans bize böyle bir hak tanıyor. Bize belli bir miktar hibe veriyor. Hibe doğrultusunda bir kursa ya da gönüllüeğitime katılabiliriz. Çoğu üniversite öğrencisi konaklama ve kişisel ihtiyaçlarının hibe ile karşılandığı 6 ay süreyle gönüllü olarak eğitim yapabiliyor.

            Peki kaçımız bunları biliyoruz ya da duyduk? Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı dahilinde gerçekleştirilen, Ulusal Ajansın bizlere sunduğu avantaj ile yurt dışına gitme hakkına sahip olabiliyoruz. Peki Ulusal Ajans kimdir? ‘AB Eğitim ve Gençlik Programlarından yararlanmayı sağlamak üzere kurulan ve ilgili taraflar ile işbirliği içinde programlardan yararlanma faaliyetlerini organize ve koordine eden uygulama birimidir. Bu kuruluşlara genel olarak Ulusal Ajans (National Agency) adı verilmektedir. Ulusal ajanslar hem kendi ülkelerinin makamlarına, hem de bağlı bulundukları AB Komisyonu'nun ilgili birimlerine karşı sorumludurlar. Türkiye'de bu görevi Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı yürütmektedir.’ http://www.ua.gov.trresmi sitesi.Yaklaşık bir ay önce ben de Milli Eğitim’e bağlı Mantık Eğitim Kurumları Önder Şubesi’nde çalışan İngilizce öğretmeni olarak, Ulusal Ajans’a başvurdum.Başvurum kabul edildi.Londra Exeter’de “PC course ‘Skills Work in English:  A Practical Ideas Course for Teachers of Adult Learners’ isminde açılan kursuna, İngilizce Öğretmenlerine yönelik ,”Hayat Boyu Öğrenme” programına dahilince başvurumu yaptım ve oraya gitmeye hak kazandım.

            Bu süreçte başta bir talihsizlikle karşılaştım. Exeter’de ki bu kurs, katılımcı eksikliğinden dolayı kursu açamayacağını bildirdi. Yetişkin gruplarına yönelik başvurduğum bu kurs bana ilköğretim öğrencilerine yönelik aynı tarihlerde açılacak olan başka bir kursa gitmemi önerdi. İlkokul öğrencilerine yönelik bu kursa katılıp, iptal edilen kursla alakalı sertifika vermeyi teklif ettiler. Ulusal Ajans’a bu durumu bildirdim. Bu şekilde hilekarlık yaparak para kazanmayı amaçlayan bu kurs, Ulusal Ajans’ın titizlikle sürdürdüğü çalışmayla kurs veri tabanından sildirildi. İlk defa başıma gelen, başta talihsizlik olarak düşündüğüm sonra mucize dediğim bir olayla, bir sefere mahsus aynı içerikte bir kursa katılma hakkını kazandım. Bu zorlu süreçte Ulusal Ajans’ta çalışan bir proje uzmanıyla hem e-mail hem de telefon aracılığıyla irtibatta kaldım ve çok yardımcı oldular. İkinci kursum ise Oxford ‘ta “The Lake School of English” oldu. “Creative Teaching in the Adult Classroom” ( Yetişkin Sınıfında Yaratıcı İngilizce) isimli kurs hem mesleki açıdan hem de İngilizceyi kültür olarak da aktarabilmemde çok yardımcı oldu. Çok fazla yeni öğretim tekniği öğrenmemde, öğrencilerime İngilizceyi bir zorunluluk olarak değil de eğlenceli bir şekilde öğretmemde çok yardımcı oldu. Farklı ülkelerden yeni arkadaşlar edinmeme, kültür alışverişi yapmama, zaten çok güzel olan ülkemi, bir daha tanıtmama da vesile oldu.

            Öğrencilerin nasıl başvuracağını bilmemeleri, İngilizceyi göz ardı etmeleri, hem yurtdışına gitmek isteyip İngilizceye önem vermemelerinden yakınıyorum. Bu yüzden, ne, nasıl olur diye, gençlere, insanlara yardımcı olmak istiyorum. Hatta nasıl çalışmalar yaptığıma dair burada okuyan, meslektaşım olan İngilizce öğretmenlerine yardımcı olmak istiyorum. Ulusal Ajans’a nasıl ulaşılacağı konusunda, bize nasıl yardımcı olabileceği konusunda yaygınlaştırmaya yönelik faaliyetlerde bulunmak istiyorum.

‘Bilecik’te İngilizce bir tiyatro oyunu sergiledik ve çok beğenildi’

            2009 yılında Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Konferans Salonu’nda, üniversite şenlikleri bünyesinde gerçekleştirilen “Romeo ve Juliet” isimli ilk İngilizce tiyatroyu kendi kursiyerlerimizle beraber sergiledik. Hem yerel halk hem de üniversite personeli tarafından oldukça beğenildi. Proje amacımız, üniversite öğrencilerine hem tiyatroyu sevdirebilmek hem de başlangıç seviyesinde İngilizce sergilenen bir oyununda anlaşılabileceğini göstermekti.”

ZEYNEP KILBAHRİ

 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 6 Haziran 2012, 00:00

    Takdir – Zeynep Hanım, bir meslekdaşım olarak sizinle gurur duydum;iki açıdan birincisi İngilizce öğretmeni olduğunuz için,ikincisi bilginizi insanların faydasına sınırsız bir biçimde paylaşıyor olmanız. Sizi tebrik ederim gerçekten. Çok harika bilimsel ve evrensel olmanın önşartlarını uyguladığınız için ,tekrar içtenlikle sizi kutluyorum –Mehmet Temur İngilizce Okutmanı İnönü Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Malatya.

    Cevapla
  2. bilgi – nasıl başvuru yapacagım lütfen bilgilendirir misiniz?

    Cevapla
  3. bilgi – süreç hakkında bilgilendirme yapabilir misiniz?

    Cevapla