ULUSLARARASI MARKA DEĞERLERİ İLE BİLECİK SEMPOZYUMU BAŞLADI

featured

Bilecik Belediyesi, BEBKA ve Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından organize edilen, Bilecik Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Marka Değerleri ile Bilecik Sempozyumu başladı.
Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen ve 5 gün boyunca bir birinden değerli, alanında uzman kişilerin katılacağız sempozyum saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başladı.
Bilecik Belediyesi Mehteran Takımı izleyenlere coşkulu bir konser vermesinin ardın Bilecik tanıtım filmi katılımcılarla buluştu.

“MARKALAŞMA SÜRECİNE GİRMEMİZ GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ”
Bugün Bilecik’te bir ilki gerçekleştirdiklerini ve bunun heyecanını yaşadıklarını belirten Başkan Selim Yağcı sempozyumun açılış konuşmasında; “Her zaman söylediğimiz gibi, Bilecik; Taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek;  dirilişini kuruluşun ve kurtuluşun beşiği, Şeyh Edebali diyarı, ata toprağı, Ertuğrul sancağı olan bir şehrin adıdır Bilecik. Bilecik, güzelliklerin, hoşlukların, başarıların geçmişe saygının, geleceğe heyecanın adıdır. Üzerinde Şeyh Edebali’nin, Dursun Fakıh Hazretleri’nin, Ertuğrul Gazi Han’ların, Osman Gazi’lerin ve Mustafa Kemal Atatürk’lerin gözünün feri olan, ayaklarının izi olan bu güzide topraklarda yaşamaktan, hizmet etmekten büyük gurur duyuyoruz.
Bilecik Belediye Başkanlığı olarak Bilecik Şeyh Edebali Üniversitemizle, Kalkınma Ajansımızla, Ticaret ve Sanayi Odamızla, STK’larımızla ve şehrimizdeki tüm dinamiklerle gönül gönüle vererek bu özellik ve güzellikleri önce ülkemize, daha sonra dünyanın her noktasına altını ve çevresini kalın çizgilerle çizerek bir markalaşma sürecine girmemiz gerektiğine inanıyoruz.
Sempozyuma katılan çok değerli bilim adamlarımız, hocalarımız, bu alandaki deneyimli olan çok değerli katılımcıların gözüyle değerlendirerek, objektif bir bakış açısıyla ortaya koyularak bir marka oluşumu noktasında hangi alanlardaki güçlü yanlarımızı ortaya çıkartacağız, hangi alanlardaki eksik yanlarımızı tamamlacağız, buna ilişkin bir çalışma ortaya koyuyoruz.
Bu sempozyuma verdiğiniz destekler bizi heyecanlandırdı. İnşallah sempozyumumuzun sonunda yayınlayacağımız bildirgelerimizle birlikte de şehrimizin gelişimi noktasında çok önemli bir adımı atmış olacağız. Burada oluşan kanaatler inşallah şehrimizin bundan sonraki çalışma hayatında, gelişim noktasında önümüzde çok önemli bir rehber olacak. Yöneticilerimiz açısından da çok önemli bir kılavuz olacağına inanıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

“ÇALIŞMALARIMIZ HIZLANARAK DEVAM EDİYOR”
Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı olarak oldukça önemli üç ili bünyesinde bulunduran ajanslardan bir tanesi olduklarını belirten BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim yaptığı konuşmada;  “Yapmamız gereken iş çok. 2010 yılından itibaren BEBKA çalışmaları gittikçe hızlanarak devam ediyor. Bu anlamda da Bilecik ilimizde de 2010 yılından itibaren mevcut doğaüstü zenginliklerin ortaya çıkartılması kültürel ve tarihi değerlerin ortaya çıkarılması açısından çalışmalar yürüttük bu çalışmaları yürütürken tabi ki başta ticaret sanayi odası, belediye başkanlığımız, üniversite ve valiliğimiz koordinasyonu ile bu çalışmaları yürütmeye gayret ediyoruz. Bu noktada yine halkımızın ve ilgili taraflarımızın çok ciddi desteğini görüyorum bu güne kadar yapılan çalışmalarda on iki tane projeye destek verdik kültür ve turizmi ortaya çıkarması noktasında yine Bilecik’in tanıtılması olarak özellikle turizm sektörüne yönelik ve yerli konukları getirmesi için turizm şirketlerini davet ettik onlara turlar düzenledik yine sosyal medya fenomenleri ile irtibata geçerek kişileri bu bölgeyi tanıtması adına katkılar verdik tabı bunlarla beraber Bilecik ilimizi seramik mermer sektörüne çok ciddi adımlar atan çalışmalar yapan sanayi sektörümüzde mevcut desteklemek noktasında sanayi kuruluşlara destek veren mali destek çıkardık uyguladık şuanda devam eden 2016 yılı itibariyle mermercilik sektörlerimize mali destek programları devam etmektedir. Bununla beraber özellikle endüstriyel simroz adını verdiğimiz özellikle maden sektöründe atıkların faydalı hale gelmesi içinde yine TÜBİTAK ile beraber çalışmalar yürütüyoruz. Yakın bir zamanda çalışmaları tamamladığımız ve ticaret sanayi odası başta olmak üzere ilgililerle paylaşacağımız bazı atıkların katma değerini gördüm. Bunlardan bir tanesi mermer kesim esnasında ortaya çıkan toz biliyorsunuz sulu kesim yapıldığı için çamura dönüşüyor. Normalde atık olarak kullanılan üründen çöktürülmüş kalsiyum kabonitrat dediğimiz tonu oldukça değerli olan 300-350 dolar civarında olan ürüne dönüştürüleceği çalışmalar yapıldı bunların ticarileşmesi ile ilgili olan an önce bahsettiğim taraflarla bir araya geleceğiz. Bütün bunlar ülkemizin kalkındırılması ülkemizin refahının arttırılması ve insanımızın da yaşam şartlarını iyileştirilmesi için yapılan çalışmalar dediğim gibi hızlanarak devam edecek. Bu sempozyumda özellikle bu bölgemizin özellikle Osmanlı mirası olan bölgemizin daha iyi tanıtılması çok ciddi değer ortaya koyacak bu beş günlük süre içerisinde çok değerli konuşmacılar birlikte olacak inşallah bende Çarşamba günü bölgenin turizm ile alakalı aktivite geliştirilmesi ile alakalı yaptıklarımızı daha detaylı olarak sizlerle paylaşacağım.” İfadelerini kullanarak etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti.

“BİLECİK’İN EN ÖNEMLİ MARKASI KURULUŞUN VE KURTULUŞUN ŞEHRİ OLMASIDIR”
Konuşmasında katılımcıları selamlayarak başlayan Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü İbrahim Taş yaptığı açıklamada; “Bu gün açılışını yaptığımız sempozyum bir şehir sempozyumu yani onların değerlerini, miraslarını ortaya çıkaran akademik organizasyonlar. Böyle bir organizasyonun bir parçası olduğumuz için çok memnunuz.
Şüphesiz ki Bilecik’in en önemli markası Kuruluşun ve Kurtuluşun şehri olmasıdır. Bir değeri de yaklaşık 10 önce bu topraklarda kurulan Şeyh Edebali Üniversitesidir. Şehrimizin gelişmesinde, geleceğe taşınmasında gayret ediyoruz. Etmeye de devam edeceğiz.” Diyerek sempozyumda emeği geçen herekse teşekkür etti.

“HAVUZDA HER ŞEYİMİZ VAR”
Ekinlikte konuşan Vali Vekili Mehmet Taşdöğen yaptığı açıklamada; “Bilecik in tanıtma filmine bakıyorum, havuzda her şeyimiz var sadece bu noktada bazı eksiklerimiz var. İşte o noktada ki eksiklerimizi tamamlamak üzere bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu gün bakıyoruz şehirler yarışıyor, bazı şehirler var ki ülkelerini de geçmiş durumdalar. Bu şehirler marka değerlerini yaratmış durumdalar. Biz de onlardan biri olmak için uğraşacağız marka değerimizi ortak akılla oluşturacağız. Değerlerimi kullanarak Bilecik’i uluslar arası düzeye çıkaracağız. ” İfadelerini kullandı.

“SADECE BİLECİK’İN MARKASI YETMİYOR”
14 Aralık Perşembe günü olan programa katılamayacağını belirten Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez sempozyumda yaptığı konuşmada;  “Buradan şöyle bir mesaj aldım, Bilecik yerel yöneticileri diyor ki, biz altyapımızı hazırladık ama markalara ihtiyacımız var. Sadece Bilecik’in markası yetmiyor, Bilecik’ten çıkacak markaların önce bölgesel, ulusal daha sonra da uluslararası arenada rekabet edebilecek markalara ihtiyacı var. Bunun için de biz Bilecik’e  hizmet sunmak için bir araya gelmiş başta bilim adamlarımız, girişimcilerimiz ve  akademisyenlerimizin görüşlerini almak için bu sempozyumu tertip ettik. Biz de Bilecik’in bir evladı olarak bize düşen görevi yapmaya hazırız. Yeter ki bu topraklara benim de bir borcum var düşüncesinde olan herkes bu gaye uğrunda hizmet edebilsin.

Bilecik, Selçuklu’nun Osmanlı’ya verdiği bir emanet. Osmanlı da 6 asır şan ve şerefle bu emaneti götürmüştür. Bu emaneti bir devir teslim sancağı olarak değerlendirelim. Millet olma bilincinin başladığı, Şeyh Edebali’nin duanın yeşerdiği, Ertuğrul Gazi’nin gazalara yürüdüğü bir avıuç toprak parçasııdır. Bir avuç topraktan büyük bir medeniyet olmanın sırrı bu toprağa üflenen ruhta gizlidir. Bugün Bilecik’e her geldiğimde bu ruhun izlerini hala yakinen izliyorum.
Bilecik, bizim enerji politikamızda kullandığımız tabir ile önemli bir geçiş noktasıdır. Geçiş noktası olmanın altyapı, insan kaynağı olmadan da bir anlamı yoktur. Kültürel ve coğrafik çeşitliliğinin olması da şarttır. Geçen sene, Biyolojik ve Kültürel Çeşitlilik İndeksinde Bilecik, birinci olan ilimiz çıktı. Şimdi, bu çeşitliliği altyapı ve insan gücü ile markalar halinde bir büyüme aracı nasıl yapabiliriz, bunu çalışmamız lazım. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak, Bilecik’e özel bir önem veriyoruz. Özellikle madencilik ve doğal taşlar alanlarında. Bu alandaki faaliyetlerin insan ve doğa ile dost, sürdürülebilir yapılması son derece büyük önem arz etmektedir. Son 2 yılda MTA, bölgedeki arama faaliyetlerini hızla arttırmış durumda. Doğalgaz şirketleri Bilecik’e en yüksek yatırımı geçen sene yaptı. Son 5 senede Enerji ve Madencilikte Bilecik2te enerji altyapısı anlamında bir ivmelenme yakaladık. Bunu daha da arttırmaya çalışıyoruz.
Son 5 yılda madencilikte sadece devlet yatırımı olarak 2 milyon TL, elektrikte 10 milyon TL, doğalgazda ise 65 milyon TL’nin üzerinde Bilecik’e yatırım yapıldı. Gölpazarı ilçemizi de inşallah bu ay içerisinde doğalgazla tanıştırmış olacağız. Tüm bölgenin madencilik konusundaki insan kaynağını karşılamak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokol kapsamında Madencilik Teknolojileri alanında bir bölümü hizmete aldık. Böylece bölge sanayinin ihtiyaç duyduğu teknik elaman ihtiyacını Meslek Liselerinden karşılama imkanına sahip olmuş olacağız.
Bir başka önemli husus da üniversite sanayi ilişkisi. Sanayinin kalkınmasında lokomotif unsur olacak konuların başında üniversitemiz geliyor. Birçok yerde sanayi ve Üniversite arasında köprü kurulamıyor fakat ilimizin küçüklüğünün de burada bir avantajı var. Sanayicimizin ihtiyaç duyduğu başta Ar-Ge ve inovasyon olmak üzere karşılaştığı her sorunda üniversitemizin kapısını çalmasında fayda var.
Bilecik’in yapması gereken hususlardan birisi de  özellikle ulusal anlamda yapılan kalkınma planlarında ve iş modellerinde öncelikle hazırlık safhasında, sonrasında bu planlar yayınlandıktan sonra, o modellerden ilimize en uygun hangisiyse onun peşine düşmek gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Osmanlı dönemine özgü kıyafetlerin sergilendiği ve ünlü modeller Irmak Atuk ve Sema Şimşek’in katılımlarıyla Şehri Medeniyet Defilesi katılımcıları hayran bıraktı. Ardından Bilecik Minyatür Sergisi’nin açılışı yapılarak sergi ziyarete açıldı.
Katılımcılara yapılan ikramların ardından Uluslararası Marka Değerleri ile Bilecik Sempozyumu’nun 1. Günü sona erdi.
Sempozyumun açılış gününe;  Vali Vekili Mehmet Taşdöğen, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü İbrahim Taş, Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, AK Parti İl Başkanı Fikret Karabıyık, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım sempozyuma kutlama mesajı göndererek yoğun tempolarından ötürü katılamadıklarını belirtti.




E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir