“Üniversite Sanayi İşbirliği Derneği” Açıldı

 

Derneğin açılışı düzenlenen törenle gerçekleşti.

Törende açılış konuşması Dernek Başkanı Levent Özdağ tarafından yapıldı. Özdağ, derneğin üniversite ve sanayi işbirliğini geliştirmek ve bu kültürün yayılmasına yardımcı olmak aynı zamanda da gerçek manada bilimin ve emekçinin sanayi içerisinde yer alabilmesini sağlamak amacıyla kurulduğundan bahsetti. Özdağ konuşmasının ayrıntılarında şu ifadelere yer verdi:

“1. Organize Sanayi Bölgesi ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi himayesinde kurulan derneğimizin kuruluş amacı bölgemizde Üniversite-Sanayi işbirliğini geliştirmek üzere görüş alışverişinde bulunmak, öneriler geliştirmek, bu önerilerin gerçekleştirilmesi yönünde gerekli girişimlerde bulunmaktır. Üniversite Sanayi işbirliği kültürünün yayılmasına yardımcı olmak ve öncülük etmek sürecinde destekleyecek akademik araştırmalara destek sağlayarak, sanayici ve iş adamlarının girişimci yönlerini geliştirmek, bölgesel gelişmişlik farkları yönlerini gidererek, dengeli bir kalkınmanın sağlanması yönünde çaba göstermek, bölgesel ve sektörel planlama çalışmalarının yapılmasına destek olmaktır.

İletişimin hızla geliştiği günümüz ortamında rekabet, hem bilgi ve teknoloji hem de sanayi alanında globalleşmiştir. Artık işletmeler ürettiklerinin maliyetlerini azaltabildikleri ve hepsinden önemlisi, uzmanlaşmış bilginin ve personelin bulunduğu mekanları kaydırmaktadır. Yani önümüzdeki eğitim klasik mekan boyutundan uzaklaşmaktadır. Marmara Bölgesi’nin kavşak sayılabilecek bir noktada bulunan ilimizin de bir üretim formuna gelebilmesi, uzmanlaşmış bilginin sanayi ve adaptasyonuyla mümkün olacaktır. Derneğimizin amaçlarından biri de budur. Yenilik ve ideallerin kısaltılabilmesi, gerçek manada bilimin ve emekçinin sanayi içerisinde yer alabilmesi maddi destekler gerektirmektedir. Aslında bu konuda sağlanan çoğu destek mevcuttur. Devlet ve kamu tarafından sağlanan destekler yenilik ve rekabetçi ortamın gelişmesine katkı sağlamaktadır. İhtiyaç duyulan bu katkıların elde edilmesinde oluşturulacak projelerle üniversitemiz ve sanayimiz arasında köprü vazifesini derneğimiz sağlama gayreti içerisinde olacaktır. İhtiyaç duyulan uzman personel ile yardıma ihtiyaç duyan sanayiciyi dernek çatımız altında buluşturmayı hedeflemekteyiz. Çok kısa süre önce kurulan ve bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz derneğimizin, sanayicilerimizin ve öğretim görevlilerimizin gösterdiği ilgi ve teveccüh bizleri çok mutlu etmiştir. Yapacağımız çalışmalarda da bizi umutlandırmıştır. Gayet samimi duygularla çıktığımız bu yola arkadaşlarımızın sadece sanayiciler ve akademisyenler değil mülki ve idari yetkilileri ve kamu personelinin de olmasını arzu etmekteyiz”

 

Alın teriyle, akıl terini birleştirmeliyiz”

 

Özdağ’ın ardından konuşmasını yapan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan ise konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Üniversite Sanayi iş birliği meselesi ülkemizin en ciddi meselelerinden birisidir. Bu konuda çok sık tekrar edilen örnekler vardır. Gelişmişliğinizin düzeyi, demirin kilosunu kaça sattığınızla alakalıdır, kumun ya da camın satılmasıyla alakalıdır. Söz gelimi ülkemizin ticari rakamlarına, ihracat rakamlarına baktığımız zaman demirin kilosunu yaklaşık biz bir buçuk dolara satıyoruz, ama bunu bilgisayar olarak, gelişmiş bir sanayi malı olarak satarsanız, bin 500, 2 bin dolara satarsınız. Aradaki farkı belirleyen şey bilgidir, teknolojidir. Bu dernek ve dernek çatısı altında düzenlenecek faaliyetin asıl gayesi de budur. Bilgi ile insanları birleştirmek ve hem çevrenize katkıda bulunmak hem ülkenize katkıda bulunmak. O yüzden yaygın bir deyişle alın teriyle akıl terini birleştirmemiz lazım. Alın teriyle akıl terini birleştirip varlık nedenimize uygun, kendinizin, ailenizin, çocuklarınızın iftihar edebileceği başarılara imza atmaktır. Bugün itibariyle üniversitemizdeki akademisyen sayısı 450’yi buldu. Bunların neredeyse %90’ı geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde Bilecik dışından, ülkemizin başka üniversitelerinden ve yurt dışından buraya geldiler. Her biri kendi deneyimleriyle, kendi birikimleriyle buraya geldiler. Şimdi onlara kucak açmak ve onların birikimlerini sanayiye dönüştürmek zamanı. O yüzden sanayicilerimiz de bakış açılarını bu çerçevede biraz daha eğer genişletebilirse; araştırma, geliştirmenin sadece bireysel bir gayret olmayıp, ülke geleceğini ilgilendiren önemli bir mesele olduğu noktasında eğer bize destek verirlerse, bizim üniversitemiz de Bilecik bölgesi sanayicilerinin yapacağı iş birliği ülkemizin başka yerlere de örnek olabilecektir. Hem bizim akademik portföyümüzü geliştirmek hem de sanayicilerimizin hayallerini gerçekleştirmek için bu dernek Allah’ın izniyle bugün faaliyete başlayacak. Her türlü, teklife, iş birliğine hazırız.”

Konuşmaların ardından Dernek Başkanı Özdağ, derneğin kuruluşu aşamasında maddi ve manevi destekte bulunan Prof. Dr. Özcan'a ve iş adamlarına şilt verdi. BETÜL SÖNMEZER



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir