• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

ÜNİVERSİTE VE İŞKUR MANTARDAN İŞ ALANI YARATIYOR

Bilecik Tarım ve Teknolojileri gerçekleştirilen üretimin iş alanına dönüştürülebilmesi için Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi  Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ve İŞKUR Bilecik İl Müdürlüğü işbirliği ile Nisan ayında başlayacak olan bir ay süreli mesleki eğitim programda teorik ve uygulamalı olarak 60 kursiyere Kayın Mantarı (İstiridye Mantarı) üretimi eğitimi verilecek.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi  Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Doran ve Mühendis Ali Uzun Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi'nin Aşağıköy'de bulunan yerleşkesinde mantar üretimi hakkında bilgiler verirken ayrıca bu yetiştiriciliğin ayrıca bir iş fırsatına da dönüştürülebileceğini kaydetti.

"Mantar üretimi karlı bir yatırım"

Toplam 150 metrekarede bir üretim yalanları olduğunu belirten Doran, "Aslında bu bir deneme üretimi, henüz yeni başladık. Tabi karlı bir üretim kayın mantarcılığı. Bire bir kar eden bir uğraş. 450 torba var. Her torba 20 kilo şeklinde. 9 ton hammaddeden normalde yüzde 20-25 arası bir verim alınır. 2 ay içerisinde yaklaşık 2 buçuk ton arası mantar bekliyoruz. Şu ana kadar 750 kilo aldık. Bu üretim  tekrar yerine koyularak senede 4 devir şeklinde yapılabiliyor dedi. Bu üretimin ardından kapasite artırımına gideceklerini belirten Doran, ileriki dönemlerde mevcut üretim yerlerini büyütmek istediklerini dile getirdi.

"Bilecik mantar üretiminde ilk 10'da"

Kayın mantarlarının beyaz mantarlara göre maliyetinin daha az olduğunu belirten Doran, bu mantarların diğer sebzelere göre protein değerlerini daha fazla olduğunu ifade etti. Türkiye sıralamasında mantar üretiminde Bilecik'in ilk 10'da olduğunu belirten Doran, " Bu faaliyetle birlikte ticari anlamda kültür mantarının üretimiyle Bilecik'te bir çok insana iş imkanı sağlanacak ve yatırım fırsatı oluşacak."dedi. Mantarlar için de talep yoğunluğunun bir hayli fazla olduğunun altını çizen Doran, şu ana kadar 1 kilo bile mantarın ellerinde kalmadığını ifade etti.

Üniversite ve İŞKUR mantar istihdamı sağlıyor

İŞKUR ile anlaşmalı olarak yapılacak olan kursta 60 kursiyerin hem teorik hem de pratik bilgiler öğreneceği bilgisini veren Doran, "Kursiyerler, bu kursun sonunda eğer bir yerlerden destek de alabilirlerse bu işi rahatça yürütebilirler. Bize düşen görevi biz yapmış olacağız. Daha sonrasında da eğer hibe desteği gibi birileri onlara yardımcı olursa bir çok kursiyerimiz b u işi devam ettirecektir. Biz kursiyerlerle kur sonunda bile bağlantımızı kopartmıyoruz.  Kendilerine burada çalışma imkanı veriyoruz. Ayrıca herhangi bir sorunları olursa onlarla da ilgileniyoruz."

Kayın mantarının özellikleri

Doran,ayrıca şunları kaydetti:

"Kayın Mantarı (İstiridye Mantarı) türleri,  Dünyada kültür mantarı olarak bilinen beyaz mantarlardan sonra en çok üretilen ve tüketilen mantar türleri olup, üretiminin hiçbir aşamasında zirai ilaç ve kimyasal madde kullanılmadan üretilmektedir.

Kayın mantarları, diyet lifleri ve diğer değerli besin maddeleri açısından iyi bir kaynaktır. Protein içeriği diğer sebzelere göre daha fazla olup, bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkili, kolesterol seviyesini düşürücü, yüksek kan basıncını ve damar tıkanıklığını önleyici özelliklere sahiptir.

 Mantardaki aminoasit değerleri, sütteki aminoasit değerlerine yakın olup, gerekli aminoasit içeriği bakımından mantarın zengin oluşu en çok vejetaryenlerin işine yaramaktadır.

Ülkemizde mantar çok eskiden beri tanınan ve tüketilen bir sebze türü olmasına rağmen, ticari anlamda kültür mantarı üretimi 1980 li yıllarda başladı. Bilecik’te yeni başlayacak üretim çalışmaları birçok insanımıza iş imkânı ve yatırım fırsatı sağlayacaktır. Bu amaçla Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemiz ve İŞKUR Bilecik İl Müdürlüğü işbirliği ile Nisan ayında başlayacak olan bir ay süreli mesleki eğitim programında teorik ve uygulamalı olarak 60 kursiyere Kayın Mantarı (İstiridye Mantarı) üretimi eğitimi verilecektir.

Şu anda 150 metrekare alanda 9 ton mantar üretimi gerçekleştiriyoruz ve haftada iki gün iç piyasaya ürün sunuyoruz. Nisan ayı itibari ile 500 metrekare alanda 30 ton üretim yapmayı planlamaktayız.

Bu arada farklı ortamlarda Kayın Mantarı üretimi denemelerimiz de devam etmektedir."

"Mantar üretimi 3 evrede gerçekleşiyor"

Mantar üretiminin aşamalarını anlatan mühendis Ali uzun ise şöyle konuştu:

" Mantar üretimini 3 evreye ayırırsak ilk evresi kompos yapımı. Ssaman, talaş ve kireç ve mantar miseliyle yaptık. Bunu  70 derecede bir saat kaynattık. Daha sonra soğutarak torbalarımıza ektik ve odaya koyduk. 2. aşama da kuluçka odası. Bu aşamada da 25 derece arasında sıcaklıkta 15-20 gün hiç havalandırma yapmıyorsunuz, mantar misalleri samana işliyor. Bu dönem bittikten sonra diğer üretim aşaması dediğimiz 3. evrede florasan ışıklarıyla veya güneş ışıklarıyla aydınlanması gerekiyor. İçeriye hava verilmesi gerekiyor. Rutubeti de yüzde 90'larda tutmak için de  2 saatte bir odayı nemlendireceksiniz. 3. aşaması da üretim aşaması."dedi.

 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 5 Şubat 2015, 00:00

    Tebrikler… – Sayın İlhan Doran Hocam. Bilecik’ te yapmış olduğunuz tarımsal faaliyetleri takdirlerle takip ediyoruz. Bilecik’ in unutulmuş mantar üretimini yeniden canlandırdığınız için teşekkür ederiz. Allah başarılarınızı daim etsin.

    Cevapla