VALİ BÜYÜKAKIN;” BİLECİK GELECEĞİN PARLAYAN YILDIZI OLACAK”

featured

Bilecik Valiliği ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) iş birliğinde 11-12 Ağustos 2018 tarihinde gerçekleştirilecek “Kınık Köyü Kırsalda Tasarım Etkinliği” öncesinde  etkinliğin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Kınık Köyü Kırsalda Tasarım Etkinliğinde, akademisyenlerin ve asistanların, ustalarla birlikte tasarladığı ve imal ettiği ürünlerin sergilenmesine ek olarak Kınık çömlek ürünlerinin tanıtımı ve pazarlanmasına yönelik çeşitli etkinlikler düzenleneceği belirtildi.

Bilecik Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına  Vali Tahir Büyükakın, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, Ak parti Bilecik  Milletvekili Selim Yağcı, Bilecik Belediye Başkanı Nihat Can, Pazaryeri Kaymakamı Bayram Sağır, TSO Başkanı Şükrü Keskin ve ilgililer katıldı.

GENEL SEKRETER GERİM;” PAZARYERİ İLÇEMİZDE 4 PROJE YÜRÜTTÜK”

Gelenekle modernin, zanaatla sanatın, akademi ile ustaların biraraya gelerek Kınık Köyü’nün ve Kınık çömleğinin tanıtılmasının amaçlandığı etkinliğin tanıtım toplantısında konuşan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim; “Bugün burada Bilecik’in ilçesi Pazaryeri’nin 100 yılı aşkın geçmişi olan çömlekçilik sanatıyla ilgili yapılan çalışmaları daha ileriye götürmek, ticari yönden biraz daha teşvik edici mekanizmaları kullanma açısından bir etkinlik planladık. Bizler Kalkınma Ajansları olarak bölgeler arasındaki kalkınmışlık farklarını azaltmaya çalışıyoruz. İlk hedefimiz tabii ki sanayi ve teknolojinin geliştirilmesi. Bununla beraber özellikle kırsalda yerel kalkınma fırsatlarını değerlendirmek de çalışma alanlarımız içerisinde. Bugüne kadar Bilecik’te, Eskişehir’de ve Bursa’da çeşitli etkinlikler yaptık. Bugünkü konuya özel olarak baktığımızda Pazaryeri ilçemizde 4 proje yürüttük. Bu projeler de yaklaşık 407 bin TL’lik bir destek sağlandı. Bu desteklerden en önemlisi “Topraktan Çömleğe, Çömlekten Dünyaya” projesiydi. Tasarım etkinlikleri kapsamında özellikle Bilecik ‘te Kurşunlu Köyü’nde de geçmiş yıllarda yapmış olduğumuz etkinliklerle bu köyün tanıtılması ve  turizme kazandırılması gibi önemli gelişmeler oldu. Geçtiğimiz yıl şehir ödülleri yarışması düzenlendi. Bu yarışma 9 Eylül Üniversitesi ve yaşayan şehir komitesi tarafından düzenlenmişti ve Kurşunlu Köyü’ndeki etkinliğin ardından yılın köyü olarak seçildi. İnşallah Kınık Köyü’nde de yaptığımız bu etkinliklerle de farkındalığın arttırılması, 100 yıla yakın bir geçmişi olan çömlek sanatının daha ileriye götürülmesi, ticarete katkılarının arttırılması ve bölgenin daha da geliştirilerek turizme katkı sağlayacağını ümit ediyoruz.” dedi.

MİLLETVEKİLİ SELİM YAĞCI;” AMACIMIZ FARKINDALIK OLUŞTURMAK”

Bilecik Milletvekili Selim Yağcı da konuşmasında; “Amacımız yeni şeyler keşfetmekten ziyade mevcut değerlerimizi tespit edip bu değerlerimizin altını çizerek bir farkındalık oluşturmaktır. Taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek; Dirilişin, kuruluşun ve kurtuluşun beşiği olan bir şehir. İçinde birçok değerleri barındıran bu şehirde bu değerlerin altının yeterince çizilmediği için, ülke ve dünya çapında gerekli faydayı sağlayamamıştır. Burada yüzyıllardır yapılan çömlekçiliği, başarılı tasarımlarla geliştirirsek şehrimizin tanıtımına çok büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

VALİ BÜYÜKAKIN;” GELİŞEN 10 İLDEN BİRİ OLACAK”

Bilecik Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Büyükakın ise şunları söyledi: “Çömlekçilik ve el sanatıyla yapılan eşyaları mobilyacılar alıyor, süs ve hediyelik eşyası satan dükkânlar alıyor. Biz bu alıcılarla bizim üreticilerimizi buluşturalım istedik. Bununla ilgili çalışmalar sürüyor. Bunun yanında bir de tasarım gerekiyordu. Tasarım için de Güzel Sanatlar Fakültelerimizin ilgili bölümlerinde akademisyenler ve öğrenciler gelip geleneksel üretimimizi hediyelik eşya tasarımına döndürecek şekilde bir tasarım atölyesi yaptılar. Beş akademisyen, beş usta ve dokuz öğrenci orada tasarımlar gerçekleştirdiler. Bu tasarımlar, 11-12 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek ‘Kınık Köyü Kırsalda Tasarım Etkinliği’nde alıcıyla buluşacak. Bu hem sektörü hem alıcıları bir araya toplayacak, hem de geleneksel sanatlar yaşamayı sürdürecek, bir de kazandıkları gelirin artmasına vesile olacağız. Alıcıyla üretici doğru bir yerde doğru bir tasarımla buluşursa bu oraya değer katacaktır. Bilecik, geleceğin parlayan yıldızı olacak. Önümüzdeki 25 yıl içinde Türkiye’nin en hızlı gelişen 10 ilinden bir tanesi olacak. Bunun için çalışıyoruz.”

Çömlekçilik ve El Sanatları Derneği Başkanı İsmail Tekin de etkinliğin sektöre büyük faydalar sağlayacağını belirtirken, Valilik ve BEBKA ile emeği geçen diğer kurumlara şükranlarına sundu.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir