VALİ NAYİR: “KIRSAL EKONOMİK KALKINMA” PROGRAMIYLA DİREK İLGİLİYİZ”

23 Şubat Pazartesi günü Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan “15 milyon liralık açıklanan program içerisinde 12 milyon lirayla, “kırsal ekonomik kalkınma” programıyla direk ilgiliyiz.” diyen Nayir yapacakları çalışmaları bu başlık altında değerlendirip katılımcıların bu başlık altında geliştirecekleri projeyle bu katılıma destek vermeleri gerektiğini belirterek şunları söyledi:

 

“Mali Destek Programlarımızı belirleyip çalışmalarımıza başlıyoruz”

“Kalkınma ajanslarımız sürdürülebilir kalkınmanın ve bölgesel gelişmenin en önemli araçlarından biri. Bu gün buradaki toplantımızda da 2015 yılı Mali Destek Programında neler var bunları görüşmek üzere toplanmış bulunuyoruz. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma ajansımız diğer bütün ajanslarımızda olduğu gibi bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmak, merkezden tahsis edilen kaynakların yerel etkin olarak kullanımını sağlamak, kamu, özel kesim, sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulmuş olan ajanslarımız. Bu güne kadar da Bursa Eskişehir Bilecik illerinde gözle görülür, hatırı sayılır çalışmalar yapmıştır. Bölgemizi geleceğe taşıyabilecek, uluslar arası rekabette sürdürülebilir, yenilikçi bir vizyonu hazırlayacak şekilde 2014-2023 bölge planımızı da hazırlamış yürürlüğe koymuş bulunmaktayız. Bu bölge planı doğrultusunda Mali Destek Programlarımızı belirleyip, konularımızı belirleyip çalışmalarımıza başlıyoruz.

 

“84 milyon liralık bütçeyle 223 projeye destek sağlamışız”

2010-11-12 ve 2014 yıllarında toplam 84 milyon liralık bütçeyle 223 projeye destek sağlamışız ama 947 proje başvurmuş, bir elemeden geçip. Bir olarak da baktığımızda Bilecik ili olarak biz 108 başvuruda bulunmuşuz. Bunlardan 31 tanesi başarılı olmuş. Bu programla da 2 ana başlığımız var. Bizi daha ziyade “kırsalda ekonomik kalkınma” başlığı ilgilendiriyor. “sağlık turizm’inin gelişmesi” projesi de bizle alakalı ama direk ilimizle ilgili bir proje değil ama sağlık turizminin gelişmesine ait yapılan çalışmalar dolaylı yoldan bizi mutlaka etkileyecek. Sağlık turizminin gelişmesi dediğimizde 3 il içerisinde Bursa-Eskişehir-Bilecik. Bursa ön planda elbette ki ama Bursa’daki sağlık turizminin gelişmesi bizdeki mermer sanayimize, bizdeki seramik sanayimize, bizdeki tarıma mutlaka dolaylı olarak katkı sağlayacak, ülkenin tümüne katkı sağladığı gibi ilimize de katkı sağlayacak olan hususlardan olacak ama biz daha ziyade bu 15 milyon liralık açıklanan program içerisinde 12 milyon lirayla, “kırsal ekonomik kalkınma” programıyla direk ilgiliyiz. Yapacağımız çalışmaları bu başlık altında değerlendirip katılımcıların bu başlık altında geliştirecekleri projeyle mutlaka bu katılıma destek vermesi lazım.

 

“Proje eğitiminin önemine ve bu tür çalışmaların önemine de dikkat çekilecek”

Proje hazırlama çok önemli bir aşaması, bu işin vazgeçilmezi. Biz kalkınma ajansımızın bölgesi içerisindeki mütevazi bir iliz. Dolayısıyla imkanlarımız diğerlerinden daha kısıtlı ama gayemiz şu. Eğer biz diğer iki ilden daha mütevazi bir pozisyondaysak kalkınma ajansı amaçları doğrultusunda aradaki gelişmişlik farkını kapatmak üzere biz daha fazla istifade etmemiz lazım. Ama daha fazla istifade etmenin yolu da bir yarışma şeklinde geçen projelerde daha güzel projeler hazırlayıp orada kendimizi temsil edecek daha güzel projelerle huzura çıkabilmek. Bu sene arkadaşlarımızda proje eğitiminin önemine ve bu tür çalışmaların önemine de dikkat çekilecek şekilde daha geniş bir tanıtım programı, köylerimize, ilçelerimize varana kadar daha geniş bir katılımlı bir program hazırlığı gayreti içindeyiz. Kaymakamlıklarımıza, özellikle bizi ilgilendiren başlıkta İl Tarım Müdürlüğümüze talimatım da oldu. Mutlaka bu proje hazırlık çalışmalarında biz kamu olarak gereken desteği bizim insanımıza, Bileciklilerimize verelim. Proje teklif çağrısı bir yarışma olması niteliğiyle çok sayıda bu konuda proje sunulması bizim şansımızı arttıracaktır.

 

“Bugün bu toplantı burada bir ilk”

Onun için arkadaşlarımızdan ricamız mutlaka bu tanıtım toplantılarını takip etmeleri, mutlaka kendi bizdeki çalışma ofisimizden, Kaymakamlıklarımızdan, İl Tarım Müdürlüklerimizden, sivil toplum kuruluşlarımızdan, bu konuyla ilgili odalarımızdan, ticaret odamızdan gerekli desteği alarak hazırlanacak projelerdeki şansımızı daha da arttırmaları.

Malumunuz yakında bir sıkıntı yaşadık, büyük bir kar yağışında büyük sıkıntılara girdik. Bizim hedeflediğimiz konuda şu. Eğer biz örtü altı tarımda, seracılıkta kendi kalitemizi yükseltirsek bu tür sıkıntılardan da az etkilenerek çıkacağız. Maalesef 4 bin dönümlük seramızın 3 bin 200 dönümü bu işten zarar gördü. Demek ki bir tekniğine uymayan bir sıkıntılı süreç yaşamışız. Eğer bu projeleri değerlendirip bizler bu konudaki mevcut yerimizi daha çağdaş hale, daha etkili hale getirebilirsek bundan daha az etkilenerek çıkacağız. Bütün bunların hepsinden çıkaracağımız sonuç şu. Eğer bölgesel kalkınmaya, bölgesel gelişmeye etki edecek, hangi yolla olursa olsun istifademizi sağlayacak mutlaka bir gelişim içerisinde olmamız lazım. BEBKA olarak biz bu konudaki eğitim, proje hazırlık çalışmalarına gereken önemi veriyoruz, bu gereken önemin karşılığını da illerimizden bekliyoruz. Bugün bu toplantı burada bir ilk. Arkasından diğer iki ilimizde de bunlar devam edecek ve bu 2015 yılı Mali Destek programının tanıtımı yapılacak. Temennimiz bu dönemin ilimize özellikle kırsal alandaki çalışmalara destek verecek projelerde en faydalı şekilde geçirilmesi ve en üst düzeyde hibe yardımlarımızda ilimizin ihtiyaç duyduğu katkıyı alabilmemiz.”

CANER ALKAN

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir