• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

YAĞCI: “BİRBİRİMİZİN MECLİSLERİNE KATILIP BÖYLE BİLGİLENDİRME YAPMAMIZ LAZIM”

“Daha da mükemmelleşecek ve şehrimizin bugünü ve geleceği anlamında çok önem arz eden bir proje”

Birleşiminin sona ermesinin ardından gündem dışı söz alarak konuşmasına başlayan Yağcı: “Gölpark projesi Bilecik açısından çok önemli projelerimizden birisi. 2004 yılından itibaren gerçekleştirmeyi arzu ettiğimiz ve bugün de büyük şartları içerisinde, genel şartları içerisinde gerçekleştirdiğimiz ama eksiklikleriyle birlikte inşallah daha da mükemmelleşecek ve şehrimizin bugünü ve geleceği anlamında çok önem arz eden bir proje” dedi.

 

Bilecik Belediye Başkanı Yağcı: “Burasının ilimiz açısından daha verimli, daha etkili kullanılması noktasında ekonomiyi veya başka şeyleri düşünmeden Gölpark'a bir anlamda Belediye olarak biz talip olduk. Sizlerde büyük bir çoğunlukla oy birliği ile vermeyen arkadaşlarımızın gerekçelerini de biliyoruz. Bunun Bilecik açısından daha verimli olarak kullanılması inancıyla Bilecik Belediyesi'ne tahsisisine karar verdiniz. Ben bu güvenden, bu iyi niyetli çalışmadan ve katkılarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullanarak meclis üyelerinden ve İl Genel Sekreteri Halis Nalbant’tan gelen sorulara da cevap verdi.

 

YAĞCI:  “İl genel meclisimizin saygıdeğer başkanı ve çok değerli üyeleri, değerli arkadaşlarım, değerli basın mensupları. Öncelikle böyle haftanın ilk gününde ilk toplantıda bizleri kabul ettiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çalışmalarımızın şehrimizin gelişimi noktasında, insanımızın daha mutlu ve müreffeh yaşaması noktasında hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Bilecik'te yereliyle geneliyle, birlik beraberlik içerisinde, kardeşçe, şehrimizin bugününü iyileştirme çalışmalarını yaparken geleceği de, gelecek nesillere de daha güzel bir Bilecik bırakma noktasında hepimiz canhıraş bir şekilde çalışıyoruz. Mutlaka aramızda görüş ayrılıkları olacaktır; ama ben hepinizin yüreğini, kalbini çok iyi biliyorum. Hepimizin amacı daha güzel bir Bilecik'i, daha iyi bir Bilecik'i her noktasıyla tanınmış, gelişmiş ve içinde yaşayanlara güven veren, gurur veren bir Bilecik'i oluşturma noktasında tüm meclis üyesi arkadaşlarımız, tüm siyasi parti mensubu arkadaşlarımızın bu anlamda düşüncelerinin böyle olduğunu, bu noktada bu amaç doğrultusunda hareket ettiklerinden eminim. Ben de halkımızın teveccühü ile 11 yıldır Bilecik belediye başkanı olarak görev yapıyoruz. Gerçekten bu görev süremiz içerisinde il genel meclisimizde her zaman güzel paylaşımlar içerisinde olduk. Öncelikle bugün ve geçmişi de düşünerek sizlerin şahsında bu zamana kadar görev yapan tüm il genel meclisi üyelerimize bu ortak, güzel, şehrimiz adına verimli çalışmaları dolayısıyla ve birlik beraberlik içerisinde çalışmaları dolayısıyla teşekkür ediyorum.

Esas özel olarak söylemek istediğim birileri fitne fesat sokmaya çalışsa da, farklı amaçlarla yorumlamaya kalksalar da, özellikle o son dönem içerisinde biliyorsunuz Gölpark projesi Bilecik açısından çok önemli projelerimizden birisi. 2004 yılından itibaren gerçekleştirmeyi arzu ettiğimiz ve bugün de büyük şartları içerisinde, genel şartları içerisinde gerçekleştirdiğimiz ama eksiklikleriyle birlikte inşallah daha da mükemmelleşecek ve şehrimizin bugünü ve geleceği anlamında çok önem arz eden bir proje. 2004'te nasip olmadı, o dönemin şartları içerisinde sağ olsun muhtarımız, köy tüzel kişiliği olarak burayı işletmeyi düşündü; ama bu hizmetlerin değişen, gelişen Bilecik'teki bu hizmetlerin bir köy tüzel kişiliği anlayışıyla devam ettirilmesi, halkımıza daha verimli hizmet sunulabilmesi mümkün değildi. 2009 sonrasında il genel meclisimiz sağ olsun, mülkiyette kendisine ait olduğu için yapmış olduğu projelerle, kalkınma ajansı destekleriyle ve belediyemizin de kısmi yaptığı yaptırımlarla birlikte orada Gölpark gerçekten halkımızın beğenisine sunulan güzel bir çalışma oldu, güzel bir eser oldu. Bu eserde emeği geçen herkes, bunun gelecek zaman dilimi içerisinde hem hayır duasını hem de insani olarak o gururu, keyfi yaşaması hakkıdır diye düşünüyorum.

 

“Birimiz eksik olduğu zaman Bilecik'te bu rengin, güzelliğin olmayacağına inanan insanlardan birisiyim”

Tabi artık her şey profesyonellik ve uzmanlık işi. Hizmet sektörüne, takdir edersiniz ki, belediyeler daha yatkın, daha verimli hizmetleri sunabilme açısından, özellikle park ve bahçe hizmetlerini sunabilme açısından belediyelerimiz daha fazla antrenmanlı. Biz de bunları da dikkate alarak Bilecik'te yaşayan, artık ilçeden gelenler de oluyor, dışarıdan misafirlerimiz geldiğinde de ağırladığımız mekanlardan biriside Gölpark. Burasının ilimiz açısından daha verimli, daha etkili kullanılması noktasında ekonomiyi veya başka şeyleri düşünmeden Gölpark'a bir anlamda Belediye olarak biz talip olduk. Sizlerde büyük bir çoğunlukla oy birliği ile vermeyen arkadaşlarımızın gerekçelerini de biliyoruz bunun Bilecik açısından daha verimli olarak kullanılması inancıyla Bilecik Belediyesi'ne tahsisisine karar verdiniz. Ben bu güvenden, bu iyi niyetli çalışmadan ve katkılarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Biz birlikte Bilecik'iz. Birimiz eksik olduğu zaman Bilecik'te bu rengin, güzelliğin olmayacağına inanan insanlardan birisiyim ve birlikte şehrimizin gelişimi noktasındaki asgari müştereklerde her zaman bir arada olacağımızdan eminim. Böyle birlik ve beraberlik içerisinde daha güzele ulaşmak temennisiyle çok fazlada bu anlamda vaktinizi de almak istemiyorum ama sizlerinde Belediye hakkında gelişmelere ilişkin sorularınız varsa Başkanımızda izin verirse onları da cevaplandırmak istiyorum. Hep daha iyiye ve daha güzele diyerek hepinize saygılar sunuyorum.”

 

ZEKİ UYANIK: “Malumunuz üzere 1. Organize ve 2. Organize, Vezirhan, Bayırköy, Bozüyük’e kadar işçi memleketidir. İşçi arkadaşlarımız servislerine gidip gelirlerken bana bazı sorunlarını dile getirdiler. Bu sorunlarda bir tanesi, daha kültür merkezinin olduğu yer işçilerin servislere bindikleri yer. Malumunuz önümüzdeki kış şartlarından dolayı işçilerimiz orada yarım saatlik bekleme süreleri içerisinde yağmurdan korunmak için bekleme kulübeleri istiyorlar? Bu konuda belediyemizin herhangi bir çalışması var mı? Bu konuda işçilerimize yardımcı olmayı düşünüyor musunuz?”

 

YAĞCI: “Onun siparişini arkadaşlarımız verdiler. Oraya standart kulübe ve bekleme istasyonunda ziyade daha büyük daha özel çalışma yapıldı. Bu hafta içerisinde zannedersem montajı tamamlanır. Onun çalışmaları belki bir hafta da gecikti. Geçen hafta bitmesi lazımdı. Bu hafta içerisinde onun montajı tamamlanır, o çalışmaları yaptırıyoruz. Oraya daha özel, daha uzun, daha büyük bir kulübe olsun. Büyük bir alan orası, ondan kaynaklanan bir şey olacak.”

 

HALUK FİLİZLİ: “Özel idaremizden hastane için yeri talebi oldu. Şuana kadar ki gelişmelerden haberimiz yok. Herhalde hastane olayı vazgeçilmiş durumda.”

 

YAĞCI: “Tabi başkanımız da biliyor, hastane olayından vazgeçilme diye bir şeyin söz konusu olması mümkün değil. Biz hem bugün için hem gelecek için en ideal noktayı bulma çabası ve gayreti içerisindeyiz. Ama devletin de kendi içerisinde bir sistematiği var, bir hiyerarşisi var.  Biliyorsunuz hastane yerine ilişkin olarak mevcut hastane yerinin özel idare bünyesine katılmasına ilişkin bir mahsuplaşma çalışması var. Arada da bu konuda hakem olarak hazinenin olduğu bir mahsuplaşma çalışması var. Bundan değer farklılıklarından kaynaklarından böyle bir şey. Sayın başkanımız da vardı, son Urfa toplantısında söz alarak Başbakanımıza bu konuyu dile getirdim. Sonuçta bu mülklerin Bilecik’in ortak malı olduğunu ve hazine de sağlık müdürlüğü de özel idare de sonuçta hepsinin ortak hedefi Bilecik’e hizmet etmek. Buradaki rakamsal farklılıkların dengelenmesi gerektiğini ve bir an önce buna ilişkin bir çalışmanın olması gerektiğini dile getirdik. Zannedersem o çerçeve de olaylarda hızlandı. Önümüzdeki günlerde buna ilişkin olarak bir sonuç alırız. Ama eğer bir şekilde bir terslikte çıkarsa biliyorsunuz her zaman bizim bir hastane yerimiz var. Bu 2015’in ilk ayına kadar neticelenecek bir süreç. Olmadığı takdirde diğer tarafın tüm plan projesi ile de hazır, geçiş noktasında hastaneyi bir an önce yapma çalışması olur. Şuan da verilen karar il genel meclisimizin de bu noktadaki katkılarıyla verilen karar hastanenin şuan bulunduğumuz noktaya olmasına yönelik olarak o denkleştirme sağlanırsa bu bir an önce gerçekleşecek.”

 

FİLİZLİ: “Sayın Başkanım biz il genel meclisi olarak hastane yapılacak diye oy birliği ile bir an önce harekete geçilsin diyerek karar aldık.”

 

YAĞCI:  “Gerçekten bu anlamda çok önemli bir karardı.  Ona ilişkin olarak devlet bürokrasisi içinde mutlaka o dengelerin kurulması gerekiyor. Onlara biraz dengesizlik var. Sayın Başbakanımız da o toplantıdan sonra talimat verdiler. Zannedersem kısa bir süre sonra sonuç alırız diye düşünüyorum.”

 

OSMAN VAROLU: “Basından takip ettiğim kadarıyla Kanyon, Türsab’ın gündeminde yoktu. Bilecik’in tanıtımını sağlamak için misafir ettiğimiz gün, konudan haberiniz var mı? Kanyon neden gündeme gelmedi? Türsab’ın da orayı görmesini isterdim.”

 

YAĞCI: “Aslında bu Türsab’ın turizm acentelerinin bundan sonra bu tür gezileri daha fazla tanıma noktasında olacak. Bu Kanyon, Gölpark, Şeyh Edebali Türbesinin tek nokta olarak değil, genel bazda acentelerin yaptığı kafilelerini Bilecik’e getirirsek Bilecik genel manada gıda sektörü, hizmet sektörü ile diğer şeylerle gelen insanları burada ağırlayabilir mi? Bilecik’in şartları, yatak kapasitesi yetişebilir mi? Bunlar alanları tek tek turist anlamında gezecek ekipler değil. Zaten bizim Bilecik belediyeler birliği olarak yaklaşık 10 yıldır bir çalışmamız var. O kitapçıklarda meclisimize de gönderelim. Tüm ilçe ve köyleriyle turizm envanteri oluşturduk. Ansiklopedi gibi koskoca bir kitap yaptırdık. Geçen dönem içerisinde de Bilecik turizm destinasyonu olur diye Bilecik’te 22 paket tur yapılabileceğine ilişkin bir çalışmayı ortaya koyduk. Bu turların nasıl yapılacağına ilişkin olarak şimdi o safhada kalkınma ajansıyla iş birliği içerisinde, masrafları kalkınma ajansı karşılıyor. İş birliği içerisinde tur paketlerinin olabilirliklerini acente sahiplerini getiriyoruz. Onlar eğer bu anlamda Bilecik artık insanıyla, hizmet sektörü ile yatak kapasitesi ile ve tüm turizm donatılarıyla gelen misafirleri memnun edebilir konumundadır kanaati olmuş durumda. İnşallah bu kanyon ve bu tür park turizmini yapmak isteyenlere kanyonumuz son derece ilginç, gelenlere adrenalin ve keyif yaşatacak durumda. Ama spesifik olarak genel bir anlayışı sergileme noktasında iki günlük bir çalışma yaptılar. Bizim tüm çalışmalarımızda ve tüm sunumlarımızda kanyonumuz mutlaka var. Hep birlikte Bilecik’iz diyoruz. Her noktada değişik turizm çeşitliliklerimiz var. 22 paket program aslında hiç küçümsenmeyecek bir olay. Kınık’taki çömlekçilikten tutunda av safarisine varıncaya kadar şehrimizde aslında çok değişik turizm çeşitliliğini yaşayabiliriz, yaşatabiliriz. Zaten önümüzdeki süreçte de en önemli görevlerimizden birisi bu olmalı. Şehrin tanıtımı ve turizmden alacağı pastadan payı arttırmak noktasında olmalı. Buna çalışıyoruz.”

 

 MAHİR KÜÇÜK: “ 6 ay öncesi Göynük ve Taraklıyı ziyaret etmiştik. Taraklı belediye başkanıyla bir hasbıhalimiz oldu. Bununla ilgili Taraklı ilçesini turizme açtıklarını söylediler. Ancak gelen turist akımı Taraklı’ya geliyor. Göynük’te tıkanıp kaldıklarını söylüyor. Konu ile ilgili Bilecik’te turizm potansiyelini alırsak çok güzel bir turizm açısında katkı sağlayacağını söyledi. Göynük, Yenipazar arasında yolda sıkıntımız var. Yolu tamir ediyoruz Eğer bu konuda genel bir değerlendirme yaparsak inşallah diğer ilçelerle bağlantımız olursa daha iyi bir turizmin olacağını düşünüyoruz.”

 

YAĞCI: “Artık sınırlar kalktı. Ülkelerin arasındaki sınırlar bile kalktı. Şehirler, ilçeler arasındaki sınırlardan bahsetmek söz konusu değil. O yüzden turizmi bir bütün olarak ele almamız lazım. Ama kabul etmemiz gerekir il olarak çokta eksiklerimiz var. Özel ve güzelliklerimiz var ama özellikle yatak kapasitesi, hizmet sektörü, Bilecik’e özgü marka değerlerinin oluşturulması noktasında gelen insan Bilecik’te mutlaka gördüğü, göreceği şeyler olacak. Mantı diyoruz, salça diyoruz, tarhana diyoruz bunların her birini bir paket şeklinde karşı tarafında bir hediyelik olarak götürebileceği, gelen turistlerin rahat konaklayabileceği otel konforlarına varıncaya kadar zaman içerisinde düzeltmemiz lazım. Şehrimizde 5 yıldızlı otelimiz yok. Daha farklı butikte olsa konaklama tesislerimizde konforlar çok üst seviyede değil. İnsanlar geldiklerinde daha rahat ortamları veya biraz daha nostaljik ortamlarda çadırlarda konaklama yatırımları konusunda eksiklerimiz var. İnşallah bunları zaman içerisinde il genel meclisimiz, belediye meclisimiz el birliği içerisinde el ele gönül gönüle vererek, halkımızın da katkısını da alarak bunları gerçekleştiririz diyorum.”

 

HALİS NALBANT: “Başka illerde duyuyorum, turist kafilesi yerli ya da yabacı geldiğinde Bilecik hatırası diye alabileceği bir şey, Söğüt’e gittiğinde Söğüt hatırası diye, Osmaneli’ye gittiğinde Osmaneli hatırası diye satın alabileceği bize özgü materyal çok az. Bu konuda bir yarışma düşünüyor musunuz? Hediyelik eşya anlamında her gelenin bir hatırası olacak ve dönüşte bu hatırayı götürdüğünde onlara da Bilecik’e ve ilçelere gelmeye teşvik edecek hatıralar oluşacaktır diye düşünüyorum.”

 

YAĞCI: “Bu konuda bir yarışma da yapılabilir. Biraz arz talep dengesi içerisinde girişimcilerde bunu oluşturabilir. Ben 11 yıldır görev yapıyorum. Aslında şehirdeki en büyük eksikliklerden birisi girişimci noktasında toplumumuzun biraz tereddütlü davranması. Yani insanımızın genel bir karakteri var. Görüp, dokunu, önce yaşadıktan sonra yatırımı düşünüyor. Geleceğe yönelik biraz daha güvenle önce yatırayım sonra şehrin gelişimi ile birlikte kazanırım noktasında tereddütlerimiz daha fazla. Başka yerlerde daha gözü kara yatırımcılarımız var. Onun için biraz girişimcimiz de bu konuya motive olursa, bazen yapılan yatırım da turizmi çeker bazen turist geldikten sonra yatırım yapılır. Burada biraz girişimcilerin de becerisi bu noktadaki çalışmaları önemli çünkü her şey devlet eli ile belediye eli ile, il genel meclis eli ile yürütülmesi mümkün değil.

Ticareti ticaret bu anlamda serbest olarak düzenlemesi, yapması lazım. Biz olayın genel çerçevelerini oluşturuyoruz, yönünü çizeceğiz. İçerisindeki bu ekonomik gelişimi ve değerlendirmeyi şehir içerisinde bu işlerle uğraşan ticaret erbabımızın, esnafımızın geliştirmesi gerekir diye düşünüyorum. Onlara da biz yol gösterici olacağız ama Halis beyin dediği bu şeylerde yapılabilir. O konuda da gerekli planlamaları da yapabiliriz. Bakın Allah rahmet eylesin burada rahmetle de anıyoruz. Çok heyecanlıydı, üzerine düştü o noktada. Osmaneli Belediye Başkanımız Selahattin bey. Onun sayesinde bir marka değeri oluştu. Osmaneli ayva lokumu dedik. Yanına İnhisar Belediye Başkanımız İsmail beyin gayretleriyle nar lokumu oluştu. Bende Bilecik Belediye Başkanı olarak ayvayı bir tarafa, narı bir tarafa bir paket içerisinde ikisini de Bilecik meyve lokumları diye gönderiyorum ve hepimiz gelen misafirlerimize bu anlamda bunları ikram edebiliyoruz. Sadece lokumun olması değil onun sunum şeklinin de ayarlanması, mesela nar yetiştiriyoruz, narın herkes çok sağlıklı olduğunu biliyor ama narı yeme tekniğini, sunum tekniğini bizim geliştirmemiz lazım. İnşallah zaman içerisinde de bunları el birliğiyle gerçekleştiririz diye düşünüyorum.”

 

HASAN HÜSEYİN ÇELİK:  “Bilecik’in tanıtımı sürekli sıkıntı olmuştur, geçmişten de olmuştur, halende olmakta. Burada bazı fırsatların da değerlendirilmesi lazım. Mesela bizim İl Özel İdarenin üst tarafı, yolun karşı tarafı Jandarma Tugayımız. Her 3 ayda bir oluyor herhalde yemin merasimleri. En azından Türkiye’nin en 50-60 belki de 80 ilinden anne –babalar, insanlar grup grup geliyorlar ve tanıtım için çok iyi bir fırsat ama bir türlü biz bunu değerlendiremiyoruz. Bu kurumun kendine göre bir hafızası, acaba buradan insanların biraz önce dediğiniz hediyelik eşyaları alabileceği, esnafların bol olduğu bir alan olabilir mi diye küçük bir proje de yapıldı ama hastane söz konusu olunca bunları tam araştırmadan. Bu konuda bir alternatif, b planımız olması lazım. Bu konularda bir çalışmamız olur ileride inşallah Belediye, İl Genel meclisi üyelerimizle ve Özel İdaremizle birlikte.”

 

YAĞCI: “Tabi ki o olacak. Biliyorsunuz şu anda tugayın 2. nizamiye ye doğru kalan 2. aşama duvarlarını da nasip olursa Belediye olarak yaptırıyoruz. Onları önce çevre düzenlemesini tamamladıktan sonra duvarlar üzerine şehrin tarihini yansıtan güzel bir çalışma oluşacak. Bir de bizim hamsu köprüsü başlangıcında “hanım eli çarşısı” diye hanımlarımıza yönelik geçen 2014 seçimlerinde halkımıza da taahhüt ettiğimiz bir çarşı projemiz var. Bu Bilecik ev ve el ürünleri satış yerleri olacak ve hanım kardeşlerimiz tarafından buralarda çalışmaları diğer şeyleri olacak ve o güzergah anlamında da gelen misafirlere falan o noktada toplayacak bide yanında inşallah fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi de başlatacağız hamamıyla birlikte. O noktada bazıları Bilecik’te hamam yok, diğer şeyler yok falan diyorlar. Onu da Bilecik olarak hep birlikte yapacağız ve fizik tedaviyi de bunun yanında ekleyerek öyle bir çalışmamız da var. Güzel, 30-40 yataklı, aynı zamanda böyle istirahat edilebilen bir hamam ve fizik tedavi, rehabilitasyon kompleksimizi getireceğiz. Seçim yeni geçti. Bu sene biz halkımıza vermiş olduğumuz 30 projeden Bilecik Belediye Başkanlığı olarak 7 tanesi yapıyoruz ve büyük projeleri bu sene yapıyoruz. Bunlardan bir katı atık dönüşüm tesisi, arıtma tesisi, otopark, Osmanlı tarih şeridi, kent müzesi gibi büyük projeleri bu sene gerçekleştiriyoruz. İnşallah önümüzdeki yıldan itibaren de diğer projeleri gerçekleştirdiğimizde de zannedersem resmi kurumlar yerleşkemiz yine İl Genel Meclisimizde çok iş birliği içerisinde çalışarak Bilecik’in artık merkez kampusunun olması, yeni şehir alanlarının oluşması, şehrin modern yüzlerinin ortaya çıkmasında son derece önemli. O dediğiniz noktalarda da tanıtım çok önemli. Aslında turizm falan diyoruz da gelen her 3-4 ayda süre biraz uzadı yemin merasimlerinde 4-5 bin kişi geliyor buraya. Aslında yıllık turizm şeyine baktığımızda asker ziyaretçileri bu noktada belki turizmin en üst noktalarında. İşte 14 bin civarında üniversite öğrencimiz var. Bunların memnuniyetlerini üst seviyeye çıkardığımızda daha güzel olur. Geçen gün rektör beyimizle gezdik. Biliyorsunuz üniversite içerisinde bizim bir öğrenci otağımız var. Onu eğer orada şartlara göre ikincisini de öğrenci otağı olarak üniversite içerisinde kurup öğrencilerime orada ücretsiz çay ve çorba veriyoruz. Bunun kapasitelerini biraz daha arttırarak gelen gençlerimize destek vermeyi düşünüyoruz. Hatta üniversite içerisinde Bilecik’teki dezavantajlı gruplardan veya şeyden oluşabilecek yine ev ve el ürünlerine ilişkin küçük bir çarşı da oluşturma noktasında bir şeyimiz var. Nihal hanımı göstereyim, hanımların gurur duyulabilecek tek temsilcisi olduğu için hanım kardeşlerimize bu noktada da destek verme adına. Çünkü bugün Bilecik’te araştırmalara baktığımızda aslında en büyük işsizlik oranı ev hanımlarında olduğunu görüyoruz. Ev hanımlarımızı bir şekilde ekonomiye katmamız lazım. Evde çocuğuna bakarken, eşinin bu noktadaki ihtiyaçlarını giderirken aynı zamanda ekonomiye katacak bir formülü bulmamız lazım. Evde yaptığı dantelini, ördüğü patiğini bir şekilde sunabileceği boyasını, çemberini ortaya koyabileceği bir organizasyonu oluşturmamız lazım. Bu da turizmle eşdeğer. Turizmle birleştirirsek zannedersem bu konuda gelecekte daha da rahat oluruz.

İçme suyu bir proje. Bu cazibeyle gelen proje. Her yerden bir delik açarak başka bir yere verilebilecek kapasiteleri ölçülü ve her bölüm bunun bedelini bu zamana kadar ödedi ve ödemeye de devam ediyoruz da.  Bilecik’te getirilen yaklaşık 62 milyona mahal olan bir proje bu. Bilecik’in yıllardır bazen siyaset gündemine düşen, bazen bu noktada basın gündemine düşen bir projeydi. Çok şükür bu projeyi Bilecik adına hep birlikte gerçekleştirdik ve burada şehirlerimizin gelişimine göre belirli rezerv testleri var, ona göre olmuştur. Bu sene mesela kış yaz şartları çok kurak geçtiği için 40 yıllık debinin en alt seviyesine indi maalesef ve gerçekten böyle bir debi düşüşünü 99 yılında deprem yaşamış, 30 yıl o döneme kadar rezerv tespitleri yapıldıktan sonra bu proje uygulaması yapıldı. Bu sene projede öngörülemeyen bir noktayı yaşıyoruz. Bilecik’te diğer kaynaklarımız devreye girmeseydi mesela biz 7 tane depo yaptırdık o depolar olmasaydı bu sene su kesintisi yapmak zorunda kalırdık. Depolar 3 günlük suya yeteceği için o süreyi dengeleyerek o anlamda kullandık ve yerel kaynaklarımızı da sonuna devreye soktuk. Ulupınar suyu dahil orada ne bulabilirsek bu noktada kullanma konumuna ve durumuna geldik. Balıkçılarımız sıkıntıya girdiler belirgin dönemlerde. Hatta bize açtıkları davalar var. Çünkü orada 500 litre zeminde bırakılacak deniliyor ama zaten 900 litre suyun 500 ünü nasıl bırakacaksın böyle bir sıkıntılarımız var. Onun için oradaki şey tamamen teknik bir olay. Köylerimize su verilip verilmemesi, belki de geçen noktada bazı yerlerden oluşacak ama bunu Devlet Su İşleri aracılığıyla bu seneki bu sıkıntıyı, olağanüstü bu sıkıntıyı hemen müracaat ettik. Şu anda Devlet Su İşleri aracılığıyla o bölgede 2. rezerv tespiti çalışmaları yapılıyor. Çünkü ciddi yatırılan bir yatırım var. Su  yetersiz olduğunda yatırımda anlamını yitiriyor. Ona ilave edilecek, ekleme yapılacak aynı bölgelerde Devlet Su İşleri yeni bir rezerv çalışması yapıyor. Eğer oradan o kaynaklar bulunursa sonuçta köylerimizde bizim köyümüz ileriye doğru değerlendirilir ama biz bir köye su verilebilmesi için İller Bankasının mühendislerini, ekiplerini getiriyoruz. Çünkü bunun bir basıncı var. Cazibeyle geliyor, o basıncı biz aradaki deliklerle fazlalaştırırsak o zaman su kendi akışını kaybedecek.

Dolayısıyla bugün İl Genel Meclisinin sorunu olan iş o zamanda da yine ilin genelini hitap edecek meclisin problemi halinde. Onun için ona hazırlık safhası anlamında ben Bilecik Belediye Başkanı olarak bu işlere hiç ayrı ayrı olarak bakmıyorum. Yapılabilecek ne varsa bu konuda hep birlikte gerçekleştiririz diye düşünüyorum.”

 

ZEKİ UYANIK:  “Gündem güzel gidiyor, geleceğine yönelik çalışmalarını söyledi Başkanım da. Basın da takip ediyordu hep sizi. Belediye Başkanlığınız zamanınızdan da biliyoruz. 11 projenizin devamı noktasında. Sözlerinizin arasında 30 tane projenizin devam edeceğini söylediniz. Tabi gene Şeyh Edebali  Hz. lerinin olduğu türbenin etrafında İl Özel İdaresiyle beraber yer tahsisini size verdiğimiz zaman tüneli noktasında gerçekleşecek olan Osmanlı tünelinin çalışması ne aşamada?

Bir diğeri ise vizyonlardan bahsediyorsunuz. Yine 30 tane projelerinizi söylediniz ama önümüzde 20 günlük bir süre kaldı, 2015 yılı geliyor.2015  yılı içerisinde Haziran ayı içerisinde bir siyasi seçimimiz var yine, genel seçimlerimiz var. Siyaseten beklentiniz noktasında 2015’te milletvekilliğini düşünüyor musunuz, Belediye sizin Milletvekili adayı olmanız noktasında 4 yıllık süresi içerisindeki yatırımlara hazır mı?”

 

YAĞCI: “Osmanlı tarih şeridi projemiz tüm hızıyla devam ediyor. İnşallah orada artık şekil ortaya çıkmaya başladı, ana iskeleti oluşturduk ve tabi orada yapıştırmalar ve seslendirme çalışmaları olacak. Belki kış şartlarında oradaki diğer sanat eserlerinin yapıştırılması gecikebilir ama önümüzdeki Mayıs ayının sonuna kadar Bilecik’in fethini kutluyoruz biliyorsunuz. Mayıs’ın sonuna kadar o projeyi sonuçlandırmak istiyoruz, düşüncemiz o. Oradaki biliyorsunuz Vakıflar Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapılan restorasyon çalışmaları da çok güzel gidiyor. Arzumuz, hedefimiz benim şahsen başlangıçtan beri o yıkık minarelerden ezan sesini duymak en büyük arzularımdan, hedeflerimden birisi. Eğer Bilecik Belediye Başkanlığı olarak restorasyon iznini bu zamana kadar bize verselerdi o binaları 10 kere restore ettirirdik, oraların öyle ilgisiz, bakımsız durması hepimizi yaralıyor. Yine vakıflarımıza teşekkür ediyoruz, orada çok güzel bir çalışmayı ortaya koyuyor. İnşallah o bölge Bilecik’e gelecek turistleri bir gün orada tutabilecek, onlara ilgi odağı olabilecek, oluşturabilecek bir bölge haline getireceğiz.”

Arkadaşlarımız projeleri hazırlıyorlar, aşağıda geziş, ara yollarının izinlerini alacağız, vatandaşların, turistlerin rahatça gezebilmesi için. Hem de oradan Şeyh Edebali Türbesine rahatça çıkılabilecek bir yol, merdivenli bir yol yapımına ilişkin olarak bir çalışma yapağız. İmarethanenin olduğu yerinde yeniden restore edilmesine ilişkin orasının bir bekleme, hem taziye yeri, hem de gelen turistler için bekleme ve dinlenme alanlarından biri haline getirmek için bir projemiz var. Biliyorsunuz o bizim Belediye binasına doğru yakın olan bir alanda da botanik park çalışmamız vardı. Bunları nasip olursa gerçekleştireceğiz.

Tabi bu projeler ve yapılacaklara ilişkin olarak hepimiz siyaset yapıyoruz. Siyaset uzun nefesli bir iş ve siyasette hepimiz şunu biliyoruz. Kişinin tek başına ben olmak istiyorum demesiyle de olacak bir iş değil, olmayacağım demesiyle de olmayacak bir iş değil. Siyaset çevrendeki insanlarla birlik ve beraberlik içerisinde, grup içerisinde yapılan bir olay. Bizde Allah’a çok şükürler olsun Bilecik’te birçok kişiye nasip olmamış, bu zamana kadar Belediye Başkanlığı yapma şerefiyle halkımız tarafından böyle bir bize görev, onur tevvih edildi ve bu anlamda da Bilecik halkına, hemşerilerime ne kadar teşekkür etsem azdır. Bir fani için, doğduğu, yetiştiği topraklara bu kadar süre hizmet etme fırsatı bulmanın bir şans olduğuna inanıyorum. Bu şansı da en iyi şekilde arkadaşlarımızla birlikte gece gündüz çalışarak hep birlikte değerlendirmeye çalışıyoruz.

 

“BU CAN BU TENDE OLDUĞU SÜRECE BU SÖZLERİN HER ZAMAN ARKASINDAYIZ”

Bu Milletvekilliği, diğer şeyler noktasında açıkçası olursa niye oldu demem, olmazsa da niye olmadı demem. Bunu bizim partimizin yetkili organları var. Bunlara ilişkin olarak karar verilecek. Ama ben bu dönem içerisinde bunlara ilişkin daha önceden başka bir mercilerde de, başka toplantılarda da söylediğimiz şekilde bu dönem içerisinde olmak istediğimi zaman içerisinde ilgili birimlere söyleyeceğim ama Başkan bey sen bu dönem devam etmen gerekir denildiğinde de Belediye Başkanı olarak ben buna ne kırılırım, ne kızarım, ne bundan performansımda düşüklük olur.  Çünkü yaptığımız iş zaten son derece itibarlı, onurlu güzel bir iş ve verdiğimiz sözler var. Ama siz Milletvekili olursanız, bu kadar söz verdiniz bunlara ilişkin ne olur? Bu can bu tende olduğu sürece bu sözlerin her zaman arkasındayız. Allah nasip eder öyle bir şey de oluşursa burada olacak, yerimize geçecek Belediye Başkanı arkadaşlarımızla birlikte daha topyekun olarak bu işleri gerçekleştirme noktasında daha büyük sinerjiyle, enerjiyle el birliğiyle çalışırız ama hani derler ya doğmamış bebeğe don biçmemek lazım. Bu anlamda saklım, gizlim de olmaz, Böyle bir irademiz bu dönem içerisinde var. Geçmiş dönemlerde hiç olmadı, herhangi bir girişimim de olmadı. Birileri şöyle, böyle dedi ama İl Genel Meclisimiz şehrimizin en saygın üst kurullarından birisi. Sizlerin huzurunda bunu açık ve mertçe söylüyorum. Böyle bir girişimim, bir şeyim, talebim olmadı ama bu dönem içerisinde partimin yetkili organlarına bunlara ilişkin olarak söyleyeceğim. Önce yerelde sonra genelde böyle bir şey oluşursa, halkımızda bu noktada ilgi gösterirse, bizde onlara layık olma noktasında gerekli çalışmaları da yapacağız. Buradaki sözlerimizin de her zaman arkasındayız. İnşallah yine 2019 yılı geldiğinde 30 proje dediysek, bu 30 projelere göre de kendimi imtihan etmeye de hazırız.

Aslında dönem dönem birbirimizin meclislerine katılıp böyle bilgilendirme yapmamız lazım, belki de bu vesileyle yerine getirmiş olduk.”

 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir