YAŞAYAN ŞEHİR MÜZESİNDE BULGUR DÖVÜLDÜ, DEĞİRMENDE GEÇİRİLDİ VE AŞURE OLARAK İKRAM EDİLDİ

featured

 

Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesinde şu ana kadar ”Geleneklerimizi Yaşatıyoruz” etkinlikleri kapsamında müzemizde gerçekleştirilen 32 adet etkinliğin sonuncusu olarak dibekte bulgurlar dövüldü, değirmende geçirildi ve aşure yapılarak konuklara ikram edildi.

Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesinde sabah erken saatlerde bir araya gelen köylü kadınları tarafından dibekte bulgurlar dövüldü, değirmende geçirildi, aşure malzemeleri ile bir arada kaynatılarak, konuklara ikram edildi.

Köylü kadınlar ve genç kızların maniler eşliğinde gerçekleştirdiği etkinliğe Bilecik Milletvekili Selim Yağcı ve eşi Fatma Yağcı, Belediye Başkanı Nihat Can ve eşi Nesrin Can, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Nail Öztürk, TSO Başkanı Şükrü Keskin, belediye birim müdürleri, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

MİLLETVEKİLİ SELİM YAĞCI:

‘’YAŞAYAN ŞEHİR MÜZESİNİ BİR HEDEFİMİZ VARDI ÇOK ŞÜKÜR BU HEDEFLERİ BİR BİR GERÇEKLEŞTİRİYORUZ’’Yapılan 32 etkinliğin sonuncusu olan bulgur dövme geleneğini hakkında bilgi veren AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, Yaşayan Şehir Müzesi’ni kurarken hedeflerinin olduğunu ifade ederek, “Gerçekten Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi’ni kurarken bir hedefimiz vardı. Bir taraftan geleceğe yönelik olarak insanlarımıza hedef belirlerken diğer taraftan da geçmişimizdeki izleri geleceğe taşımayı hedefliyorduk. İsmini bilinçli olarak Yaşayan Şehir Müzesi olarak koyduk. Bu tarihsel özelliklerimizi ve güzelliklerimizi sergilerken unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimizi ve göreneklerimizi de bizzat hayata uygulayarak yaşatmayı ön plana aldık. Unutulmaya yüz tutmuş meslek dallarını gençlerimize öğretmenin gayretindeyiz. Bu yıl müzemizin çalışma programı içerisinde yer alan 32 adet unutulmaya yüz tutmuş meslek dalını bizzat müzemizde yaşatarak, uygulayarak halkımıza gençlerimize öğretmenin çabası ve gayreti içerisinde olduk. İşte bugün de gerçekten Bilecik’te yıllardır kışa hazırlanırken geleneksel olarak yapılan bir bulgur dövme, bulgur öğütme ve bulguru hazırlama törenimiz vardı. Bulgur öncelikle kaynatılır ve tabi ki kurumaya bırakılır güneşli havalarda artık biraz da güz ortamı içerisinde hasat bittikten sonra yapılan özel onun için buğdaylar ekilir. O bulgurluk buğdaylar ayrı olur ve o kurumaya yüz tuttuktan sonra o ıslak halde kaynamış halde de yenilir aynı zamanda. Daha sonra ona ilişkin olarak bulgur dövülür ve bu noktada dövülen bulguru değirmenlerde değişik eslaflarda o taşların özellikleri değişir. Şimdi kısır diyorlar, çiğ köfte bulguru diyorlar veya pilavlık bulgur ayrı, ayrı şekillerde bir eğlence ortamı içerisinde manilerle az önce yaşattığımız şekilde çekilir ve kış geldiğinde de eşle dostla afiyetle yenilir. İşte birçok meslek yapımı aşure yapımı, salça yapımı, köy ekmeği yapımı ve ikramı işte bizim mantımızın yapımı yufka yapımı ve meslek dalları arasında hasırdan kilime varıncaya kadar birçok 32 adet meslek dalına ilişkin bir çalışmayı gerçekleştirdik” dedi.

Konuşmaların ardından Yaşayan Şehir Müzesinde şu ana kadar yapılan 32 etkinliğe ilişkin görsellerin bulunduğu sergi gezildi.

Milletvekili Selim Yağcı ve Belediye Başkanı Nihat Can, daha sonra misafirlere aşure ikramında bulundu, katılımcılarla birlikte fotoğraf çektirdi.

Müzeye il içinden ve dışından gelen konuklar da gerçekleştirilen etkinlikten duydukları memnuniyeti belirterek, teşekkür etti.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir