Yazılı olmayan sözleşmeler de geçerlidir

Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu, resmi kurum ve özel iş yeri temsilcilerine, işveren ve işçi hakları konusunda bilgi verdi. Gerçekleen bilgilendirme toplantısına İŞ-KUR Bilecik İl Müdürü Ayhan Tozan,Bilecik Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Niyazi Gökçe, Vezirhan Belde Belediye Başkanı Mehmet Duymuş, Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Buğra Levent ve İnsan Kaynakları Platformu Kurucusu Burhan Saltan ile özel iş yeri temsilcileri katıldı.

Dileyen herkesin istediği alanda çalışmasının anayasal bir hak olduğundan bahseden İnciroğlu, çalışma şartlarında da işçilerin hak ve hürriyetlerine değinirken aynı zamanda işçilerin de iş verenlerine karşı olan sorumluluklarına dikkat çekti.

Çalışma ve Sözleşme Hürriyeti

İnciroğlu sunumunda ilk olarak kişilerin  çalışma ve sözleşme hürriyetine değinerek başladı. Herkesin dilediği alanda çalışma hakkının bulunduğunu belirten İnciroğlu ayrıca kişilerin özgür iradesiyle de birbirlerine uygun olarak sözleşme yapabileceğini kaydetti.

Sözleşme ve çalışma haklarının Anayasa tarafından güvence altına alındığını belirten İnciroğlu şöyle konuştu, ” Yazılı olmayan sözleşmeler de geçerli bir sözleşmedir. Biz iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılmasının bir geçerlilik şartı olmadığını, bir ispat şartının olduğunu savunuruz. Eğer sözleşme yazılı olarak yapılmışsa, iş veren açısından ispat şartıdır. Anlaşmazlık durumunda, hakimin önüne götürüp koyacağı sözleşme kendisi açısından bir yarardır. Ama arada yazılı bir sözleşme yapılmadıysa işçi ile iş veren arasında bir iş ilişkisi yoktur denilemez. Sadece burada ispat sorunu çıkar, bir geçerlilik, geçersizlik sorunu çıkmaz. Dolayısıyla sözleşmenin mutlaka taraf iradelerinin özgür iradesi ile kılınması gerekiyor.  Sözleşme imza tarihinden sonra geçerlidir. Sözleşmeler geriye doğru yürümez kanunlar gibi. Bugün işe başlayan kişi 10 yıl önce işe başladığı bir tarihi atıp da biz sözleşme yapamaz imzalayamaz, bunun bir geçerliliği olamaz. Sizin işçiye 5 sene önce işe başladığı tarih itibari ile bir sözleşme imzalama teklifinde bulunmanız işçiyi bağlamaz. İşçi dilerse ona imza atar ama imzalamak istemezse ona herhangi bir dayatma da bulunamazsınız."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir