• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

“ Yeni yetişen gençlerimize, çocuklarımıza ağaç sevgisini vermek zorundayız.”

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende,  okul öğrencileri tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirler okunurken,  Anadolu  Kız Teknik ve Meslek Lisesi tarafından da folklor gösterisi sergilendi.

Törende konuşan Vali Ahmet Hamdi Nayir, ağaçsız ve ormansız yaşamın olamayacağına dikkat çekerken, gelecek nesillere de ağaç sevgisi verilmesinin önemini vurguladı.

Nayir konuşmasında şu sözleri aktardı:

“ Ağaçsız ve ormansız eğitimimiz ve sağlığımız da eksik kalacak”

“Biz bu bayramımızda sanayimizde, eğitimimizde, sağlığımızda, çevremizde, suyumuzda, toprağımızda çok önemli nimetleri birlikte yaşıyoruz, birlikte ihtiyaç duyuyoruz. Ağaçsız ve ormansız temiz bir hava, temiz bir su, yeterince toprak, düzgün bir iklim ve muhtemel sellere karşı önlemi olmayacak. Yine ağaçsız ve ormansız eğitimimiz ve sağlığımız da eksik kalacak. Bütün bunları sağlayan ormanımız. İlimiz de orman yönünden zengin. Bu zenginlik aynı zamanda bize bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Bu zenginliğin korunması da gerekiyor. Bu açıdan buradaki törenimiz önemli. Bizim fidanlarımız anaokulu öğrencilerimize ağaç sevgisini verebilirsek, bizim bu orman ve ağaç zenginliğimizi gelecek nesillerin de korumasını, geliştirmesini sağlayacağız. Bizler ağaç dediğimizde tarihimizde ve kültürümüze baktığımızda da ağacın önemli bir yeri var. Bilecik’de görev yapıyoruz. Osmanlı dediğimizde aklımıza ulu bir çınar geliyor, yine ağaçtan örnek alıyoruz. Cennet dediğimizde de aklımıza yine tuba ağacı geliyor, yine bir ağaçtan örnek alıyoruz kendimize. Dolayısıyla hayatımızın her noktasında beşikten mezara kadar ihtiyaç duyduğumuz, öğrendiğimiz, tanıdığımız, tanıttığımız bir oldu ağaç. Dolayısıyla bu nimetin kıymetini bilmek, var olanı muhafaza etmek ve daha da geliştirmek, yeni yetişen gençlerimize, çocuklarımıza bu sevgiyi vermek zorundayız.”

 

Orman İşletme Müdür Vekili Basri Ala da konuşmasında “Bilecik’in % 54'ü orman alanıdır. 2013 yılı içinde Orman İşletme Müdürlüğünce 3 bin hektar alanda ağaçlandırma, iyileştirme, erozyon kontrolü çalışması yapılarak 224 bin 158 fidan dikilmiştir" ifadelerinde bulunurken ifadelerini şu sözlerle devam ettirdi:

“              Tüm dünyada ve ülkemizde, Kuzey kürede ilkbaharın, güney yarım kürede ise sonbaharın başlangıcı kabul edilen 21 Mart Dünya Ormancılık günü olarak kutlanmakta, 21 Mart’ta başlayan hafta da Orman haftası olarak kabul edilmektedir. Orman Haftası içerisindeki bir günde ise Ağaç Bayramı yapılmakta, bu vesile ile ormanların hayatımızdaki önemini halkımıza anlatacağımız etkinlikler düzenlenmektedir.

Çevremize dikkatle baktığımızda ormanların, tüm canlıların özellikle de insanların hizmetine sunulduğunu görüyoruz. Her an soluduğumuz temiz hava yani oksijen ormanlar vasıtasıyla üretilmekte, kirlettiğimiz hava ise ormanlar tarafından temizlenmekte, yine her gün içmek zorunda olduğumuz temiz sular da ormanlarda depolanarak insanlığa sunulmaktadır.

“ Ormansız alanları ormanlaştırmak çok değerli ve kutsal bir görevdir”

Ormanlar aynı zamanda kökleri, gövdesi ve yaprakları ile yağan yağmurları tutarak ve şiddetini azaltarak toprak taşınmalarını yani erozyonu azaltmakta, böylece insanların sağlıklı bir çevrede yaşamalarına sebep olmaktadır.

Ormanlar küresel ısınmaya sebep olan atmosferdeki karbonu depoladığı için küresel ısınmanın önündeki en büyük engeldir.

İşte insanlar için bu kadar hayati öneme sahip ormanlarımızı korumak, bozuk orman alanlarını iyileştirmek, ormansız alanları ormanlaştırmak çok değerli ve kutsal bir görevdir.

Bu görevi büyük bir gayret ve heyecanla yapan tüm mesai arkadaşlarımın ve tüm vatandaşlarımızın Dünya Ormancılık Günü ve Ağaç Bayramını kutlar, bundan sonraki çalışmalarında başarılar dilerim.

Bilecik ilimizin %54’ü orman alanıdır.  Türkiye topraklarında ise %28’dir. Ormanlarımız, insanların piknik yaparak eğlenmesini, dinlenmesini ve boş zamanlarını değerlendirmesini sağlar. Orman Genel Müdürlüğümüz insanların dinlenme ihtiyacını karşılayabilmek için kentlere yakın yerlere, Kent Ormanı ve orman içi dinlenme yerleri kurmaktadır. Bilecik ilimizde de biri Bilecik Merkez İlçede diğeri de Bozüyük ilçemizde olmak üzere, muhtelif yerlerde 13 adet piknik ve mesire yerleri mevcuttur.

Ormanlar aynı zamanda, insanların geçim kaynağıdır. Örnek olarak; Bilecik ilimizde 2013 yılında orman işlerinde çalışan köylülere toplam 8 milyon 600 bin TL ödenmiş, ayrıca da 2 milyon TL sübvansiyon sağlanmıştır.

Kısaca ormanlar beşikten mezara kadar hayatımızın her alanında insanoğluna çok faydalı hizmetler sunmaktadır.

Dünyada her yıl temiz ormanlar kadar bir ormanlık alan insan tahribatı sonucunda yok olmaktadır. Bu durum başta iklim değerleri olmak üzere çeşitli çevresel bozulmaları da beraberinde getirmektedir. Bu sebeple en kısa sürede orman varlığının artırılması, bozuk ormanların iyileştirilmesi erozyonla mücadele edilerek topraklarımızın barajlara ve denizlere taşınmasının önlenmesi gerekmektedir. Bu amaca en kısa sürede ulaşabilmek için sayın Başbakanımız 1 Kasım 2007 tarihinde bir genelge yayınlayarak Ağaçlandırma Seferberliğini başlatmıştır. Bu genelge doğrultusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığımız Ulusal Ağaçlandırma Eylem Planı hazırlamıştır. Bu planda tüm kamu kurum ve kuruluşları ile toplumun bütün kesimlerinin koordineli bir şekilde çalışmaları öngörülmüştür. 2013 yılı içinde Bilecik Orman İşletme Müdürlüğü dahilinde yaklaşık 3 bin hektar alanda ağaçlandırma, rehabilitasyon, erozyon, kontrolü çalışması yapılarak toplam 224 bin 158 adet fidan dikilmiştir.

Ağaçlandırma seferberliği kapsamında 2013 yılı içinde kamu kurum ve kuruluşlarına ve halkımıza yaklaşık 17 bin 122 adet bedelsiz fidan verilmiştir. Yine 54,7 dekar alanda 87 bin 810 adet fidan dikilerek 121.64 hektar sahada 12 kişi tarafından özel ağaçlandırma çalışmaları yapılmıştır.

Orman ve Su İşleri Bakanlığımızla diğer Bakanlıklar arasında düzenlenen protokoller çerçevesinde okul bahçelerinin, ibadethanelerinin, karayolları kenarı, gölet ve baraj havzalarının ağaçlandırma faaliyetleri ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte yapılmaktadır.

Tüm bu faaliyetler önceki yıllar olduğu gibi, 2014 yılı içinde de aynı şevk ve hızla sürdürülecektir.

Biz bedelsiz olarak 20 bin adet fidanı ücretsiz olarak dağıtmayı hedefledik.”

 

 

Törenin ardından , Vali Nayir, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutan Vekili Albay Alper Sır, Vali Yardımcısı Ekrem Ballı, 9. Jandarma Eğitim Alay Komutanı Albay Mehmet Yiğit ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Enver Kandil, Orman İşletme Müdürlüğü personeli ile Bala Hatun Anaokulu öğrencilerinin katılımıyla 100 fidan toprakla buluşturuldu. BETÜL SÖNMEZER

 

 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir