YILDA 10 MİLYAR DOLARLIK İSRAF

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal Tablo”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Çiftçinin her şeyi hükümetten, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ve devletten beklediğini, artık dünyada böyle bir şeyin kalmadığını ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:
     ''Artık eğitim, yayıncılık, enformasyon ve bilgi konusunda ziraat odaları önemli görevler üstlenmek zorunda. Türk tarımında yıllık 45 milyar dolarlık israf var, verimlilik kaybı var. Yetersiz ve yanlış gübre kullanmaktan yılda 10 milyar dolarlık israf ve verimlilik kaybı var. Bu koşullarda sürdürülebilir üretim yapılamaz, dünyayla rekabet etme şansınız olmaz. Dünyayla rekabet etme şansınız yoksa, zaman gelir Türkiye'de bir kilo buğday üretemez duruma gelirsiniz. Bizim bunu ekonomiye kazandırmamız lazım. Sadece tarım potansiyelini değerlendirmemiz durumunda 10 yılda 450 milyar dolar, yani Gayri Safi Milli Hasılanın neredeyse yarısı ile fert başına düşen milli gelir seviyesini 10 yılda katlamış oluruz.''
     Dünya Ticaret Örgütü'nün kararlarının Türkiye tarım sektörünü de bağladığını anlatan Bayraktar, AB'ye aday Türkiye'nin AB tarım politikalarına da uymak durumunda bulunduğunu bildirdi.
     Bayraktar, şunları söyledi:
     ''Dünyada hububat fiyatlarında önemli derecede artış var. Ancak, bu fiyatlara bile Türkiye'de üretim yapmak güç. Şu anda dünyada arpa, buğday fiyatları arttı diye seviniyoruz. Dünyada buğday fiyatları 310 dolar, mısır fiyatları 206 dolar. Mısır 300 lira, buğday 450 lira. Bu ülkede, bu fiyatlara buğday ve mısır üretecek çiftçi var mı? Yok. O zaman Türkiye bunları tartışacak. Dünyadaki böyle bir konjonktürden Türkiye'nin istifade etmesi için, verimliliğini artırması, arazilerinin büyük bölümünü sulamaya açması ve arazi toplulaştırmasını hızla sağlaması lazım. Küçük arazilerde ne kadar çalışırsanız çalışın para kazanma şansınız yoktur. Arazileri toplulaştıracağız ve bunun için de arazi düzenleme kuruluşu oluşturacağız. Kredi ağıyla beraber bunu götürmek zorundayız. Pazarlama konusunda da bu ülkenin olmazsa olmazlarından olan üretici örgütlerinin mutlaka güçlendirilmesi gerekir.''
    
     -''TARIMDA GÜMRÜKLER KALKIYOR''-
    
     Tarım ürünlerinin dünyada serbestleştiğini ve gümrüklerin kalktığını belirten Bayraktar, ''Tarım ürünlerinin serbestleştiği bir dünyada gümrükler kalkıyor. Yani etinizi, sütünüzü, buğdayınızı, mısırınızı gümrüklerle koruma şansınız yok. İç destekler ve ihracat destekleri de kalkıyor. O zaman korumasız bir tarım sektörüyle karşı karşıyayız'' dedi.
     Bayraktar, bunun için verimliliğin ve kalitenin artırılması, standardın da yakalanması gerektiğini bildirerek, ''O zaman dünyayla rekabet eder, gıda güvencenizi sağlarsınız. Bunu sağlayamazsanız ne olur? Et, buğday ve mısır gelir, adama bir kilo buğday ürettirmezler. Türkiye artık bunları tartışacak. Orada kamuya, Hükümete, meslek kuruluşlarına ve muhalefete düşen görev var'' diye konuştu.
     Bayraktar, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. ''Bu yılki buğday rekoltesinin beklenen düzeyde gerçekleşti mi'' sorusuna karşılık Bayraktar, şöyle konuştu:
     ''18,5 milyon ton buğday bekliyoruz ama Türkiye'nin ihtiyacı 18 milyon ton. Bunu söylerken, Türkiye her sene 20 milyon ton üretmek zorunda spekülatif faaliyetlere meydan vermemesi açısından. 18,5 milyon ton Türkiye'nin yeterli olan buğdayı, spekülasyon olmazsa buğday fiyatları bir yere kadar gider orada kalır. Fazla yükselmez.''
     Vali H. İbrahim Akpınar da Türkiye'de tarımda önemli gelişmeler sağlandığını, sulu tarıma geçilmesi ve arazilerin büyük ölçekli olması gerektiğini belirterek, ''Arazi kamulaştırılmaları önemli. Büyük baraj sulama projelerin yapıldığı yerlerde DSİ ve Genel Müdürlük arazi kamulaştırmalarını yapıyor. Bunun tüm Türkiye'de yapılması gerekir. Arazilerin ıslah edilmesi lazım ki çiftçilerimiz para kazansın'' dedi.
     CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün de Türkiye'nin 15-20 yıl önce tarım ürünlerinde kendi kendine yetebilen ülke olduğunu belirterek, ''Son 10-15 yıldan bu yana Türkiye ithal eden ülke haline geldi. Son zamanlarda da hayvan ithalatına başladı. Bu çok acı ama gerçek. Bununla ilgili çözüm siyasi iktidarlarındır'' diye konuştu.
     Konuşmaların ardından Bilecik Ziraat Odası'nın yeni hizmet binası, toprak, bitki ve su laboratuvarının açılışı yapıldı. aa