YORGAN YAPIMINDA YENİDEN YÜNE DÖNÜLDÜ

featured

Bilecik’te, yaz aylarında artan düğünlerin yanı sıra yeniden yün yorganların tercih edilmeye başlamasıyla işleri yoğunlaşan şehrin tek yorgan ustası Firar Genç, çırak da olmayınca siparişleri yetiştirmek amacıyla uzun saatler mesai yapıyor.

Düğün mevsiminin yanı sıra yün ve pamuk yorgan ile yastıkların yeniden talep edilmeye başlamasının da etkisiyle yoğun günler yaşayan 53 yaşındaki yorgan ustası Genç, bir başına siparişlere yetişmeye çalışıyor.

Yaklaşık 60 yıllık makinesiyle el işi yün yorgan ve yastık diken Genç, en çok mesleğinde çırak yetişmemesinden dert yanıyor.

Genç, AA muhabirine, gençlerin uzun süren ve el emeği isteyen bu mesleği tercih etmediklerini söyledi.

Trabzon’dan 13 yaşındayken geldiği İstanbul’da ustaların yanında yorgancılık mesleğine başladığını anlatan 53 yaşındaki Genç, birkaç kent dolaştıktan sonra Söğüt ilçesine yerleştiğini söyledi.

Mesleğe başladığı yıllarda özellikle 1980-2000’li yıllar arasında mesleğin durumunun çok iyi olduğunu anlatan Genç, “O zaman işlerimiz güzeldi. İnsanlar yün yorganları tercih ediyordu. Zamanla fabrikasyon sentetik ve polyester ürünlerin satışı çoğaldı. Bizim işler de azalmaya başladı.” dedi.

– “Yaz mevsimi düğün zamanı”

Genç, yorganda pamuğun önemli olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

“Bu sanatta sağlık açısından yün ve pamuk tercih edilir. Günümüzde silikon türü elyaflar üretiliyor ama bunlar yün ve pamuğu tutmuyor. İnsanlar sağlıklı olduğu için yeniden yün ve pamuk yorgana yöneldi fakat bu defa da sanatkar yok. Çırak da olmayınca işleri zor yetiştiriyoruz. Yaz mevsimi düğün zamanı. O nedenle de işler arttı, siparişleri yetiştirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Dükkanın ışığı neredeyse hiç sönmüyor. Bugün nasıl bir gömlek, pijama veya bir kazak yün olarak, pamuk olarak tercih edilebiliyorsa yorgan ve yastık da şeyler tercih ediliyor.”

Bir şekilde mesleklerini yapmaya çalıştıklarını aktaran Genç, “Düğün öncesi kız ve erkek tarafı birer ipek yorgan yaptırıyor. İsteğe göre pamuk veya yünden yapıyoruz. Bizim gibi küçük esnaf koruma altında. Vergiden muafız. O konuda rahatız. Bu durum bize bir nebze de olsa rahat nefes aldırıyor.” dedi.

Genç, yorgancılığın tamamen el sanatı isteyen bir iş olduğunu dile getirerek, “İpek yorganın 3-4 günlük işçiliği var. Yıllarımı verdiğim birikime göre elimde kataloglar var. Müşterimiz buradan desen beğeniyor. Ona göre dikiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.AA



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir