Yüz Elli Bir Bin 4/B’Lİ VE 45 BİN 4/C’Lİ ÇALIŞANIN TAMAMI KADROYA GEÇİRİLMELİ

 

Taşkesen yaptığı açıklamada, hükümetin kamu çalışanlarıyla ilgili politikalarındaki istikrarsızlığının devam ettiğini söyledi. Taşkesen açıklamasında şunları aktardı:

“Kısa bir süre önce işçi ve memur kavramının kaldırılarak “çalışan” kavramının getirileceği, memurların iş güvencelerinin kaldırılacağı, esnek çalışma sisteminin hakim kılınacağı ve tüm kamu çalışanlarının sözleşmeli yapılacağına dair açıklama yapan Bakanların yanı sıra; Başbakan Erdoğan sözleşmeli belediye personelinin kadroya geçirilmesi için 9 ay önce verdiği sözü Kızılcahamam’da tekrarladı.

‘Siyasi irade, büyük bir ikilem içinde’

Bugün gelinen süreçte, sözleşmeli personel çalıştırılması uygulamasının mucidi olan hükümetin, yıllardır kamuya doldurduğu sözleşmeli personeli kadroya geçirmesi, yaptığı hatayı kabul ettiğinin en açık göstergesidir. Ancak bu noktada, siyasi iradenin büyük bir ikilem içinde olduğunu görüyoruz.

Türk Büro-Sen ve Türkiye Kamu-Sen olarak, sözleşmeli personel istihdamının yoğunlaştırılmasının oluşturduğu tehlikeleri her fırsatta kamuoyunun gündeme taşımış ve sözleşmemelilerin kadroya geçirilmesi için büyük bir mücadele vermişti. Bugün gelinen süreçte, sözleşmeli personelin bir kısmının kadroya geçirilmesinde kuşkusuz ki en büyük etken, sözleşmeli personelin sendikal haklara kavuşmasıyla başlayan ve iş bırakma eylemleriyle, basın açıklamalarıyla, kampanyalarla, mitinglerle ve hukuki girişimleriyle Türkiye Kamu-Sen ve bağlı sendikalarımıza aittir.

Bilindiği üzere, yaptığımız mücadelenin bir tezahürü olarak; 4 Haziran 2011 tarihinde yayınlanan Kadro Kararnamesi ile bazı sözleşmeli kamu görevlileri kadroya geçirilmişti. Ancak, başta belediye ve il özel idarelerinde çalışan sözleşmeliler olmak üzere çoğu kurumda 4/B’li personel ve 4/C’li çalışanlar bu uygulamanın dışında bırakılmıştı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda ki 4/B’liler, Adalalet Bakanlığı’ndaki 4/B’liler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndaki 4/B’liler, TÜİK’de istihdam edilen 4/C’liler, Üniversitelerde Proje Kapsamında Çalışan 4/B’liler, Usta Öğreticiler, Vekil Öğretmen, Ebe ve Hemşireler, Vekil İmam- Hatipler, Fahri Kuran Kursu Öğreticileri, TOKİ Çalışanları ve diğer kurumlarda istihdam edilen 4/C’liler gibi pek çok sözleşmeli kapsam dışında kalmışlardı.

Sözleşmelilerin kadro kararnamesinin yayınlanmasının ardından, sendika olarak sözleşmeli personelin tamamının kadroya geçirilmesi gerektiği talebimizi, yapmış olduğumuz açıklamalar ve eylemlerle tekrarlamıştık. Hükümet, sözleşmeli belediye çalışanlarını kadroya geçirmek için daha fazla beklememeli, bu mağduriyeti bir an önce sonlandırmalıdır. Belediye çalışanlarımız da neden kadroya geçirilmek için iki yıl beklemek zorunda kaldıklarını, neden diğer sözleşmeli personelle birlikte kadroya geçirilmediklerini mutlaka sorgulamalıdır.

Gelinen nokta, belediyelerde çalışan sözleşmeli personel açısından olumlu olmakla birlikte yetersiz ve eksiktir. Dört gözle kadro bekleyen diğer sözleşmeli personel unutulmamalıdır. Sorunun parça parça ve yeni mağdurlar yaratarak değil, istisnasız tüm sözleşmelilerin kadroya alınıp, sözleşmeli personel çalıştırılması uygulamasına son verilmek suretiyle, yüz binlerce çalışanın sorunlarının kalıcı olarak çözülmesini istiyoruz.

Kadroya geçirilmeyen 151 bin sözleşmeli çalışan ve kararnamenin çıkartılmasının ardından, istihdam edilen sözleşmeli personeller ve 4/C kadrosunda çalışanlar da bir an evvel kadroya alınmalıdır.”

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir