ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NDAN “UYGULAMA YETKİSİ” AÇIKLAMASI

featured

Bilecik Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Güven Sönmez, bitki koruma ilaçlarını zehir olarak tüketilmesini önüne geçilmesi amacıyla yapılması gerekenleri anlatan bir açıklama yaptı.

Bu tür sorunları yaşanmaması için ziraat mühendisleri dışında ilgisiz farklı mesleklere satış ve yetki uygulama yetkisinin verilmemesinin belirtildiği yazıda Temsilci Güven, şu görüşlere yer verdi:

”18 Temmuz 2020 tarihli ve 31189 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik”in 12. maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle;

‘Bitki koruma ürünlerinin toptan veya perakende satışını yapmak amacıyla bitki koruma ürünleri bayi veya toptancı izin belgesi alabilecek meslekler arasına; Ziraat Mühendisleri dışında; daha önce maddeye eklenen Eczacı, Kimya Mühendisi/Kimyager, Ziraat Teknikeri/Teknisyeni meslek alanları yanına; bu kez de “Orman Mühendisi/Orman Endüstri Mühendisi” eklendi.

Pandemi sürecinde dünyada ve ülkemizde öne çıkan iki temel sektör, sağlık ve tarım sektörüdür. Tarım sektörünün devamlılığı sağlanamazsa yaşanacak gıda krizinin ve açlığın boyutları bugün tüm dünyanın gündemindedir ve gelişmiş ülkeler dahil pek çok ülkede ciddi kalıcı yeni çözüm önerileri geliştirilmektedir.
Salgın döneminde gündeme gelen başlıca temel hak ve kavramlar, sağlık hakkı kadar, gıda egemenliği, gıda güvencesi ve gıda güvenliğidir. Dolayısıyla iş uzmanına bırakılmazsa çok tehlikeli bir hal alır.

Tarımsal üretimin artırılması ve devamlılığının sağlanması için Bitki koruma ürünlerinin üretimi, toptan ve perakende satışı konusunda eğitim almış Ziraat Mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Herkese keyfi olarak serbest “zehir satma” yetkisinin verilmesi ile bu konuda yanlış ve tehlikeli uygulamalara yol açılmaktadır.
Tarladan sofraya gıda zincirinin en önemli halkalarından birisini oluşturan Ziraat Mühendisleri; ilaç bayiliği için aldıkları eğitim ve diploma yetmezmiş gibi bir de sınava tabi tutulmaktadır. Bununla beraber uzmanlık alanını dikkate almadan eczacı, kimyager ve orman mühendislerine bu sınava girme yetkisini vermek tarım ve gıda sektörüne büyük zarar verecektir.

Tüm bu nedenlerle Ziraat Mühendisliği dışındaki mesleklerin zirai ilaç bayiliği ile ilgili verilen mevcut yetki belgeleri derhal iptal edilmelidir.


Saygılarımızla.”

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir