SOSYAL GÜVENLİK BİLİNCİ KÜÇÜK YAŞLARDA ÇOCUKLARIN ZİHİNLERİNE YERLEŞMELİDİR

 

Bilecik SGK İl Müdürü Gökçe, kurum olarak kayıtdışılık üzerinde önemle durduklarını bu konuda çocukların küçük yaşta bilgilendirmeleri gerektiğini söyledi. Gökçe konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Sosyal Güvenlik Kurumu son dönemlerde kayıtdışılık üzerinde önemle durmaktadır. Nitekim toplam istihdam içerisindeki kayıtdışı çalışanların oranı giderek düşmektedir.

                Türkiye’de toplam istihdam içinde tarımın payı yüksek olup, tarımda aile içindeki bireyler ücretsiz çalıştıklarından kayıtdışılığın çoğunluğunu da bu kesim oluşturmaktadır.

                Kayıt dışılığın bir diğer boyutu da çalışanların sosyal güvenliğe sahip olmasına ve yüksek ücret almalarına rağmen, işverenlerin primlerini düşük ücret üzerinden ödemeleridir.

                Kayıtdışı çalışmanın Alo 170 hattına bildirilmesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumu gerekli tespit ve denetimleri yaparak çalışmayı kayıt altına almaktadır.

                Ayrıca kayıtdışılıkta vatandaşların küçük yaşlarda bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu bilgilendirici, yol gösterici bir anlayışla hareket ederek, kısa adı KİTUP olan “Kayıtlı İstihdamın Teşvik Edilmesi” projesi kapsamında tüm vatandaşları hedef alan spot film ve dört adet çizgi film hazırlamıştır.

                Bu çerçevede çizgi filmlerin ilkokullarda gösteriminin yapılması ve çizgi film kahramanı “KİT”in tanıtımı için çizgi filmler İl Müdürlüğümüzce CD haline getirilerek bütün ilkokullarda gösteriminin yapılması için, CD’ler İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Bilecik ilindeki bütün ilkokullara dağıtımı yapılmıştır.

                Gösterimlerde çizgi filmin kahramanlarından SGK: Sosyal Güvenlik kahramanı ve KİT: Kayıtlı İstihdamın Teşviki olarak, bu kavramların küçük yaşlarda çocukların zihinlerinde yerleştirilmesine çalışılmaktadır.

                Yine kayıtdışı istihdamla ilgili olarak kurum ve kuruluşlardan gelen bilgiler ışığında İl Müdürlüğümüzce Ekim 2012 ayı içerisinde 1247 evrak incelenerek 30 adet tescilsiz işyeri ve 58 adet de tescilsiz sigortalı tespit edilerek kayıt altına alınmıştır.” dedi.

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir