Osmaneli Belediyesi Girişimcilik Merkezinin yürüttüğü proje kapsamında KOSGEB desteği alan 150 kişi, kendi işyerlerinin patronu oldu.
İlçede başlatılan seferberlik kapsamında “Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Program”nda sertifika almaya hak kazanan çoğunluğu genç ve kadın olan girişimciler, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının da (KOSGEB) desteğiyle kendi işini kurdu.
Şu ana kadar bu hizmetten yararlanan 5 bin kişi ülkenin çeşitli bölgelerine dağılarak hedefleri doğrultusunda yeni iş kapıları arıyor.
Uzun yıllar bisiklet tamircisi babasının yanında çıraklık yapan 21 yaşındaki Muhammet Kırdağ da KOSGEB’den aldığı hibe ve kredi desteği ile hayalini kurduğu satışını ve tamirciliğini yapacağı bisiklet ve motosiklet işyerinin sahibi oldu.
Genç girişimci, KOSGEB’den aldığı girişimcilik kursunun ardından 70 bin lira sıfır faizli kredi ve 65 bin lirada kuruluş ve performans desteği hibesiyle işletmesini açtı.
Osmaneli Belediyesi Girişimcilik Merkezi Koordinatörü Abdullah Tetik, Girişimcilik Merkezine iş kurma aşamasındaki genç girişimcilere KOSGEB desteği ile ilgili hibe almaları için ücretsiz danışmanlık ve mentörlük desteği sağladıklarını aktararak, genç girişimcinin babasından öğrendiği mesleği kendi hayatında devam etmek istediğini ve merkeze müracaatta bulunduğunu bildirdi.
Girişimciye KOSGEB Yeni Girişimcilik Destek Programından nasıl faydalanacağını anlatarak, iş planını hazırladıklarını ve KOSGEB’den destek almasını sağladıklarını ifade eden Tetik, şu bilgilere yer verdi:
“Osmaneli’de genç girişimcilerden biri olarak baba mesleğini açmış olduğu işyerinde devam ettiriyor. Osmaneli’ne örnek bir işletme kurdu. Bu işletme gençlerimize de örnek olacak. Bu proje belediyemiz açısından da önemliydi. İşletmeyi kurduğu yer, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteği ile sağlanan İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM)- Tarihi Lefke Çarşısını canlandırma projesi kapsamında oluşturduğumuz yerdi. Lefke Çarşısını canlandırma projemize de katkı sundu genç girişimcimiz. En önemlisi de babasından almış olduğu deneyimiyle Ahilik geleneğini devam ettiriyor. Mesleki Yeterlilik Kurumundan da motosiklet bakım, onarımcısı belgesini alarak, işletmeyi kurdu. İşletme kurmak isteyen genç girişimcilerimize belediye olarak her zaman KOSGEB desteği ile buluşturup, motive ediyoruz ve başlangıçta ihtiyacı olan sermayeyi oluşturmalarını sağlıyoruz. Devlet destekleriyle kurulan işletmeler her zaman gençlerimiz için bu özelliğe sahiptir.”
“DEVLET DESTEKLERİNDEN HABERLERİ YOK”
Tetik, Osmaneli Girişimcilik Merkezinin şuana kadar yaklaşık 5 bin girişimciye, girişimcilik eğitimi verdiklerini dile getirerek, “Bu nokta da Türkiye’de önemli bir başarıya imza attık. Çünkü bizden merkezimizden tüm Türkiye’den gelerek girişimcilik eğitimi alanların bir çoğu Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kendi işletmelerini açtılar. İlçemizde 4 yılda kendi işletmelerini açanların sayısı 150 civarında. Bu eğitimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdik. Devlet destekleriyle buluşmak isteyenler doğru kanalları bulamıyorlar. Devlet desteklerinden haberleri yok. Merkezimiz bünyesinde gençlerimizi desteklerle buluşturarak, kendi işletmelerini açmalarını, kendi işlerinin patronu olmayı sağlıyoruz.” dedi.
“ŞANSLI OLDUĞUMU DÜŞÜNÜYORUM”
Genç girişimci Muhammet Kırdağ ise ilkokuldan itibaren üniversiteye kadar babasının bisikletçi dükkanında boş zamanlarında çıraklık yaptığını, kendisine ait bir işletme hayalini gerçekleştirdiği için mutlu olduğunu söyledi.
Babasının yanında çalışarak kendisinde küçüklükten bir heves başladığını anlatan Kırdağ, “Bende bisiklete ve motora bine bine, tamirlerini yapa yapa hevesim daha da arttı. Ondan sonra bende bu mesleği yapacak yeteneği gördüm. Kendimi geliştirerek bu işi yapmaya karar verdim. Hem babamın yanında hem de başka bir ustamım yanında teorik eğitim aldım. Osmaneli Belediyesi Girişimcilik Merkezi’nden de Mesleki Yeterlilik Belgesini aldım ve KOSGEB desteği ile iş yerimi açtım. Kendi işimin olduğu için severek çalışıyorum. Kendi adıma çok mutluyum ve şanslı olduğumu da düşünüyorum.” ifadesini kullandı.
“OĞLUMU YETİŞTİRDİM”
Genç girişimcinin babası Süleyman Kırdağ da kendisinin de çıraklığı dahil 50 yıldır bisiklet tamirciliği yaptığını ve bu süre zarfında oğlunun da yanında çıraklık yaptığını anlatarak, “Benim zamanımda bisiklet lastiklerini yama ile tamir ederdik. Şuan da onlarda bitti. Yeni bisikletler ve motorlar çıktı. Artık vitesli ve elektrikli bisikletlerin ayarlarını yapıyoruz. Eski bisiklet tamirciliği bitti artık. Oğlumu yetiştirdim ve KOSGEB’ten aldığı hibe desteğiyle kendi iş yerini açtı.” ifadesinde bulundu.