Bilecik’te Prof. Dr. Harun Mindivan’ın Koordinasyonunda Yalın Fabrika Simülasyonu ile Yalın Üretim Eğitimi gerçekleştirilecek.
Yalın üretim sistemi, işletmelerin maliyetlerini düşürmek, kaliteyi yükseltmek ve teslimat hızlarını artırmak amacıyla önemli bir araç olarak kabul ediliyor. Bu doğrultuda, 14 Mart 2024 tarihinde Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Mindivan tarafından düzenlenecek “Yalın Fabrika Simülasyonu ile Yalın Üretim Eğitimi” etkinliği ile Mühendislik Fakültesi son sınıfı öğrencilerinin “Yalın Üretim” hakkında bilgi sahibi olmalarını hedefleniyor.
Bu etkinlik kapsamında öğrenciler, yalın üretim öncesi ve sonrası üretim şartlarını ve maliyet değişimlerini gerçek bir fabrikada yaşamış gibi deneyimleyecekler. Öğrenciler üç farklı senaryoda “Model Fabrika Simülasyonu” oyununu oynayacaklar. Her bir öğrenci, planlamacı, depocu, montajcı, kaliteci, yönetici gibi farklı rollerde bulunarak, adeta gerçek bir fabrikada “Çim Biçme Makinesi” üretecekler. Ürünün Legolardan yapılmış olması, öğrencilerin deneyimi daha da gerçekçi kılacak ve konuyu günlük yaşamdan koparmayacak. Ayrıca, her oyun turunun başında “Yalın Üretim ve Teknikleri” konularında eğitimler de verilerek, öğrencilerin teorik bilgilerini pratik uygulamalarla pekiştirmeleri sağlanacak.
Eğitimi düzenleyecek olan Progim Genel Müdürü Engin Eroğlu, yalın üretim sistemine geçişin işletmeler için önemine vurgu yaparak, yalın üretimin uzun yıllardır bilinen ancak uygulanmasında yaşanan zorluklarına dikkat çekti. Eroğlu, özellikle kobilerin verimsizlik nedeniyle yüksek maliyetlerle karşılaştığına işaret ediyor ve bu sorunun çözümünün yalın üretim sistemine geçiş olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da bu konuya önem vererek ülke genelinde “Model Fabrikalar” kurmaya başladığını dile getirdi.
Engin Eroğlu, yalın üretimde önemli mesafe alamamış ve şirket içindeki dirençleri kıramamış işletmelere çözüm olarak “Yalın Fabrika Simülasyonu ile Yalın Üretim Eğitimi” programını geliştirdiklerini ifade etti. Bu programın, öğrencilerde yalın üretime geçmenin faydaları konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladığını belirten Eroğlu, öğrencilerin gerçek bir fabrikada üretim şartlarını ve maliyet değişimlerini yaşayarak öğreneceklerini vurguladı.
Bu etkinlik, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin endüstriyel mühendislik alanında gerçekleştireceği yenilikçi adımlardan sadece biri olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. Harun Mindivan’ın liderliğindeki bu eğitim programı, Türkiye Yüzyılı Vizyonunda öğrencilere yalın üretim prensiplerini daha derinlemesine anlama ve uygulama fırsatı sunacak, böylece gelecekteki endüstri liderlerinin yetişmesine katkıda bulunacak.