Hayırsever iş insanı Dt. Orhan Karabuda ve eşi Ülkü Karabuda adına Söğüt’te yaptırılacak olan okulun protokolü imzalandı.
Bilecik Valiliği’nde gerçekleştirilen imza törenine, Vali Şefik Aygöl, İş insanı Dt. Orhan Karabuda ve eşi Ülkü Karabuda, Söğüt Kaymakamı Ömer Faruk Tuncer, Söğüt Belediye Başkanı Ferhat Durgut, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sami Akyol ve Şirket temsilcileri ile Karabuda ailesinin yakınları katıldı.
“BİLECİK TARİHİNDE BİR İLK”
Burada konuşan Bilecik Valisi Şefik Aygöl, imzalanan hayırsever protokolünün kentte Bilecik kökenli bir iş insanının yapmış olduğu ilk okul olacağını belirterek, “Benim için de heyecanlı bir gün. Bilecik’te görev yaptığım süre içerisinde ilk defa hayırseverlik protokolü imzalayacağım. Bunun da ilkini ve ayrı gururunu yaşıyoruz” dedi.
“GEÇMİŞİNİ BİLMEYENERİN, GELECEK KURMA ŞANSI YOK”
İmzalanan protokolün Söğüt’e ve Bilecik’e hayırlı olmasını dileyen Aygöl, şöyle konuştu:
“Orhan bey 89 yaşında. Rabbim büyüklerimizi başımızdan eksik eylemesin. Geçtiğimiz günlerde kendisini ziyaret ettim. Maşallah hafıza, arzular, memleket için düşünceler ve fikirler hala 18’lik gibi. Rabbim eşinizle, çocuklarınızla uzun ve sağlıklı ömürler nasip eylesin. Sizler gibi memlekete gönül vermiş insanların sayısını artırsın, daim eylesin. Sizler başımızda olun ki biz daha güçlü şekikde önümüze bakalım çünkü geçmişini bilmeyen insanların gelecek kurma şansları yok. Protokolün hayırlı olmasını diliyorum. Burada yetişen çocuklarımız da inşallah sizlerin yolunda bu memlekete hizmete ve sancağımıza, bayrağımızı dalgalandırmaya devam edecekler inşallah.”
“FABRİKALARIN ÜÇÜNÜ DE KURAN HALKTIR”
İş İnsanı Dt. Orhan Karabuda ise asıl mesleğinin diş hekimliği olduğunu ve yarım asırdır sanayi ile birlikte bu mesleği icra ettiğini anlatarak, şu ifadelere yer verdi:
“Babam, Söğüt’te 3 devre Belediye Reisliği yapmış bir İstiklal Savaşı gazisidir. Diş hekimliğinden mezun olduğum 1960 senesinde Söğüt’ün nüfusu 2 bindi. Dolayısıyla muayenehanemi Eskişehir’de açmak mecburiyetinde kaldım ama Söğüt ile hiçbir zaman irtibatımızı kesmedik. 1960’tan bu yana arkadaşlarımla birlikte yaprağı ipek, toprağı kil şimdi de altın oldu, taşı mermer olan Söğüt’ümüze birşeyler yapmak için çok uğraş verdik. Allah’a çok şükür 3 fabrikanın kurulmasında da bana öncülük nasip etti. Öncülük dedim çünkü o fabrikaların üçünü de kuran halktır.”
“2 BİN 500 KİŞİ ÇALIŞMAKTA”
1968 yılında Söğüt Seramik’in temellerini attıklarını belirten Karabuda, şöyle konuştu:
“Dönemin kaymakamının liderliğinde Söğüt Seramiğin temellerini attık, 1972 senesinde açılışını yaptık. 8 sene Söğüt Seramikte yönetim kurulu üyeliği yaptım. 1300 ortağı vardı Söğüt Seramik’in. Yine 4 bin 500 ortakla 1976 senesinde Sörmaş’ın temelini attık. 1980’de üretime geçirdik 1982 yılının başından 2022 yılının son aylarına kadar ben yönetim kurulu başkanlığını yürüttüm. Sörmaş, bir kaç yıl hariç 1989 yılından itibaren Bilecik vilayetinde vergi rekortmenidir. Keza zaman zaman da Türkiye’nin 500 şirketi içine girmiştir. En son olarak 1990 yılında Söğüt mermerini değerlendirmek üzere Sörmer mermer fabrikasını kurduk. Şimdi bu 3 fabrikada ve benim kurduğum şirketler grubunda şuan 2 bin 500 kişi çalışmakta.”
“OKULU DA YAPAYIM, SONRASI ALLAH KERİM”
55 yıldır sanayinin içerisinde olduğunu ve günümüze kadar çok mücadeleler verdiğini aktaran Orhan Karabuda, “1960’tan beri yani 55 senedir sanayinin içindeyim. Tabii bu işler kolay olmadı, çok meşakatli işler çok badireler atlattım. En sonunda bunları bir kitap haline getirdim. Eski büyüklerimiz ‘yaş 70 iş bitmiş derlerdi. biraz sonra 89 yaşıma gireceğim ama gördüğünüz gibi daha benim işim bitmedi. Okulu da yapayım ondan sonrası Allah kerim.” dedi.
“80 YILDA GÖRDÜKLERİM VE YAŞADIKLARIM”
Konuşmaların ardından, Dt. Orhan Karabuda, kendi yazdığı “80 yılda gördüklerim ve yaşadıklarım” kitabını Vali Aygöl’e hediye etti.
Daha sonra, Söğüt’te eğitim kalitesinin artırılmasına ve genç nesillere daha iyi bir gelecek sunulmasına katkı sağlayacak Karabuda ailesinin yaptıracağı okul projesi için imzalar atıldı.