Şeyh Edebali’yi Anma ve Ahilik Haftası Kutlama Programı kapsamında konuşan Vali Şefik Aygöl, Bilecik’teki tarihi, kültürel ve turizm alanındaki çalışmalar noktasında bilgilendirmelerde bulundu.
“KURULUŞUN VE KURTULUŞUN ŞEHRİ”
Vali Aygöl konuşmasına Bilecik’in tarihteki önemine vurgu yaparak başladı. Aygöl, “Şehrimizi ifade ederken, ‘Kuruluşun ve kurtuluşun şehri’ diye ifade ediyoruz. Kuruluşun şehri özellikle Ertuğrul Gazi’nin tohumlarını attığı ve 25 milyon kilometreye adaleti ulaştıran ulu çınar Osmanlı Devleti’nin kurulduğu topraklardan dolayı ayrıca ‘Kurtuluşun şehri’ diye ifade ettiğimiz Bilecik’imizde özellikle İstiklal Harbi’nin çok çetin dönemlerinde o savaşların yaşandığı hatta büyük mezalimlerin yaşandığı topraklarda yaşıyoruz. Onun için Kuruluşun ve Kurtuluşun şehri bu memleketimizde; tarih, turizm, kültür en önde olması gereken işler. Bununla ilgili çok daha büyük çalışma içerisindeyiz.” dedi.
“ŞEYH EDEBALİ KÜLLİYESİ OLARAK İSMİNİ DEĞİŞTİRDİK”
Şeyh Edebali Türbesi’nin isminin Şeyh Edebali Külliyesi olarak değiştirildiğini söyleyen Vali Aygöl konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Tamda üzerine ifadeye çokta müsait bir yerdeyiz. Burası yıllardır Şeyh Edebali Türbesi diye ifade edildi. Ama biz kurul olarak aldığımız karar üzerine buranın Şeyh Edebali Külliyesi olarak ismini değiştirdik. Çünkü Şeyh Edebali hazretleri burada mefhum durumda ama yan tarafımızda çok önemli bir cami var. Osmanlı Devleti’nin ilk kubbeli Orhan Gazi Camisi var. Yan tarafımızda belediyemizin yıllarca özellikle gençlerimize Osmanlı anlatan bir tematik tarih şeridimiz var. İmarethanemiz vardır.”
“BİLECİK’İ YENİDEN AYAĞA KALDIRMAK İÇİN ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜYORUZ”
Şeyh Edebali Külliyesine giden sokakta yapılan çalışmalara da değinen Vali Aygöl, “Biz şu anda bu sokakta eski Osmanlı döneminden kalmış Bilecik’i yeniden ayağa kaldırmak için çalışmaları sürdürüyoruz. Burasını özellikle Edebali havzasını ayağa kaldırıyoruz.” şeklinde konuştu.
“GENÇLİK KAMPI YAPIYORUZ”
Söğüt İlçesi’nde yapım aşaması devam eden Oba Kent Projesi’ne ilişkinde bilgiler veren Aygöl şu ifadelerle konuşmasını sonlandırdı:
“Aynı şekilde tarih anlamında önemli bir çalışma daha yapılıyor. Bizim malumunuz Osmanlı Devleti’nin kurulduğu 70 obadan oluşan Söğüt ilçemizde de Gençlik ve Spor Bakanlığı aracılığıyla bir oba bir gençlik kampı yapıyoruz. Bu gençlik kampı da 70 tane obadan oluşuyor. Ama bu obaların içerisinde 5’er tane gencimizin kalabileceği 3 günde bir memleketimizin değişik köşelerinde 210 tane gencimizin gelip Osmanlı dönemini bugüne kadar getiren kültürümüzü anlayabilecek bir çalışma içerisindeyiz.”