1. Haberler
  2. Güncel
  3. Başkan Subaşı: “Kimseyle kavgam yok, tek derdim şehrimi temiz tutmak”

Başkan Subaşı: “Kimseyle kavgam yok, tek derdim şehrimi temiz tutmak”

featured

Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Vadipark Tesisleri’nde düzenlediği basın toplantısında çöp toplama hizmetleri, Biosun firması ve Karasu Birliği kapsamında yaşanan sıkıntılara dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Başkan Subaşı, belediyenin çöp toplama hizmetine ödediği yüksek maliyetleri gündeme taşıdı. “Bilecik Belediyesi olarak her ay yaklaşık 10 milyon TL çöp toplama hizmeti bedeli ödüyoruz. Edirne Belediyesi aynı hizmeti 7-8 milyon TL’ye veriyor. Üstelik Edirne’de 38 araç çalışıyor, bizde en fazla 3-4 araç var. Bu ciddi bir fark” dedi.

Kentteki kötü kokulara da değinen Subaşı, belediyenin kendi mahallesinde bile şikâyetlerin devam ettiğini belirtti. “Kokudan ben de rahatsızım. Ancak çöp konteyneri bile alamıyoruz. Sayıştay kurallarına göre satın alırsak zimmet çıkıyor. Bakanlıktan randevu istedik, konteyner için Bakan Yardımcısı’na kadar gittik. İnsan çöp için bakan kapısını çalar mı?” sözleriyle bürokratik engellere dikkat çekti.

Araçların tartılmadan ücretlendirilmesini eleştiren Subaşı, “Kamyonlar hem dolu hem boş tartılmalı. Bugün hangi araç, hangi saatte, hangi bölgede çalıştı; bunu bilmek istiyoruz. Bu bizim hakkımız. Kime güveneceğim? Kantar personeli var diyorlar ama sistem şeffaf değil” ifadelerini kullandı.

Biosun firmasıyla yapılan anlaşmanın belediyeyi zor duruma soktuğunu belirten Başkan, “Çöplerimizi kendimiz toplamak istesek bile Bakanlık sadece Biosun tesisini gösteriyor. Bir sefer çöpümüz alınmadı, başka belediyeler yardıma geldi ama Biosun tesisi almadı. Böyle bir tekel kabul edilemez. Bu sorunlara çözüm bekliyoruz” dedi.

Yeni yapılan sözleşmede belediyelerden 500 milyon TL ek ödeme talep edildiğini vurgulayan Subaşı, “İmtiyaz sözleşmesi açık: Bu bedeli yüklenici firma karşılamalı. Bizden talep edilemez. Bu bedeli kabul etmiyoruz. Zaten hâlihazırda 8 milyon ödüyoruz, bu rakam 10 milyona ulaştı. Bu belediyenin belini büküyor” ifadeleriyle mali yükün büyüklüğüne dikkat çekti.

Karasu Birliği kapsamında yaşanan ilginç bir olayı da paylaşan Subaşı, “Kaçak su tespiti nedeniyle suyu kestik. Aynı akşam yangın çıktı. Müdür yangın fotoğrafını gönderdi, ‘Suyu kestiniz, yangın çıktı’ dedi. Bu tesadüf değil, araştırıyoruz” dedi.

Biosun’un denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Subaşı, “Bu tesis 2016’ya kadar ayrıştırma ve bertaraf işlemlerini tam yapmalıydı, yapmadılar. Bakanlık onayı olmadan hiçbir ödeme yapmayacağız. Birliğin bakış açısının değişmesi, Biosun’un yönetiminin de yenilenmesi gerekiyor” ifadeleriyle çözüm çağrısında bulundu.

Başkan Subaşı, tüm bu sorunlara rağmen vatandaşların mağduriyet yaşamaması için gerekli adımların atıldığını ve temizlik hizmetlerinin iyileştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.