1. Haberler
  2. Manşet
  3. Bilecikli Yazardan Duygulandıran “Kınalı Serçe” Paylaşımı

Bilecikli Yazardan Duygulandıran “Kınalı Serçe” Paylaşımı

featured
0
Paylaş

Bilecikli yazar Şermin Yaşar’ın, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden tarihçi İlber Ortaylı ile ilgili yaptığı duygusal paylaşım sosyal medyada büyük ilgi gördü.
Yaşar, birlikte kaleme aldıkları çocuk kitaplarından yola çıkarak “Birlikte iki çocuk kitabı yazdık İlber Hocayla. Biri Kınalı Serçe… Orada bir lala var, öğrencisine sürekli of diyor ki lala, “hele sen kınalı serçe ol da beni o zaman anlarsın…” Ne bu kınalı serçe? Bunu düşünüyor kahraman kitap boyunca. Sonra anlatıyor lala: Diyarın birinde göğsü kınalı bir serçe yaşarmış. Ne zaman gök gürlese yere yatar ve ayaklarını gökyüzüne doğru kaldırırmış. Bir gün göğsü kınalı serçeye; “neden böyle yaparsın diye” sormuşlar. Demiş ki Kınalı Serçe; “gök gürlüyor, olur da gök yıkılıverirse, ayaklarımla dayak olayım, tutayım, yıkılmasın diye kaldırırım ayaklarımı…” Seneler var, göğsü kınalı serçe gibi ayaklarım havada gezerim. Bize ait olan her şey yaşamaya devam etsin, yok olmasın diye çalışır dururum bütün kınalı serçeler gibi… Memleketimizi koruyacağız, dilimizi koruyacağız, kültürümüzü koruyacağız, tarihimizi koruyacağız, sarayları, binaları, sokak taşlarını, sur duvarlarını, türküleri, şiirleri, masalları koruyacağız. Yediğimiz ekmeğin, içtiğimiz suyun tadını bile koruyacağız. Herkes bir ucundan tutacak. Ben kaldırdım ayaklarımı, burayı tuttum senelerdir, bir gün olsun bırakmam, ölene kadar bırakmam. Biz ölürsek, bilirim arkamızda binlerce kınalı serçe var.” İlber Hoca o lalaydı, kitaptaki kınalı serçeydi. Arkasında binlerce kınalı serçe bırakarak uçup gitti. Bundan böyle cennet bahçelerinde gezsin, dolaşsın inşallah…” ifadelerini kullandı.

ÖDÜLLÜ ÇÖMLEK USTASI SALİM YAŞAR;
Diğer  yandan, Bilecik’in Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık köyünde yaşayan Yazar Şermin Yaşar’ın dedesi ödüllü çömlek ustası Salim Yaşar 4 Kasım 2025’de hayatını kaybetmişti.

Salim Yaşar, 2022 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen “Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü’nü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almıştı.

ŞERMİN YAŞAR KİMDİR?
Şermin Yaşar (d. 1982), Türk yazar. Başlarım Şimdi Anneliğe, Tarihi Hoşça Kal Lokantası, Dedemin Bakkalı gibi kitapları ile tanınmıştır. 2021 yılında Deli Tarla kitabıyla Sait Faik Hikâye Armağanı’na layık görüldü. Yazar, 2017’den önce kitaplarında “Şermin Çarkacı” adını kullanmıştır. Yaşar 3 çocuk annesidir.

Kitapları

Çocuk Kitapları

Dedemin Bakkalı (2016)

Dedemin Bakkalı-Çırak (2018)

Abartma Tozu (2019)

Oh Ne Ala Memleket (2020)

Babaannem Geri Döndü (2021)

Çok Hayal Kuran Çocuk (2016)

Cingo: Ben İnsan Değil Miyim? (2018)

Kuş Masalları (2018)

Bizimki (2019)

Cesaret Sandığı / Tilki Masalları Serisi (2020)

Garip Bir Kuyruk / Tilki Masalları Serisi (2020)

Uyuyor Musun? / Tilki Masalları Serisi (2017)

Cebimdeki Mandalina Ağaçları (2020)

Yetişkinler İçin Olan Kitapları

Kalk Yerine Yat (2021)

Deli Tarla (2020)

Oyuncu Anne (2015)

Tarihi Hoşça Kal Lokantası (2017)

Başlarım Şimdi Anneliğe (2019)

Gelirken Ekmek Al (2019)

Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu (2019)

Oyun Takvimi (2017)

Ev Yapımı-Sihirli Değnek: Denenmemiş Mutluluk Tarifleri (2016)

Kötü Alışkanlıklara İyi Öneriler (2016)