1. Haberler
  2. İlçe Haberleri
  3. Bozüyük
  4. Emeklilerden Ara Zam Çağrısı

Emeklilerden Ara Zam Çağrısı

featured
0
Paylaş

Birleşik Emekliler Sendikası üyeleri, Bozüyük ilçesinde emeklilerin hak ve taleplerine ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan üyeler adına açıklamayı, Mustafa Aksu gerçekleştirdi. Aksu, “Emekliler olarak geçinemiyoruz. Mayıs ayında ara zam istiyoruz. Sizin tabirinizle “güncelleme” istiyoruz.” dedi.

“Emekli maaşları eksiye düşmüş durumdadır”

Aksu şunları ifade etti:

“Ocak ayında emekli maaşlarına zam oranını TÜİK %12.19 olarak açıkladı. Mart ayından itibaren tüketim ürünlerine gelen bize göre zam, iktidara göre ise güncelleme ile emekliye verilen artış sıfırlanmış olup, nisan ayında ise emekli maaşları eksiye düşmüş durumdadır.

Öncelikle nisan ayında elektrik ve doğalgaza gelen %25’lik zam emeklinin yaşama tutunmasını mümkün kılmamakla birlikte; emekli artık gıdaya ulaşamıyor, aldığı maaşın yarısı fatura giderlerini karşılamaktadır.

Biz emekliler; sorunlarımıza kör pencere, taş duvar olan iktidara ve Çalışma Bakanı’na taleplerimizi bir kez daha tekrarlıyoruz: Emekliler olarak geçinemiyoruz. Mayıs ayında ara zam istiyoruz. Sizin tabirinizle “güncelleme” istiyoruz.

“Krizin faturasını biz emekliler ödemek istemiyoruz”

Bir çağrı da Sağlık Bakanı’na yapıyoruz:

Emeklinin kuşa dönen maaşı, sağlık hizmetlerinden faydalanırken maaştan kesilen muayene ve ilaç katkı payları nedeniyle fazlasıyla eksilmektedir. Öncelikle Sağlık Bakanlığı’nın bir düzenleme yaparak emekliden kesilen muayene ve ilaç katkı paylarını kaldırması ve emeklilere randevularda öncelik tanınması sağlanmalıdır.

İktidarın yönetsel yeteneksizliği sonucu oluşan ekonomik krizin faturasını biz emekliler ödemek istemiyoruz. Her sıkıştığınızda emeklilerin yoksulluğunun sebebi olarak “emeklilerin uzun yaşaması” ve “çalışan her iki kişiye bir emekli düşmesi” yalanını kabul etmiyoruz.

Emekliler olarak maaşlarımızı, çalışan her iki kişi değil; 40 sene SGK’ya ödediğimiz primlerimizin karşılığı olarak alıyoruz. SGK’ya ödediğimiz primleri bir bankada değerlendirmiş olsaydık, bugün hazine yardımı ile 20 bin TL alan bir emekli, 40 bin TL aylık faiz alıyor olurdu. Bu vesile ile biz emekliler sadaka değil, ödediğimiz primin güncel karşılığını istiyoruz.

“Sadaka Değil Hakkımızı İstiyoruz”

Artık emeklinin yoksulluğunun sabırla ve şükürle geçiştirilemeyeceğini; seçimden seçime “gaz bulduk, petrol bulduk” masalları ile giderilemeyeceğini 24 yıllık AK Parti  iktidarı eliyle yaşayarak öğrendik.

Taleplerimizi sıralıyoruz: Muayene ve ilaç katkı payının kaldırılması, randevularda öncelik verilmesi. Mayıs ayında insanca yaşanacak bir ara zam yapılması. Emeklilerde randevularda öncelik tanınmasını. Emekli maaşlarına Mayıs ayında ara zam yapılmasını. Emeklilerin kurban bayramı ikramiyesinin dini vecibelerini yerine getirebilmeleri için küçük baş kurban alabilecek oran 20 bin TL’ye yükseltilmesini. Emekli maaşlarında hazine yardımı ile 20 bin TL’ye tamamlanması yerine en düşük Emekli kök ücretinin açlık sınırının üzerinde bir orana yükseltilmesini. Sosyal devlet anlayışında Emekli devlete yük değildir tam tersine o ülkenin geçmişi ve hafızasıdır. Emekliyi yok sayan anlayış, geçmişini yok sayan anlayıştır. Emekliler olarak seçtiklerimizden beklentilerimiz bireysel zenginleşmeleri değil. Toplumun refahını sağlamaları. Sadaka değil hakkımızı istiyoruz. Ya emekliye insan onuruna yaraşır bir yaşam. Ya da bir an önce seçim.”