Diyetisyen Melis Tüzün, zayıflama diyeti yaparken amacın çok önemli olduğunu söyledi.
Tüzün, diyet sonrası kaybedilen kiloların korunmasının önemine değinerek, şu ifadeleri kullandı:
”Diyet sürecinde, kilo verirken aklınızda bir soru işareti beliriyor hemen “verdiğim kiloları geri alır mıyım?” “verdiğim kiloyu koruyabilir miyim?” Bu endişenizi çok iyi anlıyorum.
Zayıflama diyeti yaparken amacınız çok önemli. Eğer sadece istediklerinizi bir süre yemeyerek kendinizi kısıtlayarak kilo vermeyi amaçlıyorsanız, kilo verdikten sonra o besinlere yönelip daha fazla yemeye başlarsınız. Eğer sağlıklı beslenmeyi, yüksek kalorili yiyecekleri ara ara, porsiyon kontrolüne dikkat ederek yemeyi yani sağlıklı beslenmeyi öğrenmeyi tercih ederek kilo verdiyseniz, istediğiniz kiloya ulaştıktan sonra, kilonuzu korursunuz çünkü diyet yapmak sevdiğimiz o tatlılardan böreklerden hamur işinden sonsuza kadar vazgeçmek değildir. Bunların ne zaman hangi sıklıkla ve hangi ölçüde tüketilebileceğini öğrenerek sağlıklı beslenme davranışı kazanmaktır.
Çok düşük kalorili aç kalarak yapılan zayıflama diyeti sonrasında diyete başlamadan önceki kiloya, hatta bu kilonun da üstüne çıkmak daha kolay olabiliyor. Çünkü, diyet sürecinde aldığınız o düşük kalori ile tüm hayatınızı geçiremez ve sağlıklı bir birey olamazsınız.
Diyet yaparken kendinizi ne kadar zorlarsanız, ne kadar aç bırakırsanız diyeti o kadar çabuk bırakırsınız, ancak her şeyden dengeli yiyeceğiniz bir diyet programı sizi sıkmayacak ve eski kilonuza da döndürmeyecektir.
Olaya bir de şu açıdan bakacak olursak,
- Diyet sonrası verdiğiniz kiloyu korumanızın tek belirleyicisi yaptığınız diyettir.
- Diyet boyunca aç kalırsanız, verdiğiniz kiloyu koruyamazsınız.
- Diyet boyunca ekmeği keserseniz, sonrasında sürekli ekmek yerken bulursunuz kendinizi, dolayısıyla verdiğiniz kiloyu koruyamazsınız.
- Diyet boyunca sabah akşam spor yapıp, sonrasında bırakırsanız, verdiğiniz kiloyu koruyamazsınız.
- Diyet boyunca verilen listeyi ezbere uygulayıp, sağlıklı beslenmeyi öğrenmeye çalışmazsanız verdiğiniz kiloyu koruyamazsınız.
- Tek tip beslenerek diyet yaparsanız, (yoğurt diyeti, hurma diyeti, x diyeti gibi) diyet sonrası, diyet boyunca yemediğiniz besinleri daha çok yer ve verdiğiniz kiloyu koruyamazsınız.
- Diyet boyunca, sürekli sıvı detoks yapar ve yemek yemezseniz, verdiğiniz kiloyu koruyamazsınız.
- Diyet boyunca, pilav makarna, bal,reçel vs. yemeden devam ederseniz, sonrasında bunları kaşık kaşık yemeye doyamazsınız ve verdiğiniz kiloyu koruyamazsınız.
- Diyet boyunca, kendinizi sosyal çevreden kısıtlar, “sosyalleşince diyeti bozarım “düşüncesi taşırsanız, diyet bitince sosyal faaliyetlere dalar ve verdiğiniz kiloları geri alırsınız.
Yani, diyet sonrası “kilo koruma programı” yoktur, “doğru öğrenilmiş ve sürdürülebilir bir diyet süreci” vardır.
Benim tavsiyem, ideal kiloya düştükten sonra kilonuzu korumaya çalışmanızdır. İdeal kiloya düşmeden, aralıklarla diyet yaparsanız sürekli kilo alma- kilo verme döngüsünde kalırsınız. Bunu önlemek için de ideal kiloya düşüp, daha sonra belirli aralıklarla diyet yapmanız kilo korumanızı sağlayacaktır.
Kilo korumak için Neler yapabilirsiniz?
Öncelikle diyetin size kazandırdıklarını devam ettirmeniz gerekiyor. Peki diyet size neler kazandırdı?
1) Diyet boyunca, bol su içmeye özen gösterdiniz. Diyet sonrası da su içmeyi ihmal etmemek gerekiyor. Bol sudan kastım aslında günlük almamız gereken su miktarı. 2, 5-3 litre arası.
2) Diyet boyunca, ara öğün yapmaya dikkat ettiniz, ara öğün saatinizi kaçırmadınız ve bu sayede ana öğünlerde daha az miktarla doydunuz. Özellikle öğle yemeğinden sonraki ikindi ara öğünü önemli. Diyet sonrası da sağlıklı ara öğünlere devam etmeye özen göstermelisiniz.
3)Diyet boyunca her besinden dengeli bir şekilde tükettiniz. Kazandığınız beslenme davranışlarından birisi de süt ve süt ürünleri tüketme alışkanlığı oldu. Birçoğumuz sadece yemeklerin yanında tüketiyorduk ama diyetle birlikte sade süt /yoğurt /kefir /ayran gibi ara öğünler de yaptık ve daha doyurucu olduğunu gördük. O yüzden günde almanız gereken en az 2 bardak süt yoğurt veya ayranı ihmal etmeyin.
4) Bir besini, bir öğünde fazlaca tükettiğinizde, diğer öğünde hiç yemeyerek veya çok yiyerek dengeleyebilirsiniz. Örneğin, öğlen fazla miktara et tükettiyseniz, akşam da sebze yemeği veya salata tercih edebilirsiniz.
5) Diyet boyunca, kalori içmemeye de alışmış olmalısınız örneğin meyveli maden suları, kremalı kahveler, şekerli kahveler ve çaylar, paketli meyve suları boş enerji kaynağıdır.
6) Diyet boyunca yaptığınız gibi, haftalık tartılmalara devam etmenizi tavsiye ederim. Bu sayede artışı fark edersiniz. Diyet yapmak için 5-10 kg almayı beklemeyin. En fazla 2 kg da tekrar diyet yapın ve aldığınız kiloyu hemen geri verin.”