Bilecik genelinde etkili olan şiddetli don olayları, özellikle kırsal bölgelerdeki üreticileri büyük bir zararla karşı karşıya bıraktı.
Hava sıcaklıklarının gece saatlerinde sıfırın altında 4 ila 5 dereceye kadar düşmesi, meyve ve sebze üretimiyle geçimini sağlayan çiftçilerin ürünlerine ciddi zararlar verdi.
ZİRAİ DON ÜRETİCİYİ VURDU
Bilecik’in birçok köyünde olduğu gibi, hitap ettiği bölge itibarıyla “Marmara’nın karpuzcusu” olarak bilinen özellikle tarım ürünleriyle öne çıkan Osmaneli ilçesine bağlı Medeti köyünde ile yine Söğüt’ün köylerinde de don felaketi üreticinin kâbusu oldu.
Yaşanan zirai donun ardından, birçok tarlada kavun, karpuz, domates, salatalık ve bağ ürünlerinin -6 dereceyi gören hava şartlarında tamamen zarar gördüğü belirtildi.
Medetli Köyü Muhtarı Gürhan Karaca, yaptığı açıklamada yaşanan felaketin boyutlarını şu sözlerle anlattı:
“Köyümüz yaşanan zirai don nedeniyle -3, -4 dereceleri gördü. Kavun, karpuz, üzüm bağları başta olmak üzere pek çok ürünümüz ciddi zarar gördü. Bu sadece bizim köyümüzle sınırlı değil; Bilecik’in pek çok köyü benzer şekilde etkilendi. Çiftçi kardeşlerimizin emeği boşa gitti. Maalesef bir iki gün daha eksi derecelerde hava bekleniyor. Bu durum kayıplarımızın artmasına neden olabilir.”
GÜBRE VE İLAÇ YETERSİZ KALDI
Zirai donun etkilerinden korunmak için çeşitli önlemler aldıklarını ifade eden Karaca, “Gübre, ilaç gibi kimyasallar bu tür hava olaylarına karşı etkili değil. Don olayına karşı en yaygın yöntem sulama olsa da bu da her zaman yeterli olmuyor. Elimizden gelen çabayı gösteriyoruz ama bu doğal afete karşı gücümüz sınırlı. Her şey Allah’tan. Allah hepimizin yardımcısı olsun.” diyerek duygularını dile getirdi.
Don olaylarının etkisinin önümüzdeki günlerde de devam etmesi beklenirken, üreticiler ise tarlalarındaki zararın boyutunu net şekilde görmek için hava şartlarının normale dönmesini bekliyor.
DON AFETİ MECLİS GÜNDEMİNDE
Diğer yandan, Bilecik İl Genel Meclisi Nisan ayı toplantılarının 5. birleşiminde Osmaneli İl Genel Meclis üyeleri AK Parti’li Şaban Güdem ve İYİ Parti’li Orhan Uğur tarafından verilen yazılı önergeye ilaveten verilen sözlü önerge ile yaşanan kış şartlarında don olayı yaşanan ilimizde inceleme yapılmasına karar verildi.
Tarım ve Hayvancılık Komisyonuna havale edilen konu gereği verilen “Her ne kadar Osmaneli nezdinde yazılı önerge verilmişse de 10 Nisan don afetinin sadece Osmaneli ilçemize has zarar vermediği, diğer tüm ilçelerimizde mevcut zararların olduğu, bu nedenle il genelinde yerinde inceleme yapılması yönünde konunun 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 16. maddesi ile İl Genel Meclisi çalışma yönetmeliğinin 20.maddesi gereği incelenerek rapor tanzim edilmek üzere Tarım ve Hayvancılık Komisyonuna havale edilmesine; Komisyonun çalışma süresinin yasal süre olarak belirlenmesine” önerge oylama sonucu oy birliğiyle kabul edildi.