Gök Fasille, Bilecik şehrinin meşhur yemeklerinden biridir. Yeşil fasulyenin en leziz hallerinden biri olan gök fasille yemeği, sofralarınızı suslayabilir. İşte gök fasille ile ilgili önemli detaylar…
www.milligazete.com.tr sitesinde yer alan bilgilere göre, Gök fasille, kurutulmuş taze fasulyeden yapılan leziz bir yemektir. Genellikle ekşi ve acı olacak şekilde yapıla gök fasille, Bilecik Söğüt’te çok meşhurdur. Siz de gök fasille yemeğini beğeniyorsanız ya da bu lezzeti merak ediyorsanız gök fasille tarifi ile ilgili önemli bilgileri öğrenmeniz gerekebilir.
GÖK FASİLLE TARİFİ MALZEMELERİ
Gök fasille yemeğinde kullanılacak malzemeler başlıca şunlardır:
Kurutulmuş acı biber (5 adet)
Domates sosu (4 yemek kaşığı)
Kurutulmuş taze fasulye (3 su bardağı)
Kurutulmuş biber (yarım su bardağı)
Soğan (1 adet)
Zeytinyağı (yarım çay bardağı)
Tuz (miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz
GÖK FASİLLE TARİFİ NASIL YAPILIR?
Gök fasille yapmak için öncelikle kurutulmuş taze fasulyeleri çok da yumuşamayacak şekilde haşlamak gerekir. Kurutulmuş taze fasulyeler haşlanırken başka bir tencerede soğanları kavurmanız gerekir. Soğanlar, ay şeklinde ince ince doğranmış olmalıdır. Sonrasında soğanların üstüne diğer malzemeler de eklenerek 5 – 6 dakika kavrulur. Malzemeler kavrulduktan sonra yemeğin içerisine dilediğiniz kadar kaynar su ekleyerek yemeği fasulyeler diri kalmayacak şekilde pişirmelisiniz.
GÖK FASİLLENİN PÜF NOKTALARI
Gök fasille yapmanın püf noktalar başlıca şunlardır:
Fasulye Seçimi: Gök fasille yemeğinin en önemli malzemesi fasulyedir. Kurutulmuş taze fasulye, hazır bir şekilde alınabilir ya da evde yapılabilir. Her iki şekilde de yemekte kullanılacak fasulyelerin bayatlamamış ve iyi ayıklanmış olmaları gerekir. Özellikle de kılçıkları soyulmamış olan fasulyeler, yemeğin tüketilmeyecek bir hale gelmesini sağlayabilir.
Sarımsak Eklemek: Gök fasille yemeğinin orijinal tarifinde malzemelerin arasında sarımsak bulunmaz. Ancak, gök fasille yemeğinin daha lezzetli olmasını isteyenler ve yoğun olmayan sarımsak tadından hoşlananlar gök fasille yemeğinin içerisine küçük küçük doğranmış bir ya da iki diş sarımsak atabilirler. Sarımsaklar, yemeğe hafif bir aroma vererek yemeği daha leziz hale getirebilir.
Yemeğe Duruma Göre Su Eklemek: Gök fasille de dahil olmak üzere fasulyenin kullanıldığı herhangi bir tarifte, su eklerken dikkatli olmak gerekir. Gök fasille yemeğine birden çok fazla su eklerseniz yemekteki malzemeler suyu çekemez ve yemeğiniz cıvık bir forma sahip olur. Buna ek olarak çok fazla su, yemeğin lezzetini de olumsuz etkiler.
GÖK FASİLLE YANINA NE GİDER?
Gök fasille yemeğinin yanına yakışacak lezzetler başlıca şunlardır:
Yoğurtlu Havuç Salatası: Muhteşem bir meze olan yoğurtlu havuç salatasını kısa sürede hazırlayabilirsiniz. Yoğurtlu havuç salatası için öncelikle havuçların rendelenmesi gerekir. Rendelenen havuçlar, az miktardaki zeytinyağında 10 dakika kadar kavrulmalıdır. Kavrulan havuçların üstüne sarımsaklı yoğurt dökülmelidir. Yoğurtlu havuç salatası, gök fasille yemeğine çok yakışacaktır.
Soğanlı Bulgur Pilavı: Oldukça lezzetli bir yemek olan soğanlı bulgur pilavı, sebzeli bulgur pilavına oranla daha hafif bir lezzettir. Soğanlı bulgur pilavı yapmak için öncelikle soğanları çok küçük olacak şekilde doğramak gerekir. Doğranan soğanlar tereyağında kavrulmalıdır. Kavrulan soğanların üstüne bulgurun da eklenmesi ve kavurma işleminin birkaç dakika daha sürdürülmesi gerekir. Kavurma işleminin ardından yemeğe kaynar su eklenmelidir ve bulgurların pişmesi sağlanmalıdır. Son olarak bulgur pilavına tuz ekleyerek afiyetle tüketebilirsiniz.
Marullu Cacık: Cacık, normalde salatalık ile yapılan bir mezedir. Ancak, cacık aslında marul kullanılarak da yapılabilir. Marullu cacık, salatalık ile yapılan cacığa oranla çok daha hafif bir tada sahiptir. Marullu cacığı isot sayesinde acılı da yapabilirsiniz.