Marmara Bölgesi’nin kavun ihtiyacını önemli oranda karşılayan Bilecik’teki üreticiler, ürünlerinin tarlada 3 liradan alıcı bulmasının memnuniyetini yaşıyor.
Sakarya Nehri’nin geçtiği Osmaneli ilçesindeki vadide üretilen kavunlar, özellikle başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’ndeki kentlerden yoğun ilgi görüyor. 1 Ağustos’ta başlanan kavun hasadının eylül ayının ortasına kadar sürmesi bekleniyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden alınan veriye göre, il genelinde Osmaneli ağırlıklı olmak üzere Merkez ve Söğüt ilçelerinde toplam 6 bin 400 dekar alanda kavun yetiştiriciliği yapılıyor.
Geçen sezon 17 bin ton hasat edilen kavundan bu sezon yaklaşık 20 bin ton rekolte bekliyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden Osmaneli’nin Medetli köyüne gelen tüccarlar, kavun üreticileriyle yaptıkları sıkı pazarlıkların ardından tonlarca ürün alımı yapıyor. Bu sene tarlada 3 liradan alıcı bulan kavun, üreticisinin yüzünü güldürüyor.
Osmaneli Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucular Kurulu Başkanı Ertuğrul Ünver, bölgede 4 çeşit kavun ekildiğini söyledi. Piyasada en çok tutulan Medetli köyünde üreticilerin ektiği “Konak” çeşidi kavun olduğunu dile getiren Ünver, “Medetli köyünde üreticiler yıllardır kavun ekiyor. Bu sene kavun hasadından memnunlar. Kavunun lezzeti önce üreticinin bilinçli olmasından geliyor. Toprak ve hava şartları da önemli.” ifadesini kullandı.
Medetli köyünde kavun yetiştiren çiftçi Abdullah Bahar ise bu sene güzel bir üretim sezonu geçirdiklerini ifade etti. Sakarya Nehri’ne yakın olmaları nedeniyle verimli bir yerde olduklarına dikkati çeken Bahar, “Marmara Bölgesinde de pazara yakın bir noktadayız. Ürünlerimiz kalitelidir. Bu işi artık iyi öğrendik. Sezonumuzda güzel gidiyor.” dedi.
Hasat edilen kavunun birçok noktada tüketiciyle buluşturulduğuna değinen Bahar, “Gitmediği bölge yok. Kütahya, Eskişehir, Düzce, Zonguldak, İstanbul ve Marmara Bölgesinin tamamına bizden mal gidiyor. Bizim kavunumuzun tatlı olması bizim toprağımızdan kaynaklanıyor.” diye konuştu.
“Bir mahsule sevgiyle davranırsan tadı da bereketi de içinde oluyor.” diyen Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Benim bu sezon, son 20 senedir geçirdiğim en güzel sezon. Allah bereket versin. 35 senedir bu işin içindeyim. Çok memnunuz. Biz kavunu yetiştiriyoruz. Kalitesine göre fiyat belirleniyor. Küçük yetiştiren ona göre fiyata satıyor. Kaliteli yetiştiren, verdiği gübreye, bakıma göre haliyle fiyatı da daha iyi oluyor.“
Her sabah erkenden iş başı yaptıklarına değinen Bahar, “06.00’da kalkarız. İşçisi olan işçisini alır. İşçisi olmayan kendi ailesiyle gelerek kesime başlar. Kavunu önce keseriz, hazırlarız. Yığınlar haline getirip sonra tek tek römorka yükleriz. Medetli köyümüzde pazarımız var. Kantarımız var. Oraya götürürüz. Küçük bir hal olarak düşünün. Pazarcı oraya gelir. Hangi malı beğenirse mal sahibini bulur. Pazarlıkla anlaşırlar. Pazarcı kavunu alır. Nereye götürmek isterse alıp götürür.” diye konuştu.