1. Haberler
  2. İnhisar
  3. BİLECİK’TE MARUL ÜRETİCİSİ SERALARA MUTLU GİRDİ

BİLECİK’TE MARUL ÜRETİCİSİ SERALARA MUTLU GİRDİ

featured

Yılda yaklaşık 5 bin dekar alanda marul ekiminin yapıldığı Bilecik’in Söğüt ilçesinde, üretici seralara umutlu girdi.

Sakarya Nehri Vadisindeki Söğüt ve İnhisar ilçesine bağlı köylerde önemli gelir kaynaklarından olan marul ve taze soğan hasadı yapan üreticiler, ürünlerini İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde tüketiliyor. Yılda yaklaşık 5 bin dekar alanda ekimi yapılan marulun yüzde 80’ini İstanbul’a gönderiliyor.

Kış sezonunda marul üretiminin yanı sıra taze soğan ve roka da çiftçilerin en önemli geçim kaynaklarından biri. Geçimini seracılıktan sağlayan köylerde marul hasadı mesaisi başladı. Marul ve soğan hasadı mart ayı sonuna kadar devam ediyor.

Hamitabat Köyü Muhtarı İbrahim Metin, kış sezonu olması nedeniyle seraların yaklaşık yüzde 80’inin de marul ve yeşil soğan yetiştirildiğini ve fiyatların üreticiyi memnun ettiğini anlattı.

Kış sezonunda seralarda marul kesiminde ve yüklemede çalışmak için çevre illerden gelen işçilere de ekmek kapısı olduğunu ifade eden Metin, şöyle konuştu:

Sakarya Havzasındaki köylümüz ağırlıklı olarak geçimini seracılıkla sağlıyor. Marulun bize maliyeti 1,5-2 lirayı buluyor. 5 veya 6 lira arası satıyoruz. Çevre illerden ve köylerden sabah geliyorlar, marulu kesiyor, soğanı söküyorlar. Yıllık 5 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. İstihdam konusunda büyük bir potansiyele sahibiz, işçilerimizde ekmek kazanıyorlar. İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde kışlık sebze ihtiyacını biz karşılıyoruz. Kışlık mahsulü yetiştirmek zordur, iklim şartları çok önemli. İklim şartlarına göre marulu yetiştirmek oldukça zahmetli. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok fazla. Gece don oluyor, dondan korunması gerekiyor. Hava ısındığı zamanda sıcaktan korumak zorundayız. Ani hava değişiklerinden kaynaklı dolayısıyla marul etkileniyor, etkilenmemesi içinde zirai mücadele gerekiyor. Günümüzü seralarda geçiriyoruz, çok uğraş veriyoruz. Sofraya gidene kadar tüm zahmeti çiftçimiz çekiyor. Yani yaz kış seralarda çalışıyoruz.

Üreticilerden Ali Kaya da yaklaşık 20 yıldır marul üretimiyle uğraştığını dile getirerek, ”Hasada erken saatlerde başlıyoruz. Marul ve taze soğan işi zahmetli ama üretiyoruz. Ailece, çoluk çocuk seralardayız. Dikiminde ve hasadında birlikteyiz. Hem rekolteden hem de fiyattan memnunuz. Allah bereket versin.” dedi.

Hasan Dülger de, ”Yazın domates ve salatalık, kışın ise kıvırcık marul yetiştiriyorum. 14 seram var ve mümkün olduğunca ekiyorum. Ekim ayının sonlarında ekime başlıyoruz. Ocak ayının başlarında hasada başlıyoruz. Bu sene kıvırcıktan memnunum.” ifadesini kullandı.

Tarım işçisi Nazmiye Çırak da kışın marul yazın domates ve salatalık hasadında yevmiyeli olarak çalıştığını anlattı.