Bilecik’te, Tarım ve Orman Bakanlığının tohum desteğiyle 60 bin dekardan son yıllarda ekim alanının genişlemesiyle 90 bin dekarda üretilen yağlık ayçiçeği, Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığının ‘Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi’ (TAKE) projesi kapsamında Bilecik Valiliği, İl Özel İdaresi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce hibe tohum desteği sağlanarak, 60 bin dekardan son iki yılda 90 bin dekara çıkarılan yağlık ayçiçeğinden elde edilen ürün sözleşmeli üretimle birlik ve kooperatiflere kilogramı 13 liradan satışı yapılıyor.
İl genelinde 27 bin ton üretim yapılan ayçiçeğinden üreticiye, yaklaşık 350 milyon liralık katma değer getirecek.
90 bin dekardan 27 bin ton yağlık ayçiçeği, çerezlik ayçiçeğinden 15 bin 700 dekardan 3 bin 300 ton rekoltenin beklendiği sezonda, Tarım ve Orman Müdürlüğünce eğitim, toprak analizi, bakım ve ekim yöntemleri sonunda verim ortalaması yaklaşık 180-200 kilogram iken bu yıl 250-300 kilogram verim alındı.
Elde edilen yağlık ayçiçeğinin laboratuvarlarda yapılan analizlerde yağ oranı yüzde 40-45 arasında değişiyor. Yağ oranının yüksek olmasından dolayı birlik ve kooperatiflerce iç tüketim olmak üzere Ortadoğu ülkelerinden Suriye, Iran, Irak ve Suudi Arabistan gibi ülkelere ihracat yapılıyor.
Bozüyük ilçesine bağlı Kandilli Köyü Muhtarı Bedri Kavak da yağlık ayçiçeği hasadının devam ettiğini ve hasadın ekim ayının ilk haftasına kadar devam edeceğini bildirdi.
Kavak, Kandilli ovasında 3 bin dönüm civarında yağlık ayçiçeği ekiminin yapıldığını belirterek, “Hasat öncesi Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından biçerdöver denetimleri yapılıyor. 1 dönüm yerden yaklaşık 250-300 kilogram arasında mahsul alıyoruz, fiyatlardan memnunuz. Ama mevsimsel nedenlerden dolayı verimde, rekoltede düşüş yaşandı. Şuan da kilosunu 12-13 liradan kooperatife satıyoruz. Allah bereket versin, para yapıyor. Dağıtılan destek tohumlarından da üreticimiz memnun. Köyümüzde yağlık ayçiçeğinin yanı sıra pancar, buğday, arpa ve silajlık mısır üretiyoruz.” dedi.