DÜNYANIN TERCİHİ ”MEDETLİ KARPUZU”

featured

Hitap ettiği bölge itibarıyla “Marmara’nın karpuzcusu” olarak bilinen Osmaneli ilçesine bağlı Medeti köyündeki tarlalarda üreticiler, tüccarlar ve mevsimlik işçilerin yoğun hasat mesaisi başladı.

İstanbul başta olmak üzere büyük ölçüde Marmara Bölgesi’nin karpuz ihtiyacını karşılayan Osmaneli ilçesinde 800-1000 mevsimlik işçi geçimini bu işten sağlıyor.

Sakarya Vadisi’nde bilinçli tarım uygulamalarıyla kaliteli ürün elde eden üreticilerin tarlalarına gelen alıcılar, pazarlık yaparak satın aldıkları karpuzları İstanbul başta olmak üzere civar il ve ilçelere götürüyor. Muhteşem aromasıyla dikkati çeken karpuzlar yurt içinin yanı sıra bir çok ülkeye de ihraç ediliyor. Bu dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen mevsimlik işçiler, yaklaşık 3 ay tarlalarda çalışarak evlerine ekmek götürüyor.

Bereketli topraklarıyla ün yapan Medetli köyü, diğer meyve ve sebzelerin üretimiyle de her mevsim ekonomiye katma değer sağlıyor. Osmaneli’ne ve köylerine bağlı yaklaşık 400 çiftçi bu yıl hasat heyecanı yaşıyor.

TÜCCARLARIN UĞRAK MEKANI MEDETLİ KÖYÜ

Köyde 82 dönüm arazisinde karpuz ekimi yapan 71 yaşındaki Zekai Karaca, küçük yaştan bu yana çiftçilik yaptığını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

Çiftçiliğe ben 17 yaşında başladım. Öküzlerle saban sürerdik, ekin ekerdik, hayvanlarla demet taşıyarak harman yapardık. En son askere geldikten sonra traktör aldım ve dolmuşçuluk da yaptım. Çocuklarım yetişti ve bu mertebeye geldim. Çocuklarımla birlikte arazilerimizi çoğalttık kavun ve karpuz yapmaya başladık.

Medetli karpuzunun ünlü olmasının sebebi bakımından kaynaklanıyor, karpuz yetiştiriciliği yapanlar tarlaları ve karpuzlarla ilgileniyorlar. Karpuza suyunu ve zamanında gübresini vermeli yani bakımını iyi yapmalısınız. Suyunu bıraktıktan sonra karpuz kendisini toparlar. Kabak karpuzu derler bizim buralarda o kokuyu hiç bulamazsınız bizim buralarda.  Çocuklarım ve torunlarımla birlikte sabah 6 gibi kalkarak tarlaya geliyor saat yaklaşık 10’a kadar sulama ve toplama işlemini yapıyoruz. Tarladaki karpuzu toplamaya başladık yaklaşık 10 gün oluyor. Tarlamızdaki karpuzu halcilere verdik. Köyümüzdeki herkes ailecek bu işi yapıyor. Kendi çocuklarım, torunlarım da aynı şekilde.

Karpuzumuzun lezzeti çok güzel. Tarlamızdaki karpuzu toplayan halci Türkiye’nin her yerine bu karpuzu pazarlıyor. Günde yaklaşık 15 kamyon sarıyor ve anlaştığı büyük marketlere yolluyor. Bu sene kavun ve karpuzumuz çok güzel fiyatta da, dökümde de memnunuz. Bakımını yaparsanız tabii ki dökümü iyi oluyor. Şuanda dönüme yaklaşık 8 ton karpuz veriyor.” diye konuştu.

Mersin’den gelerek uzun yıllardır Medetli köyünden tonlarca karpuz aldığını kaydeden Şerif Acar, Medetli karpuzunun aromasıyla dünyanın tercihi haline geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

Mersin’de halciyiz. 1985’ten beridir bu işin içerisindeyiz. Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine Medetli’ye uzun yıllardır geliyoruz. Biz bir zincir markete ürün veriyoruz. Bizde işçi sıkıntısı yok ekibimiz çok. Günlük yaklaşık bin ton karpuz yüklüyoruz. Topladığımız hiçbir ürün boşa gitmiyor, hepsi yerine ulaşıyor. Zincir marketin Türkiye’deki bütün depolarına dağıtıyoruz. Medetli’nin karpuzu çok güzel, özellikle aroması, kalitesi ve damak tadı çok güzel. Biz geldik artık Medetli’nin malını her sene yükleyeceğiz Allah’ın izniyle. Köy halkı da bizimle iyi ilgileniyor sağolsunlar.

MEDETLİ’DEN DUBAİ’YE

Tüccar Hüseyin Acar da yurt içinde büyük marketlerle anlaşmaları olduğunu, yurt dışında da genelde Dubai, İngiltere ve Almanya’ya ürün verdiklerini belirterek, ”Firmamız Mersin’de. Biz Antalya karpuzundan başlıyoruz orası bittikten sonra Adana başlıyor. Orada mayıs ayında başlıyor Haziran ayında bitiyor. Ondan sonra Türkiye’nin Bursa ve Bilecik gibi çeşitli bölgelerine geliyoruz. Şuanda Osmaneli İlçesi’nin Medetli Köyü’ndeyiz. Medetli karpuzu kalite olarak verimli bir bölge. Buradan günlük yaklaşık bin ton Türkiye’nin her bölgesine kurumsal marketlere gönderiyoruz.

Ayrıca çekirdeksiz karpuzu ihracata gönderiyoruz. İç piyasada kurumsal marketlere veriyor, ihracatını da yapıyoruz. Genelde Dubai, İngiltere ve Almanya’ya gidiyor. Birde çekirdeksiz karpuza son yıllarda özellikle büyük bir talep var. Hem lezzet olarak hem de boyut olarak yaklaşık 5 kilo geldiği için tercih ediliyor. Karpuz kesildiği zaman da kesip bitirdiğiniz zaman daha lezzetli oluyor ama 10 kiloluk bir karpuzu dolaba koyduğunuz zaman ürünün o lezzeti gidiyor. Her zaman olumlu tepki alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

                                                                           



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir