1. Haberler
  2. Köşe Yazıları
  3. OKUL DÖNEMİ BESLENMESİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

OKUL DÖNEMİ BESLENMESİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

featured

Okulların açılmasıyla birlikte hem çocukların hem ebeveynlerin beslenme düzeni değişti.  Değişime ayak uydurmakta güçlük çekenlerimiz olacaktır. Adapte olmak için acele etmeyin, strese girmeyin. Fakat bu süreçte özellikle çocuklarımızın sağlıklı beslenmesini de ihmal etmeyelim.

HER ŞEYDEN ÖNCE UYKU DÜZENİ

Uyku düzensizliği yaşayan, kaliteli uykuyu alamayan çocuklarda çok ciddi iştah problemleriyle karşılaşıyoruz. Özellikle büyüme gelişme için salgılanan hormonlar daha yoğunlukla uykuda salgılanıyor. O nedenle çocuklarımızın gece geç saatlere kadar uyanık kalmasının önüne geçilmeli

KAHVALTI ALIŞKANLIĞI

Kahvaltı konusu biraz tartışmalı. Bu noktada iştahsız çocuklarımıza uyanır uyanmaz bir şeyler yemek için ısrar etmek çok doğru bir davranış olmayacaktır. Ancak evde olan aile üyeleri ile kahvaltı masası hazırlama ve eşlik etmek öğün alışkanlığı kazanmak adına önemli olacaktır. İlk öğününü de beslenme çantasında koyduğunuz tam buğday ekmekli sandviçle yapmasını sağlayabilirsiniz. Onun haricinde tabi eğer sabah kahvaltı yapmakta zorlanmıyorsa da mutlaka yumurtalı çeşitli bir kahvaltı günlük iştah kontrolü  ve enerji dengesi  açısından önemli olacaktır.

MEYVE VE MEYVE SUYU !

Meyve suyu hala birçok ebeveyn için masum/sağlıklı görünse de özellikle hazır meyve suları alışverişimizde yer almaması gereken grupta yer alıyor. Taze sıkılmış meyve suyu karşılaştırıldığında tabii daha sağlıklı olsa da porsiyon kontrolü yapılmalıdır.

Bunula birlikte özellikle ilk öğünde bu kadar şeker (meyve şekeri) tüketimi çocuklarda uyku hali ve dikkat dağınıklığına sebep olabilir. İçecek alışkanlığı çok elzem olmamakla birlikte kuşburnu ve açık siyah çay ile karşılanabilir.

ÖĞLE YEMEKLERİ

Eğer  çocuğunuz öğle yemeği saatinde okulda oluyorsa mümkün olduğunca evde kendiniz hazırlayıp yanında götürmesini sağlamalısınız. Özellikle bu öğün çocukların fast food alışkanlığı kazanması için zemin hazırlamaktadır.

PAKETLİ GIDALAR

Paketli gıdalar hem sağlıksız yağ ve şeker içerikleri hem de iştah kapayarak ana öğünlerin önüne geçmesi sebebiyle kesinlikle çocuklarımızın beslenmesinde yer verilmemeli. Önemli bir diğer nokta ise çocuklara bu besinleri yasak gibi aktarıp, ödül düşüncesine iterek daha cazip hale getirmek. Çocuklarınıza neyi neden yaptığınızı açıklayın. Bunların sağlıklı olmadığını her seferinde anlatırsanız daha kolay kabul edip alışkanlık haline getireceklerdir.

Unutmayın ki çocuklar siz ebeveynlerin aynasıdır. Çocuğunuzun iyileşmesini sağlıklı olmasını istiyorsanız, kendinizi iyileştirin.