1. Haberler
  2. Manşet
  3. Op. Dr. Zeynep Çankaya “Smear taraması”na dikkat çekti: “Kansere karşı elimizde büyük bir güç var”

Op. Dr. Zeynep Çankaya “Smear taraması”na dikkat çekti: “Kansere karşı elimizde büyük bir güç var”

featured

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Çankaya, rahim ağzı kanser taraması (Smear) ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Smear taraması’nın vatandaşların uygulamaktan korktuğu ve kaçındığı ancak en önemli ve kolay erişilebilir taramalardan birisi olduğunun altını çizen Çankaya, “Rahim ağzı kanserleri kadın kanserleri arasında dördüncü sırada yer almakta. Rahim ağzı kanserinden korunma stratejilerinde ilk aşamamız aşıdır.  İkinci aşamamız taramadır.” dedi.

Üçüncü aşamanın ise tedavi olduğunu belirten Op. Dr. Zeynep Çankaya, tarama testlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi:

“Sağlıklı kadın sağlıklı toplumun direğidir. Bir kadının ruhsal ve fiziksel iyilik hali sağlık hali sadece kendisini değil genel toplum refahını önemli ölçüde etkilemektedir. Aynı zamanda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle de kadın sağlığının toplum sağlığındaki önemini vurgulamak istedik.

Rahim ağzı kanser taramalarına gelecek olursak, Smear taramaları ilk cinsel aktifliğin başlamasından bir yıl sonrasından itibaren 21-65 yaşları arasında üç yıla bir alınır.  Eğer HPV testi ile beraber alınıyorsa ki biz bu teste biz kotest diyoruz beraber uygulanınca, 30 yaşından sonra beş yılda bir alınması yeterlidir. 65 yaşı geçmiş hastalar üç tane smear sonucu normal ise artık taramadan çıkarlar ve ilk tarama 21 yaşında cinsel aktifliğin üstünden bir yıl geçtikten sonra başlamalıdır.

Peki Smear testini nerelerde verebiliriz ?

Kadın doğum polikliniklerinde normal muayeneye geldiğinizde verebileceğiniz gibi Sağlık Bakanlığının KETEM Merkezlerinde ücretsiz olarak verebilmektesiniz. Aynı zamanda bunlar için Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezine KETEM taramaları için başvurabileceğiniz gibi KETEM’in ücretsiz arabaları Mobil KETEM Arabaları da sizin bulunduğunuz ilçeye, köye, kasabaya düzenli aralıklarla gelmektedir. Bunun zamanını öğrenip ihmal etmeden mutlaka tarama testlerinizi yaptırın. Meme ve kolorektal taramalarınızı da KETEM’lerde yaptırabilirsiniz.

Kansere karşı elimizde büyük bir güç var, bu gücü keşfedelim ve kullanalım. Herkese sağlıklı günler diliyorum.”