1. Haberler
  2. Bozüyük
  3. Sonbahar tutkunlarının değişmez adresi: Pazaryeri…

Sonbahar tutkunlarının değişmez adresi: Pazaryeri…

featured

Göletler diyarı Marmara"nın incisi Pazaryeri ilçesi, sonbaharla birlikte fotoğraf ve kamp tutkunlarını bekliyor.

Özellikle hafta sonları on binlerce tatilcinin akın ettiği ilçede doğal güzellikler, tarihi geçmiş ve neredeyse her köyünde yapılan sanatlar dikkati çekiyor.

BİZANS DÖNEMİNDE PAZARYERİ

Bizans döneminde, Pazaryeri ” Bithynia Themakion” bölgesinde “Armeno Kastron’’ adlı yerleşim birimiydi. Bu ismin anlamı “Ermeni Kalesi”dir. Fakat bu bölgede Ermeniler yaşamamıştır. “Armeno” ismi Ahı dağlarının antik ismidir. Bu isim Anadolu’nun yaklaşık M.Ö. 3000-2000 yılları arasında yaşamış “Luvi” halkının konuştuğu dilde “Aytanrısı Ülkesi”dir. Bizanslılar bu dağların geçit bölgelerine haberleşme ve gözetleme kuleleri yaptığı için bu ismi vermişlerdir.

OSMANLI"DA PAZARYERİ

Kayı aşireti Söğüt’e yerleştikten sonra Ertuğrul Gazi’ye yaylak olarak verilen Domaniç yaylasına giden en kısa yol Pazaryeri’nden geçmekte idi. Osman Bey, Osmanlı devletini kurduktan sonra İnegöl’e ve verimli ovalara ulaşmak ve fethetmek amacı ile batıya yöneldi. “Ermeni Derbendi” denilen bugünkü Pazaryeri’nin civarından geçen yolu kullandı. Bu isim Osmanlılar tarafından Ahı dağında verilen “Ermenek” isminden geldiği sanılır. Osman Bey buraları fethettikten sonra III. oğlu olan Yahşi Pazarlu Bey’e iskân ve idare etmesi amacıyla Pazaryerini ve havalisini verdi. Bu bölgenin ismini Yahşi Pazarlu Bey kendi adını taşıyan “Pazarlucuk” ismi ile değiştirdi. Bu isim zamanla “Pazarcık”a dönüştü.

Osmanlılar döneminde önemli ticaret ve askeri yolların üzerinde olduğu için Avrupalı seyyahlar Anadolu’ya giderlerken Pazaryeri’nden geçerlerdi. Ünlü Avusturya’lı seyyah Hans Dernswam 1553-1555 yılları arasında Anadolu’ya yaptığı seyahat sırasında Pazaryeri’nden geçmiştir. Bunları şöyle anlatır: “… Pazargik’te bir mescit var. Burada yalnız Türk’ler oturuyor. Rum yok. Sağ tarafta yol kenarında büyük bir kervansaray gördük. Kervansarayın içinde orta kısmında 12 tane meşe direk var. Bu direkler taşlar üzerinde oturtulmuş. Bütün binayı taşıyorlar. 20 baca saydım. Kervansaray herkese açık. İçinde 150-200 at barınabilir… Pazargik (Pazarcık) sakin iki tarafı dağlarla çevrili güzel bir yer. Bu arada üzüm yetişmiyor.’’

KURTULUŞ MÜCADELESİNDE PAZARYERİ

Kurtuluş Savaşı zamanında Pazaryeri üç kez Yunan işgaline uğramış ve yıkılmıştır. 5 Eylül 1922 tarihinde çetin mücadeleler ve kanlı çarpışmalar sonucunda Pazaryeri düşman işgalinden kurtulmuştur. Tarihimizde, Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna ev sahipliği yapmış, kurtuluş mücadelesinde de büyük tarihi gelişmelerin yaşandığı Bilecik gibi Pazaryeri ilçesi de yine kurtuluş mücadelesinde önemli ve stratejik bir konumda yer alarak, gerek ulaşımda gerek, diğer konularda kurtuluş mücadelesinin birçok safhasında önemli rol oynamıştır.

Pazaryeri 19. yy’ın sonlarına kadar Hüdavendigar (Bursa) livasına (vilayet) bağlı bir nahiye idi. 1852’de (H.1301) Pazarcık adı ile Ertuğrul (Bilecik) livası merkez kazasına bağlı nahiye merkezi oldu. Pazarcık 1953 yılında Pazaryeri ismi ile ilçe merkezi oldu. Rumeli’den Kafkaslardan gelen göçmenlerin ve Yörüklerin buralara iskan edilmesiyle Pazaryeri’nin nüfusu artmış.

PAZARYERİ"NİN ADI

Pazaryeri, Bilecik Bozüyük ve Bursa’nın ilçesi İnegöl üçgeninin tam ortasında yer alan şirin bir ilçesidir. Adını Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin oğlu Yahşi Pazarlı Bey’den alan Pazaryeri, kuruluşunun yanı sıra kurtuluş savaşında işgalci kuvvetlere karşı çetin mücadelelerin yaşandığı, Pazaryeri halkının topyekûn savaştığı nadide özel topraklardır. Pazaryeri’nin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. İlkçağlarda “Bithynia” denilen bugün Bursa, Bilecik, Kocaeli topraklarını kapsayan bölgenin güney batı bölümünde yer alıyordu. Roma döneminde Anadolu’nun içinden gelip Bursa’ya giden Roma yolu Pazaryeri’nden geçerdi. Bu yolun geçtiği yerler halen yöre halkı tarafından “Bağdat Yolu” veya “İpek Yolu” olarak bilinir.

COĞRAFİ KONUM

Marmara Bölgesinin doğusunda yer alan Pazaryeri ; doğusunda Söğüt, batısında Bursa’nın İnegöl İlçesi,kuzeyinde Bilecik  merkezi,güneyinde Bozüyük İlçesi ile çevrilmiştir. Yüzölçümü 396 km2’dir. %55’i ormanlarla kaplı olan Pazaryeri’nin  24 köyü ve 6 mahallesi bulunmaktadır.

Yüzey Şekilleri : İlçenin topğrafik yapısı engebeli ve dağınıktır. Yayla gürünümünde  vadiler  içinde küçük düzlükler bulunur. Yüzolçümü 34.943 hektar olup , 16.049 hektar orman alanı , 12.204 hektar ekilebilir alan, 2.160 hektarı çayır ve mera  ve 4.530 hektarı da tarıma elverişsiz arazidir.

Dağları : İlçe merkezinde, Kireçlik Tepesi 890mt, batısında Ahı Dağı 1110 mt, kuzeyinde Esemen Sırtları (Dokuzöküz Dağları), güneyinde Ahı Dağının devamı Uzunçam, Karateke, Kertalan Sırtları 1000-1500 mt. arasında değişen yüksekliklere sahiptir. İlçenin rakımı 810 mt olup arazi yapısı doğuya doğru alçaktır. İlçe arazisinin tarım alanı olarak kullanılan (12204 ha) bölümleri üç tarafı dağlarla çevrili bir ovadır.

Akarsular : Ova içinde kuzey kısmını boydan boya geçen Sorgun Çayı, doğudan geçen Karasu Çayı ve bunları bes- leyen    derelerden    sulama    olarak    faydalanılmaktadır. Bu çaylar ve derelerin üzerine kurulan ve isimlerini kurdukları yerlerin adlarından alan Günyurdu Mustafa Erdemir Barajı ve Küçükelmalı,  Bozcaarmut,  Esere,  Büyükelmalı,  Sarnıç   gibi göletlerin tarım arazilerinin sulanmasına ve yöre iklimine olumlu etkileri olmuştur.

Göletleri: Etrafı çam ormanlarıyla kaplı  doğa  harikası  5  gölet ve 1 barajı mevcuttur. Bozcaarmut göleti ,Küçükelmalı göleti,Büyükelmalı göleti, Sarnıç göleti, Esere göleti ve Günyurdu Mustafa Eldemir Barajında doğa ile baş başa kalma imkanı bulunmakta olup , halkı modern sulama sistemine kavuşmuştur. ayrıca .İnşaatı devam eden Dereköy Barajı tamamlandığında  10.150 dekar alanda sulama yapılacaktır.

Bitki Örtüsü: Büyük bir kısmı ormanlarla kaplı olup geri kalan kısmı verimli arazilerden oluşmaktadır. Türkiye’de sadece ilçede yetişen Şerbetçi otu Bitkisinin ekimi yapılmakta kalan verimli arazilerde, Osmanlı Boncuk Fasulyesi, meyvecilik , az da olsa buğday ve arpa ekilmektedir. Seracılık son yıllarda gelişmiştir.

İklim: İlçe, Marmara Bölgesinde yer almasına rağmen iklimi sert ve karasaldır. Ege ve Batı Karadeniz, ve İç Anadolu Bölgesi iklimlerinin zaman zaman etkilerini gösterdiği geçiş bölgesini oluşturur.
ToprağınSanataDönüştüğüYer

Kınık Köyü

Çömlekçilik                                                                                                                  
Bilecik/Pazaryeri İlçesine bağlı Kınık Köyü her yıl binlerce misafiri ağırlamaktadır. ‘Toprağın Sanata Dönüştüğü Yer’ olarakta bilinen Kınık Köyü, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından Çömlekçilik sanatıyla ünlenmiş bir köydür. Küçük atölyelerin bulunduğu Kınık Köyünü ziyaret etmeden dönmeyiniz.
GöletlerDiyarıPazaryeri

Küçükelmalı Tabiat Parkı

Pazaryeri ilçesinden Bursa istikametine giden yoldan Kınık ve Küçükelmalı istikametine doğru yol aldığınızda, 10,5 km sonra Küçükelmalı Göleti’ne ulaşırsınız. Mesire alanına küçük bir ücret ödeyerek giriliyor. Piknikçilerin rahat edeceği, mangal yapabilecek alanların bulunduğu bu ilçeden son derece mutlu ayrılacağınıza eminiz. Göletin rakımı 830 metre.

Büyükelmalı Göleti

Pazaryeri ilçesinden Bursa istikametine giden yol, 4,2 km sonra Günyurdu Köyü ve Büyükelmalı Köyü istikametine ayrılır. Ayrılan yoldan kuzeybatı yönüne devam edildiğinde 6 km sonra, Büyükelmalı Köyü’ne gelmeden gölete varılır. Büyükelmalı Köyü’nün 2 km doğusunda kalan gölet oldukça sakindir. Etrafı çam ve meşeliklerle çevrili gözlerden uzak bu yerde huzur bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Göletin rakımı 830 metredir.

Bozcaarmut Göleti

Pazaryeri İlçesinden Bursa istikametine giden yolda Kınık ve Küçükelmalı istikametine doğru yol ayrımından 5,5 km sonra Bozcaarmut Köyü’ne ulaşırsınız. Köy içinden geçen yolu takip ettiğinizde, 2,9 km sonra Bozcaarmut Göleti’ne varırsınız. Bu yolculuktan son derece keyif alacağınız şüphesiz. Çünkü Küçükelmalı’yı geçtikten sonra yeşilin bin bir tonu arasında seyahat edeceğiniz orman yolu başlıyor. Göletin rakımı ise 1090 metre.

Esere Göleti

Pazaryeri ilçesinin doğu tarafında, girişte bulunan şehitliğin hemen karşı yolundaki Prof. Dr. Güner İnce Caddesi’ni takip ettiğinizde, yol sizi güney istikametinde 3,8 km sonra gölete ulaştırır. Küçük bir gölet olan Esere’nin, yeşillikler arasına gizlenmiş bir doğa harikası olduğunu göreceksiniz. Göletin rakımı 860 metredir.

Günyurdu (Bakraz) Barajı

Pazaryeri İlçesinden Bursa istikametine giden yol, 4,2 km sonra Günyurdu ve Büyükelmalı istikametine ayrılır. Ayrılan yoldan kuzey yönüne devam edildiğinde, 2,7 km sonra Günyurdu Baraj Göleti’ne gelirsiniz. Gölet etrafından dolaşırsanız 3,5 km sonra, eski Günyurdu Köyü’ne varırsınız. Köyün bir kısmı baraj sularının altında kaldığından, dramatik görüntülerin oluştuğu bu yerde enteresan fotoğraflar çekebilirsiniz. Gölette yavrularıyla birlikte gezinen angut kuşlarını görebilir, şansınız yaver giderse onları yavrularıyla birlikte fotoğraflayabilirsiniz. Göletin rakımı 835 metredir.