1. Haberler
  2. Manşet
  3. ÜNİVERSİTEDE YÜZLERCE ”BAYRAKTAR” YETİŞECEK

ÜNİVERSİTEDE YÜZLERCE ”BAYRAKTAR” YETİŞECEK

featured

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde (BŞEÜ), Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle başlatılan program kapsamında yerleşkede İHA eğitimi alan yüzlerce çocuk, ”Kompozit ve insansız hava araçları”nda tam kapasite yetiştirilecek.

Çelik alüminyum kalıplarda fiber ve karbon fiberden bir Kamikaze dronun nasıl yapıldığını 6 haftalık derslerde profesyonel hocalardan öğrenecek gençler, geleceğin ”Bayraktarları” olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Eğitimi BŞEÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Öztürk, üniversite ve BEBKA destekleriyle birlikte gençler için çok önemli bir alana imza attıklarını söyledi.

Öztürk, kompozit ve insansız hava araçlarıyla ilgili eğitim başlattıklarının altını çizerek, şöyle konuştu:

Bu kapsamda profesyonel kalıplarda aynı Bayraktar ailesinin yaptığı gibi veya TUSAŞ’ın yaptığı gibi çelik alüminyum kalıplarda fiber ve karbon fiberden bir Kamikaze drone, profesyonel nasıl yapılıyor hakkında, başlangıçtan ileri seviyeye kadar savunma sanayinin ve yıllardır Türk Hava Kurumuna çalışmış değerli bir hocamızın desteği ile birlikte bir eğitim programı düzenlenmektedir. Bu kapsamda aynı zamanda bir insan hava aracı nasıl tasarlanır?, Nasıl imalatı gerçekleştirilir? Her türlü aşaması, kalıpların yapımı, kompozitin yayılması, gerekli trim ve boyama işlemleri tamamı 6 haftalık 4+2 özel bir programla burada gerçekleştirilecektir. Bu programa yaklaşık 80 kişilik isim listesi kayıta aldık. Bu ay ve gelecek ay devam edecek. Sonrasında en azından 6 ayda bir programın devam etmesini istemekteyiz. Bu çalışma bölgede Eskişehir, Bursa ve Bilecik’te bir ilk olacaktır. Daha sonrasında aynı şekilde uçuşlar içinde bir programımız var. İHA pilotluğu eğitimi profesyonel uçaklarımızda yapılarak eğitimlere devam edilecek. Hem üretim, hem aynı zamanda uçuş ve ileride kurulacak yazılım kısmının planlamasını yapmaktayız. Elektronik çalışmalarının katılmasıyla birlikte burası tamamen gençlerimizin kendilerini geliştirebileceği bir mini atölye olacak. Özellikle TEKNOFEST gibi yarışmalara katılmaları için bir alt yapı ve atölye şu an için bulunmamakta, Bu alanı komple halka açtık yani üniversitemizi halkımızla, gençlerimizi üniversite öğrencilerimizle buluşturup, profesyonel çalışmalar, modelciliğinde üstünde uluslararası seviyede ses getirecek projeler geliştirmek için odaklıyoruz.

Öztürk, ”Kamikaze uçaklarımız Cumhuriyetin 100 yılını kutlanacağı 2023 yılında Söğüt Şenliklerinde eğer gerekli izinler alınabilirse Alfa Wolf UAV – BEBKA adıyla organizasyonda yer alacaktır. Aynı zamanda Bilecik Üniversitesi altyapısında bulunan tüm İHA motor ve kumandaları tedariki yapılarak pilotaj eğitimleri de verilmesi planlanmaktadır.” diye konuştu.

Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sıddıka Özkaldı Karakuş ise “Üniversite Teknoloji Transfer Ofisi ve BEBKA koordinasyonunda yapılan İHA konulu eğitimimiz 15-30 yaş arası gençlere hitap edecek. Şuan 45 öğrenci ile başladık. Eğitimimiz 4+2 şeklinde devam edecek. 40-45 kişilik gruplarla devam edecek. Son iki hafta bil dahil olan tüm gençlerimize verilecek.” açıklamasında bulundu.

BŞEÜ Elektrik ve Elektronik Bölümü son sınıf öğrencisi Çadlı Aicha Annour Mahamat da küçük yaştan beri pilot olmak istediğini, ama olmadığını ifade ederek, ”Şuan elektrik ve elektronik bölümünü okuyorum. Kursu duyar duymaz katılmaya karar verdim, merakım vardı. Katıldığım için çok mutluyum. Hayallerim belki gerçekleşecek.” dedi.

Şeyh Edebali Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Bölümü öğrencisi Azerbeycanlı Elmira Aslanova ise uçakların nasıl yapıldığını öğrenmek ve kullanabilmek için eğitime katıldığını dile getirerek, ”Öğrendikten sonra kendi ülkeme de katkı sağlamak istiyorum. Hem uzaktan kontrollü hem de drone ile ilgileniyorum zaten. Kendi ülkeme gidince de tam bağımsız Azerbaycan adına yapmaya devam edeceğim.” şeklinde konuştu.

Bilecik Refik Arslan Öztürk Fen Lisesi 2. sınıf öğrencisi Ceylin Eryılmaz da hobi olarak havacılıkla yakından ilgilendiğini ifade ederek, ”Meslek olarak yapamazsam bile ileri de hobi olarak yapmak istediğim için eğitime katılmak istedim. Geçen yıl Burak hocamızla tanıştım. Aslında aradığım hobinin bir tanesinin havacılık olduğunu fark ettim. Kurs açıldı, üniversite aracılığıyla İHA ehliyeti aldım. Bugünde kendime neler katabilirim diye geldim. Bir uçak nasıl uçar, yapım aşaması nedir, bunun için neler yapmalıyım, hangi okulları okumalıyım, hobi olarak yapılabilir mi? bunları öğrendim.” ifadesinde bulundu.