Bilecik Valiliği binasının bahçesindeki zeminde yer alan figür, vatandaşların dikkatini çekiyor.
1905-1907 yıllarında II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılan ve 1923 yılında Yunan işgali sırasında yakılan Tarihi Bilecik Valilik binasındaki bazı işlemeler, 2017 yılında yapılan restorasyon çalışmaları sonucunca ortaya çıktı.
Bunlardan birisi olan Vali’nin yanan makam odası‘nın tavanındaki işleme, Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya’nın talimatıyla Valilik bahçesinde bulunan zemine işlendi.
Zeminde bulunan bu figürler, 6 Eylül Bilecik’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümünde Valilik bahçesine kurulan Bilecik fotoğraflarının yer aldığı ‘Kurtuluşun 100. Yılı’ Fotoğraf Sergisi’ protokol ve davetliler tarafından gezilirken dikkat çekmişti.
Bunun üzerine Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, burada konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, şuanda Valilik hizmet binası olarak kullanılan binanın Yunan işgalinde Bilecik’te yakılan ve yıkılan bin 956 binadan bir tanesi olduğunu hatırlatarak, acı günlerin hatırası olan “Vali’nin yanan makam odası”nın üstündeki işlemenin korunarak bu günlere kadar geldiğini söyledi.
1923 yılında yanan binanın 2017 yılında restore edildiğini ve makam odasındaki tavan işlemesinin bu restorasyonda ortaya çıktığını aktaran Vali Kızılkaya, bahçe düzenlemesi yaparken gelecek kuşaklara, geçmişte yaşananları anlatmak istediklerini ve bu kapsamda da Vali’nin başının üstündeki tavanı Bilecik mermerine işleyerek Valilik bahçesindeki zemine eklediklerini belirtti.
Bahçe zeminine işlenen bu figürle “Ayağınızın altındaki yer Bilecik Valisi’nin başının üstündeki tavandır. Hükümet Binası, Valilik teşkilatı ve tüm kamu birimleri halkımız için vardır, milletimiz için vardır” mesajını vermeyi hedeflediklerini belirten Vali Kızılkaya, “Biz devletimizi yaşatmak için insanımızı her zaman başımızın üstünde tuttuğumuzun bilinmesini istediğimiz bir düzenleme oldu.” diyerek, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“1956 TANE BİNADAN BİR TANESİ”
Resim sergisinin bulunduğu zemin, Hükümet Binamızın ve 100 yıl önce Bilecik halkının neler yaşadığının önemli sembollerinden birisidir. Bina, 1907 yılında Sultan II. Abdülhamit tarafından Bilecik’imize, Ertuğrul Sancağına hediye edilmiş üç önemli eserlerden birisi. Hükümet Binası 100 yıl önce Yunan işgalinde Bilecik’te yakılan ve yıkılan 1956 tane binadan bir tanesidir. O acı günlerin hatırası olan Vali’nin yanan makam odasın üstündeki işlemesi korunarak bu günlere kadar gelmiş. 1923’te yanan binamız 2017’de restorasyona alınarak 2021’de tekrar hizmete açıldı. Vali’nin makam odasındaki tavan işlemesi de bu restorasyonda ortaya çıktı. Buradaki bahçe düzenlemesini yaparken insanlarımıza, gelecek kuşaklara, gençlerimize geçtiğimiz dönemlerde yaşadığımız acı günlerin mesajını iletelim istedik. Eğer çalışmazsak, birliğimizi beraberliğimizi korumazsak, gayret etmezsek zor günler yaşayacağımızın sembolünü olsun istedik. Dolayısıyla Vali’nin başının üstündeki tavanı burada, o günlerinde hatırlanması amacıyla Bilecik mermerinden işledik.
VALİLİK TEŞKİLATI HALK İÇİN VARDIR
Ayağınızın altındaki yer Bilecik Valisi’nin başının üstündeki tavandır. Aynı zamanda şu mesajı da veriyoruz burada; Hükümet Binası, Valilik teşkilatı ve tüm kamu birimleri halkımız için vardır, milletimiz için vardır. Milletimiz varsa devletimiz vardır. Dolayısıyla Valinin başının üstündeki tavan burada sizin ayaklarınızın altındadır. Şeyh Edebali diyor ki; İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Biz devletimizi yaşatmak için insanımızı her zaman başımızın üstünde tuttuğumuzun bilinmesini istediğimiz bir düzenleme oldu.”