Bilecik’in Osmaneli ilçesinde yaklaşık 12 bin dekar alanda yetiştirilen zeytinlerin büyük kısmı Marmarabirlik’e satılıyor, geri kalanı ise evlerde zeytinyağı yapılmak için işleniyor.
Yarım asırdır üretim yapılan köylerde sezonun başlamasıyla bahçelerde hummalı bir çalışmaya giren üreticiler, çoğunlukla sırıkla ve tarakla hasadı yapılan zeytinin zedelenmesini ve toprakla temasını ağaç altlarına “yaygı” sererek önlemeye çalışıyor. Hasadın ardından dip zeytini olarak tabir edilen ürünleri de fabrikalarda yemeklik zeytinyağı olarak işletiyor.
Osmaneli üreticisi zeytinlerin satışı için de daha çok Marmarabirlik’i tercih ediyor. Kalibrelerine göre ayrılan zeytinler, Marmarabirlik’e satışının ardından tüketicilerin sofrasına ulaştırılıyor. Sabah erken saatte zeytin bahçelerine gelen tarım işçileri, günlük 700 lira yevmiye ile çalışıyor. İşçiler, tarakla topladıkları zeytinleri boylama makinesinde yağlık, birinci sınıf, ikinci sınıf, üçüncü sınıf ve dördüncü sınıf ile elek üstü olarak ayırıyorlar.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden alınan verilere göre, hasadı devam eden zeytinde 11 bin 500 dekarı Osmaneli’de olmak üzere toplam 17 bin 622 dekar alanda 3 bin 334 ton zeytin rekoltesi bekleniyor. İl Müdürlüğünce zeytinde entegre mücadele çalışmaları yürütülüyor. Belirlenen zeytin bahçelerine zeytin güvesi ve sineği mücadelesinde nisan ayında tuzaklar asılarak, asılan tuzakların takibi ile zeytin hastalık ve zararlılarına karşı çiftçiler ayrıca sms yoluyla bilgilendiriliyor. Bunun yanında zeytinde üretimi ve kaliteyi arttırmak amacıyla aşılama, budama, gübreleme, sulama ve hastalık zararlılar ile mücadele konularında da uygulamalı ve teorik eğitimler veriliyor.
Marmarabirlik Osmaneli Temsilcisi Arif Erdoğan, hava şartlarından dolayı rekoltede düşüş yaşandığını ve üreticiyi üzdüğünü ancak Marmarbirlik’in 2023-2024 sezonunda geçen yıl kilogramı 45 lira bandında olan zeytinin fiyatının 125 lira bandına çıkarıldığını bildirdi.
Marmarabirlik’in her zaman zeytin üreticisinin yanında ve fiyatları dengede tuttuğunu, Osmaneli zeytininin, zeytin piyasasına renk kattığını aktaran Erdoğan, “Zeytinlerimiz kalitesi hava şartlarından ve toprağından dolayı kaliteli. 3 kilogramdan 1 kilo yağ çıkar. Bu da zeytinimizin çok iyi olduğunu gösteriyor. Zeytin üretiminin ağırlıkta olduğu bölgeye sulama göleti yapılması halinde zeytin üretimi daha da artacak.” dedi.
Değerli bir ürün olan zeytinin yetiştiriciliğinin zor ve meşakkatli olduğunu belirten Erdoğan, “Hasadı yapılan zeytini Marmarabirlik’e götürüyoruz. Fiyatlandırma ve ayırma yaparak Marmarabirliğe götürülüyor ve oradan üreticiye sunuluyor. Marmarabirlik hem sofralık hem de yağlık ürün olarak zeytin alıyor. Bizim en düşük fiyat dediğimiz 45 liraya aldığı zeytini yağlık olarak alıyor. Marmarabirlik kendi üretim tesisinde sıktırıyor ve tüketicimize sunuyor. Marmarabirlik fiyatlar konusunda rekor kırdı diyebiliriz. Üreticimiz bu zamana kadar böyle fiyat almamıştı, çok güzel fiyat verdi. Her zaman üreticimizin yanında olduk, güzel para kazandı. Marmarabirlik hasat sonrası çiftçimize ilaç ve gübre desteği vererek, yeni sezona hazırlık yapıyor. Zeytin üreticisini her zaman koruyor.” diye konuştu.
Üretici Ertuğrul Ünver de bölgede yetişen zeytinin kahvaltılık ve yağlık olarak değerlendirildiğini, ilkbahardaki ayaz nedeniyle geçmiş yıllara kıyasla rekoltenin düştüğünü ancak kalitede herhangi bir sıkıntı olmadığını dile getirdi.
Hasat döneminde zeytin bahçelerinde günlük yaklaşık 400 kişinin çalıştığını anlatan Ünver, “Ürünün kalitesinin iyi olması hava şartlarının ve toprağının uygun olmasından kaynaklanıyor. Türkiye’nin her bölgesinde zeytin yetişiyor ama Osmaneli’nin toprak ve hava yapısı dolayısıyla 2 kilo 650 gramdan 1 kilo yağ çıkaran 150 yıllık ağaçlarımız var. Ürünümüzü Marmarabirlik’in yanında piyasaya da satıyoruz. Geri kalanını kendi ihtiyacımız için ayırırız. Yazın sebze ve meyveden kışınsa en önemli gelir kaynağımız zeytincilik. Marmarabirlik bu sezon güzel fiyat açıkladı. İlçemizde hasat şubat ayına kadar devam eder.” ifadesinde bulundu.
Üretici Nurten Özet ise hasadın ardından zeytinleri evlerinin altında bulunan tezgahlara götürdüklerini, boylama makinesinde yağlık ve sofralık olarak ayırdıklarını anlatarak, “14 yaşından beri zeytin üretiyoruz. Bahçedeki fidanların hepsinin ayrı bir özelliği var. Hangi ağaç ne kadar verim alırız bunu biliriz. Hem yağlık hem de sofralık olarak yetiştiriyoruz. 4 ay boyunca zeytin bahçelerinden çıkmıyoruz. Dolaşmış saçı açarmış gibi nazik bir şekilde tarakla topluyoruz. Ürünlerimizi Marmarabirlik’e veriyoruz ama belli bir koda var fazla gelince dışarıya satıyoruz.” diye konuştu.