“Aslında Hepimiz Birer Gönül Elçisiyiz”

Konuyla ilgili ziyaret ettiğimiz İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Gönül Günaydın Çabukoğlu proje hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Günaydın Çabukoğlu yaptığı açıklamada yürütülen çalışmalar kapsamında Bilecik’te 882 Gönül Elçisi’nin bulunduğunu söyledi. “Koruyucu Aile Benim Bir Ailem Var” projesinin sona erdiğini ve devam projesi olan “Kaliteli Yaşlanma ve Kuşaklararası Uyum” projesiyle ilgili çalışmalara başlayacaklarını belirtti.

 

“Farkındalığı artıracağına inanıyoruz”

 

Genel hatlarıyla bizlere, “Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi”nden bahseder misiniz? Amaçlanan nedir?

“Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi” Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından; toplumsal kalkınmaya katkı sunmak, gönüllülük kavramına yönelik bilinci ve insan kaynağı ihtiyacını güçlendirmek amacıyla Türkiye genelinde başlatılan bir sosyal sorumluluk projesi. Bu proje ile herkesin karınca kararınca yaptığı bireysel gönüllülük çalışmalarının, organizasyonel düzeyde yürütülmesi, daha toplumsal boyutlara taşınması ve gönüllü çalışmanın yaygınlaştırılması hedefleniyor. Proje ilimizde Bilecik Valisi Sayın Halil İbrahim Akpınar'ın eşi Dr. Nihal Akpınar Hanımefendi'nin himayelerinde İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün ortaklığında yürütülmekte. Projeyi uygulamak için İl Yürütme Kurulumuz ve geniş kapsamlı bir proje paydaş grubumuz var. Projenin uygulama süresi 2 yıl. Alt çalışma alanları ise; Koruyucu Aile, Kaliteli Yaşlanma ve Kuşaklararası Uyum, Engelli ve Hizmetlere Erişim, Aile ve Yoksulluk, Kadın ve Güçlenme konu başlıklarını içeriyor. Toplumdaki çeşitli nedenlerle dışlanmış, kenarda kalmış yoksul, yaşlı, çocuk, kadın, engelli gibi dezavantajlı gruplara “Kimse yok mu?” demeden önce bizim çıkıp el uzatmamız gerekiyor. Bu projenin bu farkındalığı artıracağına inanıyoruz.

 

“Aslında hepimiz birer Gönül Elçisiyiz”

 

Sosyal Sorumluluk Projeleri gönüllülük esasına dayanıyor. Peki, neden gönüllü olmalıyız? Gönül Elçisi nasıl olunabiliyor?

Gönüllü olmalıyız çünkü gönüllülük; toplumda insanlar arasında sosyal ilişkilerin gelişmesinde, değer yargılarının oluşmasında, sosyal farkındalığın ve girişimciliğin artmasında ve sosyal sorunların ortaya çıkışında farklı çözüm önerileri sunulmasında çok önemli bir etken. Gönüllülüğün olduğu yerde sosyal bağlılık ve güven duygusu da gelişmiştir. Hepimiz bir vicdan taşıyoruz. Bu bile, çevremizde gördüğümüz ihtiyaç sahibi birine yardım elini uzatmamızı sağlayan önemli bir faktör. Farkında değiliz belki ama aslında hepimiz birer gönül elçisiyiz… Mevlana'nın dediği gibi “Bir mum diğerini tutuşturmakla, ışığından bir şey kaybetmez.” Her yaştan, her meslekten, toplumsal çalışmaya sahip olduğu beceri ve kaynakları ile katkı sunmak isteyen kadın, erkek herkes gönül elçisi olabilir. www.gonulelcileri.gov.tr veya www.bilecik.gov.tr internet siteleri üzerinden veya elden başvuru formu doldurularak gönül elçisi olunabiliyor. Bileciklilerden kendileri ve çevresindekilerin gönül elçisi olmaları konusunda destek olmalarını bekliyoruz.

 

Gönül elçisi olan bir kişi neler yapabilir? Örnekler verebilir misiniz?

Gönül elçisi olarak mahallenizdeki bir yaşlıyı ziyaret edebilirsiniz. Kadınlara, çocuklara, engellilere yönelik sahip olduğunuz becerilerle ilgili, takı tasarım, el sanatları, pasta yapma, bir enstrüman çalmasını öğretme gibi ücretsiz kurslar verebilirsiniz. Belirleyeceğiniz zamanlarda huzurevini ziyaret edebilir, onlarla vakit geçirebilirsiniz. Çocuklara kitap okuyabilir, onların derslerine yardımcı olabilirsiniz ya da projenin sosyal medyada geniş yer tutması için çalışmalar yapabilir, çevrenizdekileri gönül elçisi yaparak Bilecik'in Gönül Elçisi sayısının çoğalması yönünde katkıda bulunabilirsiniz. Bunlar gibi aklınıza gelebilecek birçok konuda çalışabilir, proje konularıyla ilgili öneriler getirebilirsiniz.

 

“Gönlünüze Talibiz!”

 

Proje Ocak 2013'te başladı. O günden bugüne nasıl bir yol izlediniz? Proje kapsamında neler yaptınız?

“Gönlünüze Talibiz!” diyerek yola çıktığımız Ocak ayından bu yana farklı hedef kitlelerine yönelik yapılan bilgilendirme toplantıları ve kentin önemli aktörleri ile yapılan görüşmelerle kamuoyu oluşturmaya, farkındalık yaratmaya çalışmaktayız. Bugün itibariyle İlimiz Gönül Elçisi sayısı 882'ye yükseldi. Sizlerle bu sayıyı daha da artırmak istiyoruz. İlk etapta Proje, metin haline getirilerek İl genelinde kamu kuruluşları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları nezdinde dağıtıldı. Proje ekibi oluşturuldu. Bilecik Valiliği resmi internet sitesinde ana sayfada projeyi tanıtıcı bir köşe oluşturuldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ve projenin resmi internet sitelerine link verildi. İlimiz yerel basın kuruluşları yaptıkları haberlerle projeye destek verdiler. Bu şekilde, yapılan toplantı vb. çalışmalarla projenin daha geniş kitlelere duyurulmasına çalışıldı. Bakanlığın hazırladığı baskı tasarımları dikkate alınarak, İl genelinde projenin tanıtımı amacıyla kullanılan afiş, raket, billboard, el broşürü, defter, kalem, yaka rozeti, el aynası, kitap ayracı ve kırlangıç bayrak baskı çalışmaları yapıldı. Kentin önemli aktörleri ve kurumlarına yönelik, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammet Akgül ile birlikte proje hakkında bilgilendirmek amacıyla ziyaret programları düzenledik. Bu anlamda bugüne kadar 27 görüşme gerçekleştirdik. Gerek “Gönül Elçileri Projesi” gerekse projenin ilk alt çalışma konusu olan “Koruyucu Aile Projesi” hakkında hedef kitlelere yönelik olarak bilgilendirme toplantıları yapıldı. Şu ana kadar 18 kez yapılan bu toplantılarda yaklaşık olarak bin 574 kişiye ulaşıldı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından projeye destek amacıyla, Valiliğimiz işbirliğiyle “Tarih ve Kültür Sohbetleri” kapsamında “Kimsesizler, Sorunları ve Sorumluluklarımız” konulu bir konferans düzenlendi. Gönül Elçilerimizle bir araya geldik, bir eğitim çalışması gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde projenin ikinci alt çalışma alanı olan “Kaliteli Yaşlanma ve Kuşaklararası Uyum” konusunda konferans ve bilgilendirme toplantıları düzenlemeyi planlamaktayız.

 

“Gönül Elçileri Çalışma Rehberi” gönüllülere yardımcı olacak

 

Bu süreçte bir kitap çalışmanızda oldu. Onunla ilgili bilgi alabilir miyiz?

Proje kapsamında gönüllülüğün toplum kalkınması açısından önemine değinmek, Gönül Elçilerinin çalışma ilkelerini, rol ve sorumluluklarını tanımlamak, çalışma alanları hakkında örnekler vermek amacıyla “Gönül Elçileri Çalışma Rehberi” El kitabı hazırladık. Hedef grupların ihtiyaçlarına göre kendi ilgi, bilgi, beceri, deneyimleri ve kaynakları kapsamındaki her türlü sosyal hizmete katkı verilebilindiği proje kapsamında hazırlanan el kitabında, söz konusu hizmetlerden örnekler yer alıyor. El Kitabında; kadınlar, çocuklar, engelliler, yaşlılar, şehit aileleri ve gaziler ile yoksullara yönelik yürütülebilecek çalışmalardan örnekler verilerek, hizmetlerin nasıl verilebileceği ayrıntıları ile anlatılıyor. Gönül Elçimiz Mehmet Ergün'ün – kendisine burada tekrar teşekkür ediyorum – katkılarıyla bastırdığımız “Gönül Elçileri Çalışma Rehberi” El Kitabını arzu eden Gönül Elçilerimiz, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden ücretsiz olarak temin edebilirler.

 

“BİLGÖNDER” kuruldu

 

Proje ve diğer sosyal çalışmaları daha geniş kitlelere ulaştırabilmek amacıyla bir dernek kurma çalışmanız vardı. Bu konuda bir mesafe alabildiniz mi acaba?

Gerek bu projenin lideri olan gerekse de sosyal sorumluluk projeleri ile yakından ilgilenen Sayın Dr. Nihal Akpınar Hanımefendinin de bu yönde haklı bir beklenti ve talebi vardı. Toplumda gönüllülük kavramına yönelik bilinci geliştirmek, Anayasamızın öngördüğü esaslar doğrultusunda sosyal sorumluluk bilincini, yardımlaşma ve dayanışma şuurunu geliştirmek, toplumun sosyo-ekonomik düzeyini yükseltmek, tarihi ve kültürel değerlerimizin korunması ve tanıtılmasına katkıda bulunmak, ilimizde gönül elçileri uygulamasının yaygınlaştırılıp etkinleştirilmesini, üyelerin yardımlaşma ve dayanışma konusunda faaliyetlerin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapmak, gönül elçiliğine yönelik çalışma yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek olarak sıralayacağımız amaçlar doğrultusunda Valilikteki arkadaşlarımızla birlikte kısa adı BİLGÖNDER olan Bilecik Gönüllüleri Derneği'ni kurduk. Ama aslolan dernek kurmaktan ziyade, devamlılığını sağlamak, etkin çalışmalar yapabilmek. Bu vesileyle, derneğin asıl sahibi olan Bileciklileri, üyemiz olarak dernek çatısı altında bir arada olmaya davet ediyorum.

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Ekip çalışmasını önemseyen biriyim. Yapacağınız çalışmalarda sonuca ancak iyi bir ekiple ulaşabilirsiniz. Bu projeyi de bir ekip olarak yürütüyoruz. Samimi destek ve katkı veren herkese çok teşekkür ediyorum. Başta çok saygı duyduğum İlimiz Valisi Sayın Halil İbrahim Akpınar'a, yaptığımız toplantı ve etkinliklerin büyük bir çoğunluğuna katılarak, bilgisi ve görgüsü ile bizlere yön veren Dr. Nihal Akpınar Hanımefendiye, vali yardımcılarımıza, proje ortağımız Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammet Akgül, Müdür Yardımcıları Hatice Çelik, Akın İsmailoğlu, Sosyal Hizmet Uzmanı Ali Ömüt ve diğer çalışma arkadaşlarımıza, Proje İl Yürütme Kurulu Üyelerine, başta Valiliğimiz bünyesinde görev yapan müdür arkadaşlarım olmak üzere projeye sahip çıkan tüm idareci, özel sektör temsilcisi, basın kuruluşları ve Bileciklilere teşekkürü bir borç biliyorum. Ayrıca size de bana böyle bir imkan tanıdığınız için teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

 

 

Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi” ve İlk Alt Çalışma Konusu Olan “Koruyucu Aile (Benim Bir Ailem Var) Projesi” Sayısal Verileri

 

SAYISAL VERİLER (TOPLAM) :

Koruyucu Aile Olmak İçin Başvuran Aile Sayısı 11

İşlemi Devam Eden 0

Reddedilen, Vazgeçen 4

Koruyucu Aile Yanına Yerleştirilen Çocuk Sayısı 2

Çocuk Yerleştirmek Üzere Sıraya Alınan ve Genel Müdürlükçe

Sıraya Alınması Beklenen Aile Sayısı 5

Bilecik Erkek Yetiştirme Yurdu (Sevgi Evleri/13-18 Yaş) Kalan Sayısı 49

Bozüyük Saffet Şeker Kız Yetiştirme Yurdu (13-18 Yaş) Kalan Sayısı 30

Gönül Elçisi Sayısı 882

 

PROJE ÖNCESİ

Başvuru Sayısı 5

İşlemi Devam Eden 0

Vazgeçen 2

Reddedilen 1

Koruyucu Aile Yanına Yerleştirilen Çocuk Sayısı 2

 

PROJE SONRASI

Başvuru Sayısı 6

İşlemi Devam Eden 0

Vazgeçen 1

İşlemi Tamamlanarak Genel Müdürlüğüne Gönderilen 3

Sıraya Alınan Aile Sayısı (Çevre İllerdeki Çocuk Yuvalarından) 2

Koruyucu Aile Yanına Yerleştirilen Çocuk Sayısı 0

Talep Yaş Aralığı (0 – 10)

( 0-3 Yaş Kız, 3-6 Yaş Kız, 6-7 Yaş Kız, 6-8 Yaş Kız/Kız kardeş, 6-10 Yaş Kız)

 

İL SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜĞÜ NE İŞ YAPAR?

04.03.2010 tarihinde 27511 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5952 sayılı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun ile İçişleri Bakanlığı teşkilatına eklenen İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü Bilecik Valiliği bünyesinde kurularak Eylül 2012'de faaliyetine başladı.

İçişleri Bakanlığı tarafından illerin güvenlik ve sosyo-ekonomik politikaları konularında uygulanmak üzere gönderilen tedbir ve faaliyetlerin, ilgili birimler ile koordine edilerek il düzeyinde uygulanmasını sağlamak ve uygulamada varsa karşılaşılan sorunlar ile çözüm önerilerini içeren sonuç raporlarını bakanlığa göndermek temel amacıyla oluşturulan İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlükleri; görev alanı ile ilgili bilgi ve belgeleri toplamak, tasnif etmek, analiz ve değerlendirmeler yapmak, proje ve araştırma yapmak, yaptırmak ve bu alandaki bilimsel çalışmaları desteklemek, kamuoyu araştırması yapmak, yaptırmak, toplantı, sempozyum, seminer, eğitim ve benzeri etkinlikler düzenlemek, ilde toplum desteğinin sağlanmasına yönelik faaliyetleri yürütmek, il genelinde göçün meydana getirdiği sorunlarla ilgili çalışmalar yapmak gibi görevleri bulunuyor. ZEYNEP KILBAHRİ



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir