BİLECİK İÇİN TARİHİ FIRSAT OLACAK YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

 

Yeni teşvik sistemi 19.06.2012 tarihinde yürürlüğe girdi. Bilecik için önemli sektörlerden seramik yatırım desteklerinden yararlanıyor, mermercilik ise yine kapsam dışında kaldı. Bilecik’in en hızlı gelişen sektörü mermerciliğin yatırım teşvik sisteminin dışında kalması üzücü oldu. Sanırım sektörün özellikle dekoratif mermercilikte, fayans- plaka gibi işlenmiş satılan mermercilikte büyük iş gücü çalıştırma potansiyeli olduğu anlatılamadı. Buna rağmen yeni teşvik sistemi Bilecik için büyük şans. Umarım tüm ilgililer konuya destek olur.
Ana hatları ile açıklandığında ilimiz için oldukça avantajlar getiren yeni teşvik sistemi 19.06.2012 tarih ve 28328 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yatırımları çekebilmemiz için bundan sonrası valimiz, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız, il genel meclisi üyeleri, organize sanayi bölgeleri müteşebbis heyeti üyelerine,sanayi ve ticaret odalarımıza düşüyor.Unutmayalım ki hangi il bu konuda daha aktif olursa yatırımlar oraya kayacak.
Organize sanayi bölgelerimizde büyük oranda boş sanayi alanlarımız var. Bu tarihi fırsatı kullanabileceğimiz yeterli alana sahibiz. Dileğimiz özellikle büyük ölçekli yatırımlardan birini ilimize veya ilçelerimize kazandırılması. İnşallah bu konuda tüm sorumlular üzerine düşeni yerine getirir.
Yeni Teşvik Sisteminde Türkiye altı bölgeye ayrılmış durumda. Bilecik 3.bölgede yer alıyor. Komşularımız ise 1.bölgede yer alıyor. Özellikle bölgesel yatırımlarda çok büyük avantaj yakalamış durumdayız.
Teşvik sistemi; 1-Genel 2-Bölgesel 3-Büyük ölçekli 4-Stratejik yatırımlar olmak üzere dört başlıktan oluşuyor. Bölgelere ve yatırım türüne göre farklılık gösteren destek unsurları şunlardan oluşuyor; 1-Gümrük vergisi muafiyeti 2-KDV istisnası 3-Vergi İndirimi 4-Sigorta pirimi işveren hissesi desteği 5-Yatırım yeri tahsisi 6-Faiz desteği 7-KDV iadesi 8-Gelir vergisi stopajı desteği(6.bölgede) 9-Sigorta pirimi desteği (6.bölgede) .Görüldüğü gibi son derece cazip teşviklerle özellikle cari açığı ve işsizliği azaltıcı ortam yaratılmaya çalışılıyor.
Yatırım destek unsurlarından yararlanabilmek için asgari yatırım tutarı, bölgelere göre bir tablo ile belirlenmiş. Öncelikli yatırım konularına giren yatırım yapıldığında 5.bölgede yararlanılan bölgesel desteklerden faydalanılır. Detayları 19.06.2012 tarihli resmi gazetede tüm acıklığı ile yer almaktadır.
İlimiz için özellikli sektörler olan seramik teşvik kapsamına girerken, mermer teşvik uygulamasının dışında kalıyor. Özellikle tarım ve hayvancılık, seracılık, su ürünleri yatırımları ilimizde bu konuda faaliyette bulunan ilimizdeki ERŞANLAR, SUBAŞI gibi şirketlerimizin bu avantajdan yararlanarak büyümelerini sürdüreceklerini düşünüyoruz. Yine inşaat amaçlı beton ürünler, demir çelik, döküm, vinç gibi makine ve teçhizat ,lastik imalatı,seramik,tekstil ürünleri,ağaç ve mantar ürünleri imalatı,gıda ürünleri ve içecek,kağıt ve kağıt ürünleri,merkezi ısıtma radyatörleri ve kazanları,kalıp,deri ürünleri,metalik olmayan mineral ürünlerin imali,kimyasal madde üretimleri bölgesel teşvik kapsamında değerlendirilecek.İlimizde sayılan alanlarda faaliyet gösteren bir çok şirket var.Bu mevcut şirketlerimizin yeni yatırımlarla teşvik sisteminden yararlanacaklarını şimdiden söyleyebiliriz.Yeni sanayici gelmesi kadar mevcut ve artık yerel hale gelmiş, ilimizle özdeşleşmiş şirketlerimizin yatırımları bu dönemde hepimizi mutlu edecek.
Türkiye’de önemli yere sahip olan markaların üretim tesislerine sahip ilimizin yeni teşvik yasasının getirdiği 3.bölge olma avantajı, OSB‘lerde yapılacak yatırımlara 4.bölge teşviklerinin uygulanması, OSB’lere de yeterince boş sanayi alanlarının bulunması yatırımlar için yeterli iklimi yaratıyor. Eğitim hizmetleri, öğrenci yurtları, oteller, soğuk hava depoları,hastane,huzurevi,atık geri kazanım yatırımları da teşvik kapsamında.Mutlaka bu alanlarda da yatırım yapacak veya mevcut yatırımlarını genişletecek şirketlerimiz olacaktır.
Yeni Teşvik Sistemini Bilecik ilinin tümü için avantaja çevirebilmek için mutlaka BİLECİK İLİNİN YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNE UYUMU İÇİN PROJE  EKİBİ adı altında organize olmalıyız. Bu Projenin Lideri Sn Valimiz ve sn Belediye başkanımız olmalıdır. Tüm belediye başkanlarımız, Bilecik ve Bozüyük Ticaret Odası yöneticilerimiz, ilgili bürokratlarımızdan katkı sağlayabilecekler, özel idare yöneticilerimiz, il genel meclisinden temsilciler ve ilgili diğer istekli kişiler yer almalıdır. Bu projenin danışmanlığını Bilecik Üniversitesi yapmalı, Bilecik ilinin milletvekilleri ile sn Nabi hocamız gibi fahri milletvekillerimiz ilgili bakanlıklar, kurumlar nezdinde rol üstlenmelidir. Yine iktidar partisinin özellikle cevre illerdeki belediye başkanlarının da aynı partilerden olması nedeniyle ilimize sanayici çekilmesi için sistematik ziyaretlerde bulunmaları gerekir.
Kurulacak BİLECİK İLİNİN YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNE UYUMU İÇİN PROJE  EKİBİ ;
-Mevcut OSB’lerde satılabilir sanayi alanlarını ve büyülüklerini belirlemeli,
-Yeni OSB için ve özelliklede Bilecik-Yenişehir yolu üzerinde yer belirlemeli, büyük ölçekli yatırımlara tahsis edilebilecek alanları hemen kamulaştırmalıdır.
-Stratejik yatırımları ve Büyük Yatırımları yapmayı planlayan grup veya şirketlere Milletvekili, Vali, Belediye Başkanı düzeyinde ve Ticaret Odası yöneticileri ile ziyaretler yapmalı ve onlara Bilecik ilinde yatırımlarında kolaylıklar sağlanacağını birinci elden garanti etmelidir.
-Bilecik Üniversitesi Rektörü kesinlikle bu ziyaretlerde yer almalı ve yetişmiş insan gücü konusunda desteklerini ve işbirliği olanaklarını yatırımcılara direkt anlatmalıdır.
-Kümeleşme şeklindeki yatırımlarda tahsis edilebilecek OSB’ler planlanmalı ve bu tarzda yatırım yapacak sektörlerle işbirliğine gidilmelidir.
-Özellikle Koç, Sabancı, Eczacıbaşı, Ülker, Limak gibi gruplarla en üste seviyede sürekli iletişim içinde bulunulmalı ve onlara yatırım alanları,ilimiz hakkında bilgiler verilmeli,yapacakları yatırımlarda Bilecik ilini hatırlamaları sağlanmalıdır.
Yeni Teşvik Sisteminin neler getirdiğini ayrıca başka bir yazımızda açıklarız. Ama öncelik kesinlikle “BİLECİK İLİNİN YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNE UYUMU İÇİN PROJE EKİBİ’ni” kurma olmalıdır. Bilecikliler olarak bunu gerçekleştirebilecek ve yeni Yatırım Teşvik Sistemini ilimiz için çok verimli kullanabiliriz.
Yoksa gazetelerden, toplantılardan birbirimize kaçan fırsatlar konusunda eleştiriler getirip, kimin önemli ve de büyük adam olduğunu tartışır dururuz. Ama Bilecik’in değerli yöneticileri ve siyasetçileri sorumluluğunun gereğini yerine getirecek ve Yeni Teşvik Sisteminin fırsatlarını Bilecik için en üst seviyede değerlendirecektir. Yeni teşvik sisteminde başarılı ve karşılığını bulan çabaları nedeniyle, Milletvekillerimiz sayın Fahrettin Poyraz’a ve sayın Bahattin Şeker’e ve de sayın Nabi Avcı’ya teşekkür ederiz.
 
Münür Şahin


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir