Bilecik’te Ramazan’a Doğru

Ramazan ayının yaklaştığı şu günlerde, Ramazan ayının manevi önemini ve Bilecik’te Ramazan ayında yapılacak olan faaliyetler ile ilgili il Müftü Vekili Ahmet Tokgöz’ü ziyaret ettik. Ziyaret sırasında Tokgöz Ramazan ayının Kur’an ayı olduğunu söyledi.

Ramazan’ın 8 Temmuz akşamı kılınacak teravih namazı ve 9 Temmuz Salı günü oruçlu olunmak suretiyle başlayacağını ifade etti. Tokgöz şöyle devam etti:

“Ramazan ayı ramazan orucunun farz olduğu günden bu güne gelinceye kadar İslam dünyasında, İslam aleminde özellikle ülkemizde yeri çok farklı bir ay olarak kabul edilmiştir. Bu da Kur’an-ı Kerim’de orucun farz olduğu ay, Kur’an’ın nazil olduğu ay şeklinde tarif edildiği için Ramazan ayı, İslam dininin ana kaynağı Kur’an-ı Kerim olduğu için, Kur’an-ı Kerim ile asırları aydınlattığımız için, nesilleri aydınlattığımız için Ramazan ayına çok özel değer vermişiz. Ramazan ayını Kur’an ayı olarak kabul etmişiz, Ramazan ayını oruç ayı olarak kabul etmişiz, Ramazan ayını hayır ayı olarak kabul etmişiz, Ramazan ayını yardımlaşma ayı olarak kabul etmişiz, Ramazan ayında yapılan hayırların, iyiliklerin, ibadetlerin diğerlerine nazaran kat kat fazla sevap kazandıracağını düşündük, onu kabul ettik, ona inandık. O itibarla halkımız Ramazan ayında zekat verme konusunda daha duyarlı, Ramazan ayında iyilik yapma konusunda daha duyarlı. Gıda paketlerinin hazırlanması, iftar programlarının yoğun olması, iftar çadırları, iftar hazırlıkları gibi konular tamamen Ramazan ayında Allah Teâlâ’nın lutfunu, yapılanlara karşı verilecek olan mükafatın kat kat fazla olması sebebiyledir.

Biz Ramazan ayını ülkemizde biraz daha farklı değerlendiriyoruz. Pek dini kaynağı olmamakla beraber 2 ay öncesinden yani adına 3 aylar dediğimiz 2 ay öncesinden başlamak suretiyle Ramazan hazırlıklarını yaparız. Bizim ülkemizde biraz daha farklıdır Ramazan algısı. Bu 3 ayların birincisi Recep ayıdır, ikincisi Şaban ayıdır üçüncüsü de tabiatıyla Ramazan ayıdır. Recep ayındaki hazırlıklarımız, oruçlarımız diğer ibadetlerimiz, Şaban ayındaki kandillerimiz, oruçlarımız, diğer ibadetlerimiz, hazırlıklarımız aslında Ramazan’a daha coşkulu girebilmek içindir. Yani ramazana aniden girmek değil de hazırlıklı girmek içindir. Ramazanın atmosferinden daha fazla yararlanabilmek içindir.

 

Bilecik’teki Ramazan programı internetten takip edilebilecek

 

Bu çerçevede ülkemizde de Diyanet İşleri Başkanlığı halkımızın Ramazan ayına böyle yoğun ilgisinin de olduğun düşünerek aynı zamanda Ramazan’ın da bir gereği olarak, Ramazan ayının da bir gereği olarak hazırlıkların daha düzenli, daha dikkatli, daha kaliteli ve daha bilinçli yapılması için genelge hazırlamakta her sene. Bu genelgede hangi il ve o ile bağlı ilçeler hangi imkanlarla Ramazan ayını değerlendirebilir onun bir planlaması yapılmaktadır. Bizde o planlama çerçevesinde bu genelgeyi ilçelere de ulaştırıyoruz. İlçelerden de bir hazırlık yapmalarını istiyoruz. Onlarda bir hazırlık yapıyorlar. Bizim hazırlıklarımız ile beraber birleştirip bir rapor halinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ilgili sayfasına aktarıyoruz. Oradan bütün faaliyetlerimiz görülebiliyor. Yani Ramazan ayında Bilecik Merkez’de ‘Hangi camide kim vaaz verecek? Hangi saatte vaaz edecek? Ramazan ayında hangi camide hatimle teravih namazı kılınıyor? Ramazan ayında hangi camide, hangi vakitte mukabele okunuyor?’ sorularının cevapları öğrenilebiliyor. Arzu eden vatandaşlarımız Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ilgili sayfasından Bilecik’le ilgili ramazan programını A’dan Z’ye görebilir ve takip edebilir.

 

‘Ramazan vaaz ve irşat ayıdır’

 

Ramazan ayında bizim Bilecik’te özellikle üzerinde durduğumuz konuların başında Ramazanın içerisinde yapılacak günlük vaazlar geliyor. Bunların planlamasını yaptık, ilgili sayfaya aktardık. Bu vaaz programı içerisinde aşağı yukarı 15-20 kadar arkadaşımız görev aldı. Müftü arkadaşlarımız var, ilçe müftülerimiz var, biz varız, vaizlerimiz var, camilerde görevli imam arkadaşlarımız var. Bunun üzerinde çok durduk planlamayı yaptık. Herkes görevini biliyor, saatini biliyor, zamanını biliyor, herkes programını aldı ve onu takip ediyor. Bu konuda bir aksama olmayacak ilçelerimiz dahil. Özellikle öğle namazlarından önce bizim il Merkezi olarak Şerif Paşa Camisi’nden vaaz programımız olacak. Arzu eden bütün camilerimiz bunu dinleyebilecek. Cami görevlilerimiz kendileri hazırlarsa özel olarak, derlerse ‘Ben kendi camimde kendim konuşma yapacağım.’ ona da müsaade ettik. O, merkezi sistemi açmayacak, kendisi konuşabilecek. Öğle namazından önceki programımız böyle. Yatsı namazından önceki programımız da Merkez Ertuğrulgazi Camimizden yapılacak. Burada da yine müftü yardımcısı arkadaşlar, bizler, vaizlerimiz, görevli imam arkadaşlarımız, görev almak isteyen arkadaşlarımız sırayla konuşacaklar teravih namazından önce. Bunda da herhangi bir aksama olmayacak. Herkesin görevi belli, saati belli, zamanı belli, düzenli bir şekilde yürütülecek. Bu tabi bizim için önemli kısmı. Çünkü Ramazan ayı vaaz ve irşat ayıdır. İnsanlar camilere koşarak geliyorlar, teravihlerde özellikle Cuma’larda vatandaşlarımızın beklentileri istikametinde hazırlıklar yapılıyor ve ona göre hizmet aksamadan verilmeye çalışılacak.

 

‘Teravihler ne çok hızlı ne çok yavaş kılınacak’

 

Bunun dışında teravih namazlarına çok önem veriyoruz. Personelimizle toplantı yaptık. Onlara camilerde nasıl hazırlık yapacaklarını, camileri Ramazan’a nasıl hazırlayacaklarını, teravihte neler yapacaklarını, mukabeleyi nasıl yapacakları gibi konularda bilgilendirmeleri yaptık. Teravih namazlarımız hemen yatsı namazıyla beraber vaaz biter bitmez yatsı namazımız kılınacak peşinden teravih namazı kılınacak. Arkadaşlarımıza teravih namazlarının çok hızlı ve çok yavaş olmamasını tavsiye ettik. Orta yolun bulunmasını söyledik. Bir de arkadaşlarımıza genellikle namaz sureleri olarak bildiğimiz surelerden okunmasını söyledik. Çünkü halkımızın, teravih namazına gelen vatandaşlarımızın bu teravih namazındaki sureleri dinlerken kendi eksikliklerini de tamamlayabileceklerini, onlara da bu anlamda yardımcı olabileceğimizi düşündük. Bu istikamette hareket edilecek.

 

Hatimli teravih bu sene de devam ediyor

 

İmam Hatip Tatbikat Camimizde de özel bir program uygulanıyor 2 seneden beri. Orada hatimle teravih namazı dediğimiz bir program uyguluyoruz. Her gece teravih namazında bir cüz okunuyor. Yani Kur’an-ı Kerim’den bir rekâtta bir sayfa okunuyor. 20 rekâtta 20 sayfa okunuyor. Buna biz bir cüz diyoruz. 30 gün Ramazan’da 30 cüz okunmuş oluyor ve Kur’an-ı Kerim baştan sona kadar teravihte okunmak suretiyle hem bir hatim yapılmış oluyor hem de Ramazan’da ‘Benim zamanım bol. Benim acelem yok. Ben şöyle doya doya camide kalmak istiyorum, doya doya teravih namazı kılmak istiyorum, doya doya Kur’an dinlemek istiyorum.’ diyenlere de bu imkanı vermiş oluyoruz. Çünkü herkesin durumu aynı olmuyor. Bazıları istiyorlar ki acele olsun ‘İşimiz var, sabahleyin kalkacağız gideceğiz.’ diyor. Camilerimizin hemen hemen tamamına yakın kısmı bu programı uyguluyor ama bir camimiz özel. Yani orada ‘Benim zamanım var, benim sıkıntım yok, ben sabaha kadar camide kal deseler kalırım.’ diyenler için bir program hazırladık. Geçen sene başladık ona. Geçen sene hatimle teravih programında bende görev aldım. 8 gece ben kıldırdım 22 gece oradaki görevli arkadaşımız kıldırdı. Bu sene yine İmam Hatip Tatbikat Camimizde caminin imamı ile birlikte yine caminin imamı gibi bu hatimle teravih programında görev alabilecek kapasitede bir arkadaş görevlendirdik. O arkadaşımızda Ulu Çınar

Camisi’nin müezzinidir. O da gelecek ikisi beraber kıldıracak. Bir gece biri kıldıracak, bir gece biri kıldıracak.

 

‘Mukabelelerimiz genel olarak ikindi namazından sonra olacak’

 

Bir de mukabele programlarımız var. Görevli arkadaşlarımıza Ramazan ayında camilerde Kur’an kurslarının devam edeceğini mukabele vakitlerini ona göre ayarlamalarını söyledik. Öğle vakitlerinin mukabele için uygun olmadığını, kurs öğrencilerinin o saatte camide olacaklarını ifade ettik. Çocuklarımızı camilerden erkenden göndermek istemiyoruz, camide kalıp öğle namazını cemaatle beraber kılmalarını istiyoruz. Böyle olunca öğle namazından önce farklı bir program uygulayamıyoruz. Mukabelelerin genel olarak ikindi namazından sonra olabileceğini söylediler. Bazı arkadaşlarımız eskiden devam ettikleri şekilde devam edeceklerini söylediler. Bizde uygunluğunu kontrol ettikten sonra istedikleri vakitte gerçekleşebilecek mukabeleler. Bu da bir sisteme kavuşmuş oldu.

 

Fitre miktarı kişi başına en az 9,25 TL

 

Tabi Ramazan ayında halkımızın çok değer verdiği zekât, fitre ve hayır hasenat, yardım gibi programlar var. O konuda da Ramazan ayı içerisinde gerekli açıklamaları hem camilerde yapılacak vaazlarda hem de basın vasıtasıyla halkımıza duyurmaya çalışacağız. Şu gün itibariyle Ramazan ayında verilecek fitre sadakası da belli oldu. Ülkemiz genelinde doğusu batısı fark etmiyor, fitrenin asgari miktarı belli oldu, o da bu sene için 9,25 TL’dir. Bu sene herkes en az kişi başına fitre vermesi gereken insanlar için kişi başına 9,25 TL fitresini ödeyecek.

Bunun dışında Kadir Gecesi programı olacak özel. Tabi Kadir Gecesi diğer gecelerden biraz daha farklı. Kadir Gecesi’nin peşinden de bayram özel programı olacak. Ondan sonra da hep beraber bayramı yapıp Ramazan ayını güzel bir şekilde, gönül zenginliğiyle, manevi atmosferiyle yaşamış olmanın mutluluğu içinde bayramı hep beraber yapacağız.” ZEYNEP KILBAHRİ



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir