“Bir ton kullanılmış kağıt 17 çam ağacına bedel”

Vali Ahmet Hamdi Nayir, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şu ifadelerde bulundu:

“Çevre, kişilerin, toplumların, bütün dünyanın sahip olduğu ortak zenginlik ve değerdir. Bu ortak kıymette olacak bozulma bütün insanlığı, bütün dünyayı birlikte etkileyecek bir problem oluşturacaktır. Yine bu konudaki görevler ve alınacak tedbirler de kişilerin, toplumların ve bütün dünyanın ortak sorumluluğunda olan hususlardır.

 

“Çevreyi en güzel koruma en az müdahale ederek olacaktır”

 

Bu farkındalıktan dolayı 1972’de 113 devletin katılımıyla yapılan bir toplantıda 5 Haziran günleri çevre günü olarak belirlenmiş, bu günde yapılacak toplantılarda çevrenin öneminin bütün dünyaya anlatılması istenmiştir. Hava, su ve toprak olarak belirleyebileceğimiz varlıkların içinde insan varlığı, hayvan varlığı ve bitkisel varlıklardan oluşan bu çevre içerisindeki bizim günlük yaşamımıza ve geleceğimize ait bütün değerler koruma altına alınmak durumunda. Şurası bir gerçek, tabiat yaratılıştan itibaren kendini temiz tutacak şekilde düzenlenmiştir. Eğer çevrede bir bozulma varsa mutlaka insan unsurunun tesiriyle oluyor. Günlük attığımız çöplerle, kendi müdahalemizle kirletiyoruz. En güzel koruma da müdahaleyi en aza indirmekle olacaktır. Bugün burada bu tören çevresinde gördüğümüz güzellik suyun, havanın ve yeşilliğin güzelliği bizlerin bugün yaşadığımız gibi gelecekteki çocuklarımıza da emanet edeceğimiz bir güzelliktir. Onun için sevgili gençlerden isteğimiz bu değerlerin farkında olarak bugünleri yaşamaları ve gelecekte de bizlerin yerlerini aldıklarında da aynı duyarlılığı onların da yerine getirmesi. Sizlerle beraber olmaktan duyduğum mutluluğu belirtiyor, hepinize saygılar sunarım.”

“Günlük 70 ton çöp üretiyoruz”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat’da 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün 44 yıl önce İsveç’in Stockholm şehrinde Birleşmiş Milletler çevre konferansında alınan kararla kutlanmaya başladığını belirtti.

Akat konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

“İnsanoğlunun temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, yaşayabilmesi, hem kendini hem çevresini geliştirebilmesi için çeşitli faaliyetlerde bulunması zorunludur. Fakat bunu yaparken de doğaya zarar vermesi kaçınılmaz. Bilerek veya bilmeyerek çevreye zarar verdiğimiz davranışlar ileride bize hayatımızı devam ettirmede zorlanabileceğimiz sorunlara neden olacaktır. Hemen hemen her yaptığımız çalışmada doğaya zarar vermekteyiz. En basit olarak günlük ürettiğimiz çöp miktarı. Ülkemizde günlük olarak 70 bin ton çöp üretmekteyiz. Oysa 10 kilogram bir cam atık bir litre petrole eş değer. Bir ton kullanılmış kağıt, 17 adet çam ağacına, bir ton kullanılmış gazete kağıdı 8 adet çam ağacına eşdeğer bulunmakta. Bununla beraber bir plastik doğamızda bin yılda kaybolmakta, bir teneke kutu en az 10 yılda, çiğnediğimiz bir çiklet an az 5 yılda, bir sigara izmariti bile en az 2 yılda doğamızda kaybolmakta. Bu çerçevede çevrenin en kadar önemli olduğu aşikâr.

“Çevre bilinci konusunda eğitim ve denetimler devam ediyor”

Biz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak çevre bilincini artırmak için okullarda miniklerimize ve her yaş insan grubu için hastanelerde ve sanayilerde, besicilerde ve buna benzer çeşitli birçok meslek dallarında eğitimler düzenledik, düzenlemeye devam ediyoruz. 24 saat boyunca çevre denetimleri yapabildiğimiz tam donanımlı araçlarımız ile mobil ekipler oluşturduk. Alo 181 hattımız ile 24 saat vatandaşa bir telefon kadar yakınız. İçinde yaşadığımız başka bir dünya yok, çevre bize geçmiş kuşaklardan kalan bir miras değil. Gelecek kuşaklara aktarabileceğimiz bir emanettir buna bu gözle bakmak gerekir. Bunun bilinci ile temiz bir çevre ve temiz bir çevreye sahip Bilecik için var gücümüzle çalışmaya deva ediyoruz. Son olarak bugün burada gerçekleştirdiğimiz etkinliklerden başta 1.Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu olmak üzere katkısı bulunan herkese şahsım ve kurumum adına teşekkür eder saygılarımı sunarım.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir