BŞEÜ İLE OSMANELİ BELEDİYESİ ARASINDA ORTAK PROJE BAŞLATILDI

featured

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile Osmaneli Belediyesi arasında ortak proje çalışması başlatıldı.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Özlem Çalışkan ve Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Dr. Öğr. Üyesi Hilal Kahveci Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin’i ziyaret ederek birlikte yapabilecekleri projeleri değerlendirdiler. Osmaneli Belediye Başkanlığı tarafından çalışmaları sürdürülen Millet Bahçesi ve Gölpark projesinde üniversitenin verebileceği destekler konuşuldu. Önümüzdeki günlerde projelerin son halini alarak hayata geçireleceği öğrenildi.

Sessiz kentler (Cittaslow )hareketi

Diğer yandan Sessiz(Yavaş) kentler kapsamında Osmaneli örneğini hayata geçirebilmek için mevcut durumun değerlendirilmesi, sonrası belediye ve üniversite arasında oluşturulacak proje ekibiyle çalışmalara başlanılması konusunda mutabakata varıldı. Bu konuda önümüzdeki günlerde çalışmalara hız verileceği aktarıldı.

Proje 1999 yılında İtalya’nın Chianti şehri eski belediye başkanı Paolo Saturnini’nin vizyonu doğrultusunda ortaya çıkan projeye Ülkemizde Seferihisar ile kendinden söz ettirmeye başladı Sakin Şehir Hareketi aslında bir dizi Yavaş (Slow) Hareketi’nden sadece bir tanesidir. CittaSlow (Sakin Şehir/Yavaş Şehir) hareketi nüfusu 50 binin altında olan kentlerin kendi kültürel, doğal ve sosyal değerlerini korumayı amaçlayan bir harekettir.
Citta Slow/Slow City (Yavaş Şehir), 1999 yılında İtalya’nın bu dört küçük kentinin belediye başkanlarının bir araya gelmesiyle kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliğidir. Kelime kökeni İtalyanca “Citta (Şehir)” ve İngilizce “Slow (Yavaş)” kelimelerinin birleşmesiyle türetilen Cittaslow, “Sakin Şehir” anlamında kullanılmaktadır. Günümüzde 28 ülkede 182 üyeye yayılan Cittaslow hareketinin amacı Slow Food felsefesini kentsel boyuta taşımaktır. Bu hareket kapsamında Dünyadaki ilk sakin şehir İtalya’nın Toskana eyaletinin Chianti şehri olmuştur. Ülkemizin ilk sakin şehri olan Seferihisar ise 2009 yılında küreselleşmenin kentleri aynılaştırmasına karşı çıkan Cittaslow hareketine katılmıştır. Birliğe üye olan kentler belirlenen kriterler çerçevesinde projeler geliştirip uygulamaktadır. Yavaş şehirlerde gürültü kirliliğini ve trafiği azaltmak, yeşil alanları ve yaya bölgelerini artırmak, yerel üretim yapan çiftçilerle bu ürünleri satan dükkân ve lokantaları desteklemek ve yerel estetik öğeleri korumak gibi kriterler ön plana çıkmaktadır.

Yavaş Şehir Kriterleri:

Çevre politikaları, Altyapı politikaları, Kentsel yaşam kalitesi politikaları, Tarım, turizm, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar, Misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar, Sosyal uyum, Ortaklıklar, Bu kriterleri karşılayarak Slow City (Yavaş Şehir) Belediyeler Birliğine üye olan Türkiye’den 17 yerleşim birimi bulunmaktadır. İtalya’nın Grevein Chianti kentinde gerçekleştirilen Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu Toplantısı’nda Muğla’nın Köyceğiz ve Bitlis’in Ahlat ilçeleri üyeliği kabul edildi. Böylece Türkiye’de bu kapsamdaki kent sayısı 17 oldu.

Osmaneli İlçesininde bu kentler arasına girebilmesi için Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ile ortak bir proje başlatıldı. Proje sonunda Osmaneli yeni bir değer kazanarak dünya kentleri arasında ki yerini alacak. Proje ile ilgili konuşan Başkan Şahin üniversite hocalarına teşekkür etti. Şahin, “Bu hareketi başlatan değerli Özlem Çalışkan ve Hilal Kahveci hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir