BTSO ile KOTO Kardeş Oldu

BTSO ile KOTO arasında işbirliğini güçlendirmek amacıyla “Kardeş Oda” protokolü imzalandı. Protokolü, BTSO’da düzenlenen törende BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Uzun ve KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ imzaladı.

BTSO İle KOTO arasında imzalanan Kardeş Oda protokolü kapsamında Bilecik’e gelen KOTO yetkilileri Vali Halil İbrahim Akpınar’ı, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı’yı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Bayram Kaya’yı makamlarında ziyaret ettiler. Ayrıca Şeyh Edebali Türbesi’ne giderek türbe ziyareti gerçekleştirdiler ve dua ettiler.

Konuklar ilk olarak Vali Akpınar’ı makamında ziyaret etti. Vali Akpınar ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuklarına Bilecik ve sanayi hakkında bilgiler verdi. Vali Akpınar, “Bilecik’te 200 bin kişilik nüfusun 60 bini çalışıyor. Geçen seneki ihracat rakamlar 1 milyar 200 milyon dolar civarı Bilecik sanayisinin.

İlimiz Türkiye’nin gelişen illerinden bir tanesi. 6 tane Organize Sanayi Bölgesi var. Bilecik’te mevcut yerlerde tahsisler devam ediyor. Bir kısmı yerli. 3’üncü OSB’yi Bilecik’e kazandırdık. İnşallah hızlı trenle birlikte ulaşım rahat ve güzel olacak.” diye konuştu.

KOTO Meclis Başkanı Karagöz Bilecik’e işbirliğini güçlendirmek için geldiklerini belirterek şöyle konuştu:

“Arada 1,5 saat kadar mesafe olsa da önemli olan bence beraber olmak. Birbirimizi tanırsak ortak işbirliğini geliştirebileceğimize inanıyoruz. Onun için de ziyarete geldik. Çabuk ısındığımızı düşünüyoruz. İnşallah bundan sonrasında da yazıda kalmaz. Protokolü imzaladığımız şeklinde biraz gelip gitmekle işbirliğini daha fazla geliştiririz diye düşünüyorum.

Kocaeli’den dışarıya doğru biraz kaçış var şuan. Başka sanayi bölgesi olmayacak bizde. Ama sizde yeni yeni kurulmakta olan sanayi bölgeleri var. O doğrultuda da yapabileceğimiz işler olduğuna inanıyorum. Bir de hızlı trenle, yeni yollarla beraber mesafeler çok uzun olmayacak. Mutlak suretle bu tarafa doğru bir yöneliş olacaktır. Bilecik’te bundan inşallah gereken payı sizlerin çalışmaları sayesinde alacaktır.”

KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Özdağ, “Odalardan beklentiler değişmeye başladı. Uluslararası ticaret yapabilme kabiliyetini geliştirmesini istiyorlar. Şehrin tanıtımını istiyorlar. Bazı fırsatları, imkanları bazen göremiyoruz. Bilecik’teki müthiş bir fırsatı Kocaeli’deki yatırımcı göremiyor. Ama dünyanın bir yerinden birisi gelip o yatırımı görüyor.

Markalaşmayla alakalı farklı bir düşüncemiz var. Yurtdışına satılacak markalar değil de ülkenin içinde kalacak markalar oluşturmak istiyoruz. Son zamanlarda anlaşılmaz bir şekilde Türkiye’de markalaşma ihtimali olan ürünler veya üreticiler satın alınıyor. Bunlar alınıyor ama 1-2 sene sonra kapatılıyor.” dedi.

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı’yı ziyarete giden konuklara Başkan Yağcı Bilecik ve belediye çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Başkan Yağcı, “En önemli referansımız tarih, tarih şehri olması. Bunu bu zamana kadar turizm anlamında, tanıtım anlamında, yatırım noktasında istediğimiz oranda kullanamadık. Ben Bilecik Belediye Başkanlığı görevi üzerimize tevdi edildiği zaman 3 aşamalı bir plan yapmıştım. İlk 5 yılda şehirciliğin olmazsa olmaz sorunlarını halletmemiz gerekir dedik. Altyapı, yol ve şehrin sosyal hayatını rahatlatacak projeler. Çok şükür şu anda Bilecik coğrafyasının zorluğuna rağmen altyapısı en güçlü şehirlerden birisi haline geldik. Şu anda tüm altyapıyı yeniledik. Bilecik’te araba tekerinin döndüğü her yerde sıcak asfalt ve parke var. Yani o konuda iddialıyız. Büyükşehirlere göre de iddialıyız, kendi ölçeğimize göre yaptığımızda.

Bu dönemde şehre kentsel dokusunu, şehir hayatını güçlendirecek kültür kongre merkezleri, alışveriş merkezleri, spor tesisleri gibi projeler yapmamız gerekir dedik ve onları bitiriyoruz şu anda. Önümüzdeki süreçte bu elimizdeki en önemli tarih referansımızı etkili kılacak turizmi, dışarıya tanıtımı etkili kılacak ve bu şehri dış dünyayla birleştirecek projeler yapmak lazım.

Şu anda Bilecik’te en büyük eksiklik hane halklarına göre bizim hanımlarımızın aile ekonomisine katkısı çok düşük olması.  Bu katkı % 27 oranında. Turizmle hanımların aile ekonomisine katkısı ile ekonomiye katkı oranını birleştirmek istiyoruz. Toplumsal olayları büyük şekilde hallettik. Bundan sonra hane halklarına doğru inecek zamanımız ve imkanımız olacak inşallah. Bu kapsamda AB projesi hazırlıyoruz 1,5 milyonluk.

2 vakıf üniversitesi ilerleyen dönemde hedefimiz. Ben çocukluğumdan beri Bilecik’i eğitim şehri olarak hayal ederdim. Çünkü büyük şehirlerin arasında ulaşım kolaylığı gençlere güzel ortamlar hazırlanarak yaşanacak ucuz bir şehir.” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kaya’yı ziyaret eden konuklara İl Müdürlüğü’nün görevleri, Bilecik sanayisi ve yürütülen çalışmalar hakkında İl Müdürü Kaya bilgi aktarımında bulundu. İl Müdürü Kaya, “Biz veri tespiti yaparız. Sanayi nereye gidiyor, biz neyi ithal ediyoruz neyi ihraç ediyoruz bunların göstergeleri bizdedir. Son 1 yıldaki önemli çalışmalardan bir tanesi de cari açığın kapatılmasına yönelik ara mallarının ithalatının azaltılması. Acaba hangilerini biz üretebiliriz? Bizim bakanlığımızın 2011 yılından sonraki yeni yapılanma sürecinde bilim sanayi teknoloji olarak yapılanmasının maksadı. Bu birikime üniversite-sanayi işbirliği diyoruz. Bu teorik birikimlerin, akademik birikimlerin teknolojiye ve sanayiye aktarılması. Dünyanın yaptığı gibi.

Çocuklarımız artık ödev değil proje yapıyorlar. Performans yapıyorlar. Her kademede bu çark döndüğü zaman biz mesafeyi kapatacağız. Dün  bizimle beraber olan Güney Kore nasıl arayı açtı? Baktığımız zaman hızlı bir sıçrama yapıyorlar. Biz de bu sıçramayı yapmaya çalışıyoruz. Şu anki verilerimiz oldukça olumlu. Türkiye’nin gidişatı gerçekten ümit verici. Önemli olan bunun bilincinde olmak. Artık beyin göçü tersine döndü Türkiye’de. Bunu herkes görüyor.” diye konuştu.

Ziyareti ve protokolü değerlendiren KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Özdağ şunları aktardı:

“Öncelikle tabi biz şehre ilk girdiğimiz andan itibaren bir de şehrin girişinde odamızda olması hasebiyle çok sıcak bir yüz ve o yüreklerin yüze yansımasını gördük. Tabi Sevgili Başkanımın organizasyonu yönetimiyle beraber oradan gelip Valimizle, Belediye Başkanımızla, müdürümüzle başından beri güzel bir atmosfer yaşadık. Biz burayı bir stratejik ortak gibi görüyoruz. Çünkü 1930’lu yıllarda sanayileşmeye başlayan Kocaeli, Türkiye’nin bir ekonomi santrali. Bir ekonomi santrali olan Kocaeli’nde bugünlerde yeni teknolojiyle artık Bilecik’te yeni bir yüz bulduğunu, yeni bir yatırım atmosferi bulduğunu görüyoruz. İnşallah bundan sonraki özelikle ilimize gelen yatırımcılar olsun, ölçekleri ölçüsünde a planımız ve b planımız olarak. Bilecik mutlaka gündemimizde olacak bizim için. Buradaki dostların bu sıcaklıklarıyla beraber inşallah karşılıklı bilgi aktarımı olsun, karşılıklı yine yer altı zenginliklerinin kullanımı olsun, dünyaya açılma olsun beraber ortak aklı bir araya getirip neler yapabileceğimizi paylaşacağız.

Bundan sonraki ayağımız bizim önce protokol ve nezaket ziyareti oldu. Böyle müthiş bir ev sahipliği gördük. Bizim sonraki ayağımız iş adamlarımızın ikili ilişkilerimiz be to be olarak yapacakları iş görüşmeleri olacak. İnşallah bundan sonraki ilişkiler karşılıklı devam edecek. Buradan da buradaki tüm Kocaeli’nden buraya yatırım yapacak arkadaşlara burada nasıl bir atmosfer olacağını aktaracağız. Buradaki herkese de saygılarımızı sevgilerimizi iletelim.”

BTSO Başkanı Uzun da, “Kendilerini burada ağırlamaktan çok mutlu olduk. İnşallah güzel ağırlamışızdır. Kardeş Oda protokolünü de en iyi şekilde değerlendirmeye çalışacağız bundan sonra. Bilecik hakkında da kısa da olsa bazı bilgiler verdik kendilerine. İnşallah onların da Bilecik’in biraz daha sanayileşmesi sürecindeki adımlara katkısı olacaktır. Buna inanıyoruz, teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

KOTO’dan protokol töreni için Bilecik’e, KOTO Meclis Başkanı Bülent Karagöz, Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zihni Yılmaz’ın yanı sıra Yönetim Kurulu Üyesi Murat Altun, Semih Barış, Tuncay Şengöz ve Yusuf Koçak geldi.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir