Hazine Müsteşarı Yardımcısı’ndan kamuda Kariyer tavsiyeleri

“Hakim ve savcının sosyal yönünü de geliştirmesi gerekir”

Kamuda kariyer başlığı altında yapılan oturumun başkanlığını Bilecik Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Yaşar tarafından yapıldı. Oturumun açılış konuşmasını yapan Yaşar, kısaca kendi hayatından örnekler vererek öğrencilere başarıya giden yolda ilerlerken nasıl davranmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. İyi bir kariyer sahibi olabilmek için kişinin kendi yeten ve isteklerinin fakında olması gerektiğini vurgulayan Yaşar, “birincisi işinizi seveceksiniz. Hem okuyup hem etrafınızı gözleyeceksiniz. Bunun dışında lütfen bir yabancı dil öğrenin. Hangi dil olursa olsun. Ondan sonra da gerisi gelecektir. Bir de yapacağınız işe kabiliyetiniz uygun olsun” dedi

“Hazine müsteşarlığı başbakanlığa bağlı bir kurumdur”

Yaşar’ın ardından Müsteşarlığı Personel Dairesi Başkan Yardımcısı Yalçın Ay ve Hazine Müsteşarlığı Bilgisayar İşletmeni Yıldız Bayar, öğrencileri Hazine müsteşarlığı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.Sunumu gerçekleştiren Yıldız, idarede, kamuda hazine müsteşarlığı  kariyer meslek memurluklarımıza nasıl girebilir, bu kariyer meslek memurlukları gruplarında görev alınırsa adayları neler bekliyor, hangi kariyer imkanlarıyla karşı karşıya kalınacak gibi konulara değindi.

Öncelikle hazine müsteşarlığını tanıtarak sunumuna başlayan Yıldız şunları aktardı:

“Hazine müsteşarlığı başbakanlığa bağlı bir kurum. Hazine müsteşarlığı, hazine ve dış ticaret şeklinde ilk önce örgütlenmiş ve daha sonra 4109 sayılı çıkan kanunla Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı birbirinden ayrılmış, Dış Ticaret Müsteşarlığı Ekonomi Bakanlığı olmuş, hazine müsteşarlığı da faaliyetlerine devam etmiş.

Hazine Müsteşarlığı teşkilat yapısı

Hazine müsteşarlığı merkez teşkilatı ve yurt dışı teşkilatıyla çalışan bir kurum. Merkez teşkilatı ana hizmet birimleri danışma birimleri, denetim birimleri ve yardımcı birimlerden oluşur. Biz hazine müsteşarlığı olarak temel faaliyetlerimizi 7 tane genel müdürlük ile yapıyoruz . Darphane de bize bağlı olan bir kuruluş.

Kısaca görev ve sorumluluklarımıza da değinelim. Hazine müsteşarlığı ne iş yapıyor? Merkez teşkilatta çalışan başbakanlığa bağlı bir kurum. Hazine müsteşarlığı merkez bankasıyla beraber ekonomi politikalarının tespitine yardımcı oluyor. Borçlanılması, borç verilmesi, hibe işlemlerinin yürütülmesi gibi işleri yürütüyor. Bilinmeyen bir işi daha var ki, sigortacılık sektörüne ilişkin düzenleme ve denetleme faaliyetlerini de hazine müsteşarlığı yürütüyor. Eğer aranızda Erasmus ile gitmek isteyen ya da düşünen varsa Erasmus ile ilgili işemleri de hazine müsteşarlığının hazine kontrolü kurulu denetliyor.

Hazine müsteşarlığı bunları tek başına mı yapıyor?

Hayır tabiî ki. Birkaç tane kurumla birlikte çalışılarak bu görevlerimizi yürütüyoruz. Ekonomi yönetimi kısmında Kalkınma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile beraber çalışıyoruz. Hazine müsteşarlığı yine kaynak aktarımı, finansman, borç yönetimi kısmında devletin kasası kısmında yer alıyor.

Uluslar arası boyutunda da Dış İşleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı ile beraber çalışıyoruz. Burada yine ekonomik ilişkiler hazine müsteşarlığında.

Çalışanların nitelikleri nasıl?

Siz de biliyorsunuz ki kamu kurumlarına girmek için  genel itibariyle lisans mezunu olmak şart. Dolayısıyla hazine müsteşarlığı da KPSS’yle personel alan bir kurum. Lisans mezunu sayımız oldukça yüksek. Bunun dışında hazine müsteşarlığında yurtdışında master yapma imkanı var. Ayrıca yurtdışı masterına gitmezseniz de ülke içinde veya şehir içinde yaptığınız masterı da destekleyen bir kurum.

Kamu kurumlarında erkek ağırlıklı bir durum var gibi gözüküyor. Ama hazine müsteşarlığı bunu mümkün olduğunca yıkmaya çalışan bir kurum. Denetim gruplarında da bu durum böyle. Denetim daha çok erkeklerin yapabileceği bir işmiş gibi bir algı var ama son alımlara göre söylüyorum, bizim alımlarımız yaklaşık 40-50 kişi kadar olabiliyor; yarısından fazlası bayandı. 

Alımlar nasıl yapılıyor?

Bir KPSS gerekiyor, artı dil bilgisi gerekiyor. Daha sonra yazılı sınav, mülakat ve kurumumuzda göreve başlama şeklinde devam ediyor.

 Yazılı sınavın test ya da klasik olması değil de çok oturumlu ya da tek oturumlu olunması şeklinde değişiyor. Bizim genellikle yazılı sınavımız var. Hazine uzman yardımcılığı dışındaki diğer kariyer meslek memurluğunda da çok oturumlu sınavlar var. Hazine uzman yardımcılığından bahsedeyim biraz. 8 tane sorumuz var. 6 tanesi kendi alanınızdan geliyor. İki tanesi de genel iktisat alanından geliyor.  



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir