İPEK BÖCEKÇİLİĞİ İÇİN 220 DUT FİDANI DİKİLDİ

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri  Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Doran,Tema Vakfı Bilecik il Temsilcisi Ferruh Erdovan,Fakülte Sekreteri Mehmet Laçin ve yaklaşık 40 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen fidan dikiminde Prof. Dr. İlhan Doran İpekböcekçiliğinin önemini anlatırken aynı zamanda fidan dikimini uygulamalı olarak gerçekleştirdi.

Doran, yaptığı açıklamada ve ipekböcekçiliğine dair en eski bilgilerin Çin kaynaklarında görüldüğü nü belirtirken, ipekböceği anavatanının Çin olduğu’ söylenmektedir. Çok kıymetli  bir dokuma maddesi olduğu anlaşılan ipek ve onun hammaddesi olan ipek kozası, uzun yıllar Çin sınırları dışına çıkamamıştır. Çin’de bu sanatın gelişmesi ülkeye hem ün hem de kazanç sağlamıştır. Çin bu serveti kaybetmemek için ipekböcekçiliğini kutsal saymıştır.”dedi.

“16. yüzyıl belgelerinde ipek böcekçiliğine rastlanmaktadır”

 

16. yüzyıl belgelerinde Bursa, Bilecik, Eskişehir (Sultan önü Sancağı),Alaşehir, Alanya (Alâiye), Diyarbakır, Tokat çevrelerinde ipekböcekçiliği ve ipek işlemeciliği yapıldığına dair bilgilere rastlandığından bahsedilmekte. Günümüzde de bu yerlerin bazı bazı kesimlerinde ipekböcekçiliği faaliyeti devam etmekte olduğunun bilgisini veren Doran açıklamasına şu ifadelerle devam etti:

“16.yüzyıl sonlarına doğru Ertuğrul Sancağı kurulduğunda, sancağa bağlı Bilecik kazası genelinde 26 ipek (harir) fabrikası bulunmakta, bu fabrikaların yarısından fazlası (%61,6) Bilecik kasabasında, 5 tanesi Küplü kasabasında, 3 tanesi Lefke (Osmaneli) nahiyesinde, 2 tanesi de Söğüt nahiyesinde bulunmaktaydı.

“Osmanlı Devleti’nin 44 vilayetinde ipekböceği yetiştirilmekteydi”

1909 yılı’nda Osmanlı Devleti’nin 44 vilayetinde ipekböceği yetiştirilmekteydi. Üretilen ipek koza miktarı 15478 ton kadardı. Bilecik vilayeti koza üretimi 3436 ton ile Bursa Vilayeti koza üretim miktarı olan 5052 tondan sonra ikinci sırada gelmekteydi (Güran, 1997: 68). Bu koza üretim miktarı ile Bilecik vilayeti koza üretimi Osmanlı Devleti’nin tamamında üretilen koza miktarının 1/5’inden fazlasını (%22,2) oluşturmaktaydı.

“Söğüt ve Osmaneli işletme kapasitesinin en yoğun olduğu yerlerdendi”

Cumhuriyet döneminde ilk olarak 1927 yılındaki yapılan sanayi sayımında Bilecik ilinde 34 adet ipekböceği işletmesi bulunmakta, bu işletmelerde 200 kişi çalışmaktaydı. İşletmeler genellikle ilçe merkezlerinde bulunmaktaydı. İşletmelerin en fazla olduğu ilçeler Bozüyük, Söğüt ve Bilecik Merkez ilçeleriydi. İpek işleme ve işçi çalıştırma kapasiteleri en fazla olan işletmeler, Söğüt ve Osmaneli ilçelerinde bulunmaktaydı. Söğüt ilçesinde 11 işletmede toplam 83 kişi, Osmaneli ilçesinde ise 3 işletmede 50 kişi çalışmaktaydı.



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir