Kayın mantarı, gelir kapısı oldu

 İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri danışmanlığında 2013 yılında merkez Koyunköy de çiftçi İbrahim Koç'a Ait  450 metrekarelik alanda kayın mantarı işletmesi kuruldu.

Çiftçinin düşük maliyetlerle yeni ürün yetiştirmesini amaçlayan çalışmalar neticesinde, çiftçinin ürün yelpazesine alternatif bir ürün kazandırıldı. Düşük maliyeti ve yüksek ürün verimiyle dikkat çeken istiridye diğer ismiyle kayın mantarı, çiftçimize yeni bir gelir imkanı sağladı.

İşletmede üretilen kayın mantarları İlimize yakın olan büyük şehirlerde Ankara, İstanbul ve Bursa da tüketiciye  sunuluyor. Son sistem  makinelerle yönetilen işletmede yılda 4 sefer üretim yapılıyor.

İşletmenin mantar paketleme makinesi ve kompost üretim yeri olması halinde hem üretim maliyetinde azalma olacak hem de mantar satışında artış sağlanacak.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden konuyla ilgili şu açıklamalar yapıldı:

“Lezzetli ve protein içeriği yüksek bir mantar çeşidi olan kayın mantarının dünyada kültür mantarı olarak bilinen beyaz mantarlardan sonra en çok üretilen ve tüketilen mantar olduğuna küçük aile işletmeleri için alternatif bir kazanç kaynağıdır. Kayın mantarları seluloz ve hemiselilozları parçalayabilen özellikleriyle çürümüş ve çürümekte olan birçok ağaç türü kütüğünde doğal olarak yetişmektedir. "İlimizde kayın mantarı yetiştiriciliğine talepler artmakla beraber  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak mantar yetiştiricilerimize gereken eğitim ve desteği vermeye devam edeceğiz.”



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir