KİRAZ SİNEĞİ  İLE MÜCADELEDE YAPILACAKLAR AÇIKLANDI

featured

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kiraz sineği gibi meyvenin kurtlanmasına sebep olan ve meyvelere yumurtasını bırakan zararlılar için tedbirlerini açıkladı.

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Kiraz sineği gibi meyvenin kurtlanmasına sebep olan, kiraz sineği ilacı yapıldığı halde çözüm olmayan, ürünün tam olgunlaşma döneminde yumurtasını bırakan zararlının, erken tespitinin yapıldığı yerlerde sınırlı bir alanda popülasyon düşük yoğunlukta bulunduğunda çok sıkı uygulanan tedbirler ile eradikasyonu (yok etmek) mümkündür.

1.Meyveler olgunlaştığında hemen hasata başlanmalı ve hasattan sonra ağaç üzerinde meyve

Bırakılmamalıdır.

2.Bulaşık olduğu bilinen bahçe ve çevresindeki bahçelerde ağaç üzerindeki meyvelerin hasadı mutlaka yapılmalı ve geciktirilmemelidir. Hasat süresi mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır.

3.Bulaşık olduğu belirlenen bahçelerde yere dökülen meyveler zararlı için besin kaynağı oluşturacağından, yere dökülen meyve artıkları, tüketilmeyen ve ıskartaya ayrılmış meyveler açıkta bırakılmamalı toplanarak en az 30 cm. derinlikte uygun bir alana gömülmek suretiyle imha edilmelidir. Bu tür artıklardan kesinlikle kompost yapılmamalıdır.

Ayrıca zararlı ile bulaşık olduğu bilinen bahçelerde, erginler yumurta koymadan önce, erginlere karşı mücadele yapılması gerektiğinden bulaşık olduğu bilinen bahçe ve etrafındaki komşu bahçelerin etrafını çevreleyecek şekilde Nisan ayı başından itibaren sirkeli tuzaklar asılır. Bahçenin kenarları boyunca, 1 sıra ve en fazla 5 metre aralıkla tuzaklar asılır. Aynı bahçe içindeki diğer ağaçlara ise, ağaç başına 4-5 adet sirkeli tuzak asılarak zararlının mücadelesinde kitle halinde tuzakla yakalama yöntemi uygulanır. Bu işleme yıl boyu devam edilir.”

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir