“Kitaplar Toplumların Düşünce Güneşidir”

 

Bilecik İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleşen tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. İl Halk Kütüphanesi Müdiresi Pınar Dengiz, bu seneki Kütüphane Haftası’nın temel konusu olan “Yenileşim ve Kütüphaneciler” temasıyla ilgili bir konuşma yaptı. Dengiz konuşmasına kütüphanenin tanımı ile başladı. “Kütüphaneler basılı kitap ve süreli yayınların ya da başka her türden çizgisel, görsel, işitsel yayınların düzenli koleksiyonları ile okurların bilgi, araştırma ve eğitim için kullanılmalarını sağlayan ve kolaylaştıran kurumlardır.” diyen Dengiz şöyle devam etti:

“Bu amaçlarını gerçekleştirmek için faaliyetlerini sürdüren bu bilgi merkezlerinin çalışmalarını topluma aktarmak ve paylaşmak için her yıl mart ayının son pazartesi ile başlayan haftayı Kütüphane Haftası olarak kutlamaktayız. Bu yılda 25 Mart -31 Mart tarihleri arası kütüphane haftası olarak İlimizde çeşitli etkinliklerle kutlanacaktır.

Kabile topluluklarından oluşan ilkel toplumlarda konuşarak ve işaretlerle aktarılan bilgi, hayatımıza kâğıdın girmesi ve matbaanın bulunmasıyla kitap, dergi, broşür gibi yazılı kültür araçlarıyla etkin hale gelmiştir. Hiç kuşku yok ki günümüzdeki bu baş döndürücü teknolojik gelişmenin ve yayın patlamasının altında “biriktirebilme” özelliği yatmaktadır. Konfüçyüs’ten İbni Sina’ya ,Shakspare’den Hugo’ya, Yunus Emre’den Ömer Seyfettin’e, Reşat Nuri’ye, Orhan Veli’ye bütün fikir ve sanat ürünleri hep bu sayede bize ulaşmıştır.

 

‘Haftada 1 roman okuyan, her hafta yaşamına bir değişik yaşam katar’

 

Kitap yaşamı zenginleştiren öğelerin başında gelir. Hafta da bir roman okuyan biri, her hafta yaşamına bir değişik yaşam daha katıyor demektir. Okurken değişik aile tiplerinin, başka boyutlardaki acıların, düşünce ve serüvenlerin içinde buluruz kendimizi. Okurken günlük hayatın yükü azalır, kelimelerin ve sayfaların arasında kendimize yenilikler katmaya başlarız.

Okumak yalnızca bilgi edinme, deneyim ve yaşantı paylaşma, yaşamımızı zenginleştirme aracı değil, eleştiriyel düşünmeyi öğrenme, kişinin kendi bağımsızlığını kazanma aracıdır aynı zamanda. Herhangi bir bilgi alanında okumayı alışkanlık, kendi gündelik yaşantısının bir parçası yapmış kimse, basılı sözcüklerin taşıdığı bilgiyi hiçbir zaman olduğu gibi benimsemez. Okuduğunu düşünüp kendi bağımsız düşüncesini oluşturur.

 

‘Şiir içimizdeki duyarlılıklarımızı dile getirir’

 

 Sadece roman veya düz metin okumak değil, şiirde değiştirir insanı. Şiir içimizdeki duyarlılıklarımızı dile getirir, kendimizde var olan duyguları çözümler. Hissettiğimiz bu yoğunluk duygularımıza bir katkıdır ve böylece değişmiş zenginleşmişizdir şiirle…

         

‘Bilecik’te 1 yılda ortalama okunan kitap sayısı 4-5 adet’

 

Bakanlığımız tarafından TÜRKİYE Okuma Kültürü haritası yayınlandı. Bilecik ilinde bir yıl içerisinde ortalama okunan kitap sayısı 4–5 adet arası, evlerde sahip olunan ders kitabı dışındaki kitap sayısı 21–25 arası, okunmak üzere seçilen tür roman. Romanlar içerisinde tercih edilen tema macera, konu eğitim. İlimizde en çok televizyon izleme, kitap okuma, müzik dinleme gibi alternatiflerin içerisinden aile ile boş zaman geçirilmenin tercih edildiğini görüyoruz. Kütüphanemizden en çok bayan okuyucularımız yararlandığını, yararlananların 7–40 yaş aralığında bulunduğunu söyleyebilirim. Bu veriler bize kütüphanemizdeki yayın seçimi, okuyucu profilinin belirlenmesi ve kütüphane politikası oluşturulması gibi temel konularda yol gösterici olması bakımından önemlidir..

 

‘Bilgi artık sadece basılı materyal üzerinde değil’           

 

Bu sene 49.sunu kutladığımız Kütüphane haftasının ana teması “Yenileşim ve Kütüphaneciler”dir. Dünyanın hemen her yerinde kurumsal değişimler ve bunların etkisi görülürken, bu değişim sürecinden en çok etkilenen ve bu nedenle büyük bir dönüşüm geçiren sektör bilgi ve kütüphaneciliktir. Mesleğe ilk başladığım yıllarda çıkarttığımız kart kataloglar internet üzerinden yayınlanan ulusal otomasyon programına, kitap kayıt defterleri yine otomatik sistemlere, üye kartları barkotlu üye kartlarına çoktan dönüştü. Bilgi sadece basılı materyal üzerinde de değil artık. Duvarsız kütüphane kavramının çıkmasıyla birlikte kütüphanelerde de bilginin ulaşabildiği nokta açısından mekân sınırı konulamaz olmuştur. Ancak her ne değişirse değişsin kütüphanelerin ve mesleğimin toplumumuzdaki yeri hiç değişmedi, önemi hep katlanarak çoğaldı.”

           Bilecik’teki kütüphanecilik faaliyetleri ile ilgili bir konuşma yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Seyfettin Topsoy, “Kütüphane Haftası, kültür mirasımızı yaşatıp nesilden nesle aktararak kültürel değerleri toplumun yararına sunmak kitabı ve kütüphaneleri sevdirmek alışkanlığı ile beraber kütüphanemizin sunmuş oldukları hizmetleri halkımıza tanıtmak amacıyla her yıl etkin bir şekilde kutlanmaktadır.

Halk kütüphaneleri, uygarlıkta ileri gitmiş ülkelerde, günlük hayatın bölünmez bir parçası haline gelmiştir. Okul öncesi, okul çağı ve yetişkinlerin eğitiminde halk kütüphanelerinin payı büyüktür. Bunun içindir ki, halk kütüphaneleri “Halkın Üniversitesi” şeklinde tanımlanmakta olup, bu tanımdan yola çıkarak kütüphanelerin kültürle ve eğitimle olan sıkı ilişkisinin altını çizmek ve önemini vurgulamak isterim.

 

‘Halk kütüphaneleri bilgisizlik duvarını yıkma savaşında öncü kurumlardır’

 

Halk Kütüphaneleri yediden yetmişe her kişiye hiçbir ayrım gözetmeden hizmet verir. Geniş kullanıcı yelpazesi dolayısıyla zor bir sorumluluğu da beraberinde taşıyan halk kütüphanelerinde çocuğa, okul öğrencisine, üniversite mensubuna, okul çağını aşmış vatandaşlara yardımcı olabilecek eserler bulunur. Böylece halk kütüphaneleri bilgisizlik duvarını yıkma ve ortadan kaldırma savaşında öncü kurumlardır. Ancak hala ülkemizde öneminin vurgulanması, halkın bu kurumlara ilgisinin çekilebilmesi ve kullanıcı sayısının arttırılması için daha büyük çabaların sarf edilmesi gerekmektedir. Kütüphaneler bilgi hazinesi olma özelliklerinin yanı sıra dünü bugüne bağlama özelliği de taşımaktadır. Kültür, edebiyat, sanat, tarih, bilim kısaca her konuda geçmişte üretilen bilgilerin depolandığı, biriktirildiği mekanlardır kütüphaneler. Ayrıca 49. Kütüphane haftasının bu seneki ana temasının yenileşim olmasından dolayı kütüphanemiz ve çalışan personellerimizin de yenileşim, gelişim ve değişimin içinde olması sunulan hizmetler açısından büyük bir önem taşımaktadır.

 

‘Kütüphanelerimizin toplam üye sayısı 8 bin 807’dir’

 

İlimizde İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü ile Osmaneli, Söğüt, Pazaryeri, Gölpazarı ve Bozüyük İlçe Halk Kütüphanelerimiz olmak üzere Bakanlığımıza bağlı 5 tane halk kütüphanesi mevcuttur. Bu kütüphanelerimizin toplam kitap sayısı 110 bin adet olup yıllık okuyucu sayısı 115 bin, üye sayısı ise 8 bin 807dir.

İl ve ilçe kütüphanelerimizde toplam 130 adet bilgisayar bulunmakta olup bu sayede bilgi erişim merkezlerimizde internet üzerinden bilgi hizmeti sunulmakta, okuyucuların bilgi erişim için teknolojik imkanlar kullanılmaktadır.

İl Halk Kütüphanemiz ilimizin en işlek yerinde kolayca ulaşılabilen, aydınlık bir binada ve çağdaş kütüphanecilik hizmeti verecek şekilde düzenlenmiş bir kütüphanemizdir. Türkiye genelinde diğer pek çok kütüphaneden önce yeniliklerin yaşandığı çağdaş kütüphanecilik hizmetleri adına proje geliştiren, uygulayan bir kurumdur. Sadece kütüphanecilik iş ve işlemleri açısından değil, halkla ilişkilerin geliştirilmesi açısından da pek çok çalışma yapılmaktadır. Günlük olarak 2 adet ulusal gazete alınmakta olup, yıl boyunca 149 adet süreli yayın takip edilmektedir. 46 bin adete yaklaşan kitap sayısı ile zengin bir koleksiyona sahiptir.

 

‘Kitaplar toplumların düşünce güneşidir’

 

Kitaplar toplumların düşünce güneşidir. İnsanın zekasını ve bilgisini geliştirir, deneyimlerini arttırır, hatalarını düzeltir. Bizleri bilimsel araştırmaya yöneltir, bilinçli bireyler olmamızı sağlar. Bilinçli insanların oluşturduğu toplumlarda demokrasi, hukuk, ahlak ve sosyal adalet ilkeleri gerçek kurallarıyla işler. Karşılıklı saygı ve güven pekişerek artar. Yine kitap okuyan kişide başkalarının düşüncelerine tahammül gösterme, öfkelendiği, kızdığı, beğenmediği tavırlar karşısında ise makul karşılama olgusu kat kat artar.” dedi.

Her sene İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Anneler Okuyor, Çocuklar Anlatıyor Güzel Masal Anlatma Yarışması”nda 2012 yılının birincisi olan Ömer Ay, yarışmada kendisine birincilik getiren “Yalancı Çoban” masalını anlattı. Masal anlatımının ardından Sıradışı Okur Belgeseli gösterildi.

İl Halk Kütüphanesi’nde 2012 yılının Ekim ayından beri her Cuma günü çocuk bölümünde gerçekleşen etkinliklere katılan, etkinliklerde etkin rol alarak emek harcayan Kütüphane Gönüllüsü Sevcan Gülen’e Vali Halil İbrahim Akpınar tarafından ödül verildi. Masal anlatma yarışması birincisi Ömer Ay’a da Vali Akpınar’ın eşi Dr. Nihal Akpınar tarafından hediye verildi.

İl Halk Kütüphanesi verilerine göre 2012 yılında çocuk bölümünden en çok kitap okuyan çocuklara ödülleri verildi. Çocuk Bölümü’nden 1 yıl boyunca 315 kitap okuyan Arda Burulday ödülünü Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan’dan aldı. 79 kitap okuyan Emir Burulday Vali Yardımcısı Hasan Kayhan’dan, 77 kitap okuyan Akif Korkmaz da İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman’dan aldı.

Yetişkin Bölümü’nden en çok kitap okuyan kullanıcılar da ödül aldı. 134 kitap okuyan Nurdan Geçim ödülünü il Emniyet Müdür Vekili Mehmet Topçu’dan, 94 kitap okuyan Emine Doğan Aytanç da İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Hüseyin Çelik’ten aldı.

Program İl Halk Kütüphanesi Müdiresi Pınar Dengiz tarafından hazırlanan “Kütüphanelerde Mekansal Değişim Bilecik İl Halk Kütüphanesi Örneği” konulu poster sunumu ve Bilecik İl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından hazırlanan Ebru Sergisi’ni ziyaret ile devam etti.ZEYNEP KILBAHRİ



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir