“Kooperatifçilik Gelişen İhtiyaçlara Göre Yenilenerek Her Sektörde Çözümler Sunar Hale Geldi”

Balta yaptığı açıklamada, kooperatiflerin, atıl kaynakların harekete geçirilmesine, yeni istihdam alanları oluşturulmasına, üretimin artırılmasına, ortak iş yapma kültürünün geliştirilmesine refahın toplum tabanına ulaştırılmasına ve dolayısıyla ülkelerin bir bütün olarak kalkınmasına önemli katkılar sağladığını söyledi ve şöyle devam etti:

“Üretimden tüketime, eğitimden krediye Türkiye ekonomisinin her sektöründe faaliyet gösteren kooperatiflerimiz, bugün sekiz milyondan fazla insanımızın güçlerini birleştirerek ekonomik aktivitelerin içinde yer almalarını sağlamaktadır.

Kooperatiflerin söz konusu önemine binaen, Birleşmiş Milletler ile Uluslararası Kooperatifler Birliği tarafından her yıl Temmuz ayının ilk Cumartesi günü “Uluslararası Kooperatifler Günü” olarak kutlanmaktadır.

Demokratik olarak yönetilen, sorumluluk, eşitlik, adalet, yardımlaşma ve dayanışma gibi değerlerin kılavuzluk ettiği girişimler olarak diğer işletmelerden ayrılan kooperatiflerin temelinde topluma hizmet anlayışı vardır.

Kooperatifçilik, hızla değişen dünyamızda gelişen ihtiyaçlara göre yenilenerek her sektörde alternatif çözümler sunar bir modele dönüşmektedir. Kendine özgü ilke ve değerler ekseninde çalışan kooperatifçiliği gelişmiş batı ekonomilerinde olduğu gibi çağdaş ekonomik girişim modellerinden biri haline getirerek ekonomik aktivitelerin zenginleşmesini sağlamak, özellikle bireyleri ve küçük sermayeleri kooperatifler aracılığı ile ekonomik faaliyetlere dahil ederek ekonomide alternatif alanlar yaratmak amacıyla Bakanlığımız bünyesinde Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü kurulmuştur.

Türkiye’deki kooperatifler; geleneksel olarak kredi, üretim, alış ve satış, toptan ve perakende ticaret konut yapım alanlarında yer almaktadırlar. Yeni dönemde özellikle enerji, eğitim ve gayrimenkul işletmeciliği gibi yeni sektörlerde kooperatifçiliğin aktif roller üstlenmesi önem arz etmektedir.

Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı ile ticari hayatın ihtiyaçları doğrultusunda yeni örnek ana sözleşmeler hazırlanarak Bakanımızın Onayı ile yürürlüğe konulmuştur. Hazırlanan bu genelge ile 15 Kasım 2012 tarihi itibariyle hizmet vermeye başlamış olan 81 ildeki Ticaret İl Müdürlüklerine;

1.Karayolu Yolcu Taşıma Kooperatifi

2.Karayolu Yük Taşıma Kooperatifi

3.Üretim ve Pazarlama Kooperatifi

4.Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi

5.Tüketim Kooperatifi

6.Temin ve Tevzi Kooperatifi

7.Turizm Geliştirme Kooperatifi

8.Küçük Sanat Kooperatifi

9.Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama Kooperatifi

10.Pazarcılar İşletme Kooperatifi

11.Deniz Yolcu Taşıma Kooperatifi

12.Deniz Yük Taşıma Kooperatifi

13.Eğitim Kooperatifi kuruluş ve ana sözleşme değişikliklerine izni verme yetkisi devredilmiştir.

          Böylelikle kooperatif ortakları, kuruluş izni için Bakanlığın merkez teşkilatına ulaşma zahmetinden kurtulmuştur. Hizmetin yerinden verilmesi ile vatandaş ve idare arasındaki mesafe sıkıntısı ortadan kalkmış, bürokratik işlem süreci kısalmış ve kırtasiye masrafları azalmıştır.

           Yeni örnek ana sözleşmeler mevcut düzenlemelerdeki sorunlar göz önünde bulundurularak ve ticari mevzuata getirilen son değişikliklere göre uyarlanmıştır. Kooperatif kurmak veya ana sözleşmelerinde değişiklik yapmak isteyen vatandaşlar; Bakanlığımızın resmi internet sitesinde yayınlanan örnek ana sözleşmelerin boş yerlerini doldurup noterde onaylattıktan sonra, kooperatifin türüne göre ilgili evrakını tamamlayarak, Ticaret İl Müdürlüğümüzde işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir.

           Bakanlığımızca yürütülen Kooperatif Bilgi ve Denetim Sistemi (KOOP – BİS) kapsamında, birbirini kontrol eden anlamlı istatistiklere dayalı sonuçların çıkarılması, temelinde kooperatif ortaklarının hak ve menfaatlerini korumayı hedefleyen sektörel bir veri bankasının oluşturulması ve kooperatifçilik sektörüne ilişkin görev ve hizmetlerin daha hızlı, verimli ve etkin bir şekilde yapılması amacıyla yazılım çalışmaları devam etmektedir.

                Bakanlığımız faaliyet alanındaki kooperatiflerin mali imkânsızlıklar sebebiyle gerçekleştiremedikleri, üretim ve istihdama katkısı olacak, projelerinin Bakanlığımızca desteklenmesi amacıyla “Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı Etüt +Uygulama Projesi” yürütülmüş ve buna ilişkin yasal alt yapının tamamlanması çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

                Birlikte olmak, birlikte iş yapmak bizim değerlerimizde vardır. Bu birlikteliği sağlayan en önemli ekonomik yapı ise kooperatifleşmedir. Bunun için kooperatif işletmeler daha iyi bir Türkiye kurar diyor ve Bakanlık olarak kooperatiflerin gelişmesi, güçlenmesi, vatandaşlarımıza daha hızlı, daha ekonomik ve daha güvenilir hizmet sunmalarını sağlamaya yönelik faaliyetlerimize devam ediyoruz.”



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir