MADDE BAĞIMLILIĞINA TİYATRO OYUNUYLA DİKKAT ÇEKTİLER

Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek İçin Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen Bilinçli Çocuk Güvenli Gençlik Projesi kapsamında, “Sahte Cennet Sessiz Çığlık” isimli tiyatro gösterisi gerçekleştirildi. Madde bağımlılığıyla ilgili bilgilendirme amaçlı gerçekleşen tiyatroya Bilecik’te iki seans olmak üzere toplamda bin lise öğrencisi katıldı.

Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte proje ortakları Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ile Çocuk Şube ekipleri de hazır bulundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte Kaçakçılık ve

 

“Arkadaş grubu hayatımızdan daha önemli değil”

 

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Ebubekir Lafcı, madde bağımlığının zararlarını konu alan bilgilendirme sunumu yaptı.

Lafcı sunumunda, “hayır” diyebilmenin önemine değindi.  Öğrencilere, uyuşturucu maddeyle ilgili karşılarına çıkabilecek herhangi bir sıkıntıda kendilerine ulaşabileceklerini belirten Lafcı sunumunda şunları aktardı:

“Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmalarda maddeye başlamada en önemli etkinin arkadaş olduğu gözlemlenmiş. O yüzden her zaman dikkatli olmamız gerekir. Tanımadığımız, bilmediğimiz insanlarla bağımızı dikkatli kurmamız gerekiyor. Arkadaş grubu içerisinde bulunan madde bağımlısından her an tehlikeli bir hareket beklenebilir. Merak ta yine etkili sebeplerden birisi fakat çok sonunda bildiğiniz gibi sıkıntılı şeylere sebebiyet verebiliyor. Merak uyandırıyor ama sonunda kalıcı sağlık sorunlarına sebebiyet veriyor. Sosyal grup etkisi de var. Genç grubun dışında kalmak ve farklı olmak korkusu yaşıyor. Hiçbirimizin arkadaş grubu bizlerin hayatından çok daha önemli değildir. Hiçbir şekilde maddeye başlamak için sebep değildir. Arkadaş grubunun size baskı uygulaması veya sizden ayrı kalma korkusu hiçbir şekilde sizin hayatınızdan önemli değildir. Bu bir kamburdur. Onu sırtınızda taşırsınız herhangi bir şekilde maddeye bulaştığınız anda. O yüzden arkadaş grubunun hiçbir önemi yok maddeye başlamak için sebep değil.

Madde bağımlıları hiç kullanmamış insanları nasıl kandırıyorlar?

 

‘Hayır diyebilmek çok önemli’

 

Yağcılık yapabilirler, sen gidince buranın tadı tuzu kaçtı diyebilirler. Yalnız bırakabilirler, bir daha yüzüne bakmam diyebilirler. Yalvarma acındırma olur ne olur hatırım için bir kere dene olabilir. Veya tehdit edebilir kesinlikle seni bırakmayız, sana şunu yaparız, bunu yaparız gibi tehditlerde bulunabilirler. Ama arkadaşlar hepiniz bir birey oldunuz fert oldunuz. Belki 10-15 yıl sonra doktor olacak arkadaşlarımız var, polis olacak bizim gibi, hakim savcı olacak arkadaşlarımız var. Birey olma yolunda önemli adımlar atıyoruz şu anda. O yüzden hayır diyebilmek çok önemli. Hayır diyebilmek birey olduğunun ispatıdır. Aynı şekilde bir şahıs sizi bir ortama çağırdığında siz eğer ona hayır diyebiliyorsanız hayır diyebildiğiniz kadar bireysinizdir. Ödül vaat edebilirler. Bak bunu yaparsan seni o kızla/erkekle tanıştırırım diyebilir. Veya aşağılama da bulunabilir. Hadi seni süt çocuğu gelmiyorsun ortama diyip sizi bu şekilde kandırmaya çalışabilir.

Maddeyi ilk kez verirken bedava veriyorlar denilebilir ama madde bir veya birkaç kez de bedava verilebilir. Bu size iyilik yaptığı anlamına gelmiyor. İyilik değil size kötülük yapıyordur.

Bağımlı olan kişi hayata sadece ölümle son verilmeyeceğini yaşarken de ölündüğünün en büyük ispatıdır. Niçin diye aklınıza bir soru gelebilir. Çünkü artık madde bağımlısının hayattan hiçbir beklentisi kalmamıştır. Geleceğe dönük hiçbir plan yapamaz. Hiçbir şekilde hayatını devam ettirecek şekilde bir planlama yapamaz. Hayatındaki tek gaye maddedir. Onu elde etmektir. Örneğin askere gidecektir veya tatile gidecektir. Aklına gelen ilk şey maddedir. Maddeyi nereden temin edebilirim maddeyi nereden bulabilirim. Aslında bağımlı dememizin bir diğer sebebi de bu.

Maddeden kendimizi korumanın altın prensipleri var. Bizim için en önemli nokta burası. Kendimizi maddeden nasıl koruruz? İlaç kullanmama prensibi, sigara kullanmama prensibi, alkol kullanmama prensibi. Niçin sigara kullanmama prensibi? Bağımlılık yapıcı uyuşturucu maddeler genelde sigaraların içerisinde sarılıp verilebilir. Sizin bilinçsizce arkadaşınızdan aldığınız sigarayı içerisine uyuşturucu madde katıp size verebilir. Bu şekilde sizi tehlikeye düşürebilir. Bir diğer sıkıntı ilaç kullanmama prensibi. Başım ağrıyor diyebilirsin. Başım ağrıyor dediğin anda bağımlılık yapıcı madde kullanan bir arkadaşın sana al şundan bir tane iç ağrını keser diyebilir. O yüzden kesinlikle ve kesinlikle bilmediğiniz kişilerden ilaç almamamız lazım. İlacı kim verir? Doktor verir, eczane verir. O yüzden kesinlikle ve kesinlikle dışarıdan hiçbir şekilde ilaç kullanmamamız lazım.

 

‘Daha iyi bir nesil için madde kullanımına hayır’

 

Maddeyi kullanmaya başladıktan sonra geri dönüşü olmayan bir yola giriyorsunuz. Maddeyi bıraksanız bile zararlı etkilerini vücuttan atmanız çok güç. Çünkü kalıcı zararlar bırakıyor sağlık yönünden. Ölmeseniz bile artık sinirli stresli bir hayat bekliyor madde kullanıcısını.

Yine alkol kullanmama prensibi. Kesinlikle ve kesinlikle hiçbir gencimizin biz alkol kullanmasından yana değiliz. Fakat kullanan insanlar için eğlence merkezlerinde içerisine likit şekilde bulunan uyuşturucu maddeler karıştırılıp verilebiliyor. Sizler gerçekten geleceğimizin teminatısınız. Bizler gideceğiz sizler geleceksiniz bu meslek gruplarına. O yüzden daha iyi bir nesil için madde kullanımına hayır dememiz lazım. Sadece bireysel olarak değil ülkemiz kendimiz insanlık için madde kullanımından uzak durmamız lazım. Peki bunun için neler yapabiliriz? Başka başka uğraşlar bulabiliriz kendimize spor, kültürel faaliyetler olabilir. Ailelerimizin eğitim seviyesi ne olursa olsun onların tecrübelerine güvenelim ve tecrübelerinden faydalanalım. Genelde hepimizin ailesi ilkokul, ortaokul ve lise mezunudur. Fakat arkadaşlar emin olun ki onların tecrübeleri bizlerden çok çok kat kat daha fazla. Onlara güvenin.

Arkadaşlarımızı iyi tanımalı ve tanımadığımız kişilerle ilişkilerimizde daha dikkatli olmalıyız. Kesinlikle iyi tanımadığımız kişilerden hiçbir şey almamalıyız. Bir arkadaş grubunun içerisinde yer alabilmek için sigara, alkol, uyarıcı ve uyuşturucu maddeler kullanmaya ihtiyacımız yoktur. Arkadaşlar zaten böyle bir teklifte bulunurlarsa bu arkadaş grubu içerisinde de yer almayın.

Biz bir yanda sokak satıcılarıyla, uyuşturucu maddeyle savaş veriyoruz bir yandan da böyle seminerlerle uyuşturucu maddenin zararlarıyla ilgili bilgilendirme faaliyetlerinde bulunuyoruz. Yine sizler de bizlere yardımcı olursanız okul kenarlarında köşelerinde tanımadığınız bilmediğiniz insanlar olursa biz okul önlerinde bekleme görevini ifa ediyoruz. Aklınıza takılan herhangi bir şey olursa hemen bize ulaşabilirsiniz.”

Lafcı’nın sunumunun ardından toplumsal yaşamda madde bağımlılığının zararlarını konu alan profesyonel bir tiyatro ekibi tarafından “Sahte Cennet Sessiz Çığlık” adlı tiyatro oyunu sergilendi.

Gerçekleşen etkinliğe İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, Yardımcısı Zafer Erdoğan, Toplum Destekli Polislik Şube Müdür Yardımcısı Erol Aksu, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte öğrencilere proje logolu şapka hediye edildi. Ayrıca su, kek, meyve suyu ikram edildi. ZEYNEP KILBAHRİ



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir