ORGANİK TAVUK GÜBRESİ İLE 3 KATI VERİM ALDILAR

featured

Bozüyük ilçesinde 1982 yılında bu yana faaliyet gösteren Bozalan Yumurta Şirketi sahipleri, kendilerine ait tarlalarda özel bakım yaptıkları tavuk gübrelerini kullandı.İyi tarım uygulaması sayesinde bilinçli hareket eden, ürünlerine adeta bir çocuk gibi bakan aile üyeleri, bu yıl her zamanki verimin 3 katı verim almanı mutluluğunu yaşadı.

Bozalan Limited Şirketi Sahiplerinden İsmail Özcan, gazetemize yaptığı açıklamada, Bozüyük’te 1982 yılından bu yana tavukçuluk yaptıklarını ve ürünlerini yurt içi ve yut dışına sattıklarını söyledi.

Tavuk gübresinin atık gibi değerlendirildiğini belirten İsmail Özcan, ”Gerçekten de onu işleyecek teknolojiler sınırlı ve yatırım yapmak biraz pahalıya geliyor. Uzun süre biz bu gübreleri sağda solda kendi tarlalarımızda kullandık. Sonunda biz bunu ıslah edilmesini yani zararlı bölümlerinden arındırılmasını sağladık. Böylece tarlaların herkes tarafından kullanabilir hale getirilmesini hem de çevreye sorun çıkarmaması için yatırım yaptık. Bakanlıktan da gübrelerin paketlenebilirliğini kullanabilirliğini gösteren üretim izni belgesi aldık.

ÜRETİCİLER KORKMADAN KULLANABİLİR

Bunu insanlar korkusuzca tarlalarına atabilirler. Hiç bir sıkıntısı yok. İddia ediyorum bunu atarsanız 2 katını alırsınız. Çünkü bizim Anadolu topraklarında çok organik madde çok zayıf. Tüm tarlalarımızın tahlillerini yaptırdık. Biz bunu 2,5-3 katına çıkarabiliyoruz. Verimli toprak oluyor. Eğer organik madde 1 civarlarında kalırsa çorak toprak olur. Çorak toprağı da istediğiniz kadar gübreleyin bitki ondan yeterine yararlanamaz. Dolayısıyla verimi düşük olur. Yani biz ülke olarak 1 dönümde üretimimizi 100 kilogram arttırsak 7,5 milyon dekar buğday ekim alanı var. Bu da 7,5 milyon ton buğday artışı demek olur. Biz Türkiye ortalamasının 3 katı verim alıyoruz.” görüşlerini aktardı.

Ailenin bölgede 250 dönümlük bir alan işlemesi olduğunu aktaran Özcan, ”Bunun yarısı buğday, yarısı ay çiçeği. İkisinden de çok iyi verim alıyoruz. Sebebi gübreli tarlalar. Bence yaptığımız uygulamanın örnek teşkil etmesi gerekir. Bizim ve ülkemizin verimliliğe ihtiyacı var. Mesela Kamboç’ya da talep geldi. Büyük olasılıkla da gerçekleşecek. Yılda 1300-1400 ton organik elde edebiliyoruz. Atığı değerlendiriyoruz neticede. Bunu herkes yapabilir. Sistemli çalışılırsa.” ifadesini kullandı.

HİÇ BU KADAR MUTLU OLMAMIŞTIM

İşletme tesis sorumlusu Mustafa Özcan da çocukluğundan bu yana tarımın içinde olduğunu belirterek, ”Türkiye genelinde topraklarımızdaki organik madde oranı yüzde 1. Ben bunu yüzde 2’nin üzerine çıkarttım. Daha sonra her yıl sertifikalı tohum ektim ve zamanında ekim yaptım. Yağmuru takip ettim, bilinçli tarım uyguladım. Önemli olan tohumu güzel çıkartmak topraktan. Gübre ve tarım kaliteli olura verim olur. Çocuğa nasıl sevgi ile bakılıyorsa bu da aynı. Sevgi ile bakıyorum. Özen gösteriyorum. 3 katı verimi görünce gurur duydum. Hayatımda bu kadar mutlu olamadım.” diye konuştu.

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir