REKTÖR TAŞ: “BÜTÜN BÖLÜMLERDE YAZ OKULUNUN AÇILMASINI SAĞLAYACAĞIZ”

featured

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.

2

Gerçekleşen kahvaltıya Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Cihan Darcan, Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Atıl Taşer,  Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü personeli ile ilimizde faaliyet gösteren yerel basın temsilcileri katıldı.Rektör Taş, gazetecilerin Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve çalışmaları ilgili sorularını cevapladı.

3

“ İLMİ AKADEMİK ÇALIŞMALAR YAPMAK İSYİYORUZ”

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Taş açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Fen Bilimleri alanında bir çalıştayımız oldu. Bizim Fen Bilimleri hocalarımızın da katıldığı Fen Bilimleri alanında özellikle biz nereye gidebiliriz, bütün personelimizin ortak çalışabileceği alanlar neler olabilir diye böyle bir çalıştay yaptık. Sosyal bilimler alanında ise Bilecik’te ki sorumluluklarımız aslında belli. Burası Osmanlı’nın kurulduğu topraklar. Sosyal Bilimler alanında en azından zaten önceden tarih alanında yapılmış çalışmalarımız var. Bu dönemde de bunları devam ettirmek istiyoruz. Onların yanında da Türkoloji alanında da Osmanlı’nın dili anlamında da çalışmalar yapabiliriz diye düşünüyorum. Bu Fen Bilimleri alanında da yaptığımız çalıştay’da da şöyle bir şey ortaya çıktı. Özellikle Fen Bilimleri alanında çalışan hocalarımızın yarıdan fazlasının Biyoyakıt çalışması olduğunu gördük. Daha sonra enerji sistemleri alanında yine öne çıktığını ve bu alanda ilerleyebileceğimizi gördük. Önceliğimizi bu iki alanda belirlerdik. Yani hem Sosyal Bilimler alanında hem de Fen Bilimleri Alanında Üniversitemiz nereye gitmesi lazım onları konuşuyoruz. Yani bu alanlardaki çalışmalarımızı şehrin kurumları ile de bir araya gelerek onlarla istişare ederek yapmamız gerekiyor. Başta Valimiz, Belediye Başkanımız, Milletvekillerimiz. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız sivil toplum kuruluşlarımız ile bu alanların ortak olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Yani bu alanda bölgenin ihtiyaçlarında önemli bunları iyi hesap etmemiz gerekiyor. Biz eğer bu oluşumu sağlayabilirsek diğer fakültelere bunları yerleştireceğiz. Yani Sosyal Bilimler alanında mevcut kam püsümüz içerisinde de bu fakülteleri yerleştireceğiz. Güzel Sanatlar ve İslami Bilimler Fakültesi’nin önünü de açmış olacağız aynı zamanda. Bu gördüğümüz blokları Sosyal Bilimler alanı olarak kullanmak istiyoruz aslında. Ziraat Fakültesi’nde de Ar-Ge daha ilmi akademik çalışmalar yapmak istiyoruz. Amacımız aslında bu.

YAZ OKULU BÜTÜNLEMELERDEN DOLAYI KISALTILDI”

Bütler konusuna gelirsek de şöyle bizim üniversite 2007’de kuruldu biliyorsunuz. Bizim üniversitemizde ilk 4 yıl bütünleme hiç olmadı. Sonra 2011 diye hatırlıyorum YÖK’ün bir kararı oldu, bütün üniversiteleri kapsayan bütünlemeler olacak denildi. Ve bütün üniversitelerde bütünlemeler başladı. Bütünlemeler olmadan önce de yaz okulları vardı biliyorsunuz. Bir taraftan bütünleme de geldi daha sonra da yaz okulları devam etmeye başladı ikisi bir arada yürümeye başladı. Bu geldiğimiz yıla kadar bu şekilde devam etti. Aslında bu akademik takvim açısından üniversiteyi çok zor durumda bırakıyordu. Yani bir taraftan normal sezon güz ve bahar dönemleri bir taraftan onların bütünlemeleri var bir taraftan da yaz okulları gerçekleşiyordu hatta şöyle düzenlemeler yapıldı bu dediğim dönemler içerisinde yaz okulu bütünlemelerden dolayı kısaltıldı. Bütünleme geldiği için akademik takvim çok daraldı. 8 haftalık yaz okulu 5 haftaya düşürüldü. Bu eğitimin kalitesi açısında da istenen bir şey değil. Sonra geçen yıl YÖK bütünleme sınavı kararını üniversitelere bıraktı. Bütünleme ve yaz okulu kararını üniversiteler kendileri versinler dedi. Biz de hemen bunun üzerine çalışmalarımızı başlattık. Üniversitemizde bu konuyu etraflıca tartıştık  ve en sonunda senatoya getirdik bu kararı.Ve bu sezon için bütünlemeler kalksın şeklinde oy birliğiyle bir karar verdik.Yani yaz okulunu bu karar ile biraz daha rahatlattık eski haline getirdik.

2017’NİN SONUNDA BU MESELEYİ TEKRAR İRDELEYECEĞİZ”

Bu karar değdim gibi bu sezon için geçerli biz şimdi 2017’nin sonunda bu meseleyi tekrar irdeleyeceğiz. Bunun analizlerini yapacağız. Bunun neticesinde tekrardan senato ile beraber bir sonraki yılın kararını yine oturup beraber alacağız. Biz geçen hafta bu konu hakkında üniversite konsey başkanı ve diğer öğrenci temsilcileriyle beraber bir toplantı yaptık. Bütün bu meseleyi enine boyuna konuştuk. Size samimi söylüyorum öğrencilerimi zinde temsilcilerimi zinde ortak buluştuğu nokta benim az önce söylediğim nokta. Bütünleme sınavları başarılı öğrenciler açısında da bir haksızlık getiriyordu aslında. Bütünleme kalksın diyen bir öğrenci grubu da varmış bu pek kamuoyuna yansımıyor. Tabi ki bunun sayısı diğerleri kadar yok. Bu kararı uygulayabilirsek öğrencilerimiz inde buna uyum sağlayabileceğini düşünüyorum. Eğer öğrencilerin mağduriyeti çok hat safhaya ulaşırsa belki bu geçiş notlarında yeniden bir düzenleme yapılabilir. Farklı bir karar almaya bir zaruret gerekirse de bu kararı tekrardan alırız.

1

GEREKİRSE DIŞARIDAN HOCA GETİRECEĞİZ”

Bizim kesinlikle öğrencileri mağdur etmek gibi bir niyetimiz asla yok bugünde öğleden sonra senatomuz toplanacak orada da bu konuyu gündeme getireceğiz yaz okulunda da bütün fakültelerde/bölümlerde yaz okulunun açılmasını sağlayacağız. Akademik personel eksiğimiz varsa da gerekirse dışarıdan hoca getireceğiz yine açacağız yaz okulunu.

Üniversitede FETÖ soruşturmaları şu anki  noktada bizde açığa almalar var biliyorsunuz ihraçlar oldu. Biz 5 kişiden oluşan bir soruşturma komisyonu oluşturduk. Bu komisyonu özellikle çok titiz bir şekilde seçtik. Bu komisyon uzun bir süre çalışmalarını yürüttü. Devletin birçok kurumu ile de yazışmalar yaptık. En son aşamaya geldi bu görüşlerini bir fikir halinde sundu. Bunları üniversitelerde oluşturulan disiplin kurulları aracılığıyla verilen cezaların onması ve bunun neticesinin de YÖK’e gönderilmesini gerçekleştireceğiz.
“YENİ BÖLÜMLER AÇILACAK TABİKİ”
Bizim şu anda üniversitemize açmayı planlığımız bir Fakülte yok. Yeni bölümler açılacak tabi ki.Mesala Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde İç Mimarlık bölümünü kurduk.Resim bölümü kuruldu.Buralara öğretim elemanları da aldık.Önümüzdeki yıl belki öğrenci alımı gerçekleştiremeyeceğiz ama en azından bölümler açıldı kadrolarını oluşturacağız şimdi biz onları oluşturmaya çalışıyoruz.İnşallah ilerleyen yıllarda o bölümlere de öğrenci alacağız.Bozüyük’te fakülte açılmasına yönelik bir talep var.Yaklaşık 1 ay önce bu konu hakkında bir toplantı yapıldı.Oradaki sanayi kuruluşları ile beraber sayın valimizin, Milletvekillerimizin belediye başkanımızın beraber oluşturduğu bir toplantıda bir araya geldik.Bozüyük’te yeni bir Fakülte açılmasında sanayicilerden bir destek istedik aslında.Oraya ilişkin bir komisyon oluşturduk bu komisyon şimdi bunların altyapılarını inceliyorlar oradan çıkacak sonuca göre bir fakülte kurulması gereklimizdir bunları onların vereceği raporlar sonucunda değerlendireceğiz.
“20 ÖĞRETİM ELEMANIMIZI YURT DIŞINA GÖNDERECEĞİZ”
Üniversitemizin genelinde öğrenci sayımız 16 bin oldu. Üniversitemizde nicelikten ziyade niteliği artırmayı düşünüyoruz aslında. Geçen yıl YÖK bir uygulama başlattı bazı fakültelerde o bölümü seçen ilk üç öğrenciye burs veriyor aslında bunun benzerini biz düşünüyorduk. Yani bütün bölümlerimize gelen  başarı sıralamasındaki ilk üç öğrenciye burs vermeyi düşünüyoruz. Bu şehrin sivil toplum kuruluşları ile alacağımız ortak bir kararla olacak. Yine akademik personelimizden 20 öğretim elemanımızı yurt dışına İngiltere’ye veya Amerika’ya 2 aylığına İngilizce dili kursa göndereceğiz buradaki öğretim elemanlarının tüm masrafını da üniversitemiz karşılayacak. İnşallah buna bu yaz sezonunda başlayacağız.”

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir